Skotten i Sarajevo- Analys av två tidningar

2 röster
10136 visningar
uppladdat: 2006-05-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Skotten i Sarajevo

Den 28 juni 1914 var Österrikes ärkehertige och tronföljare Franz Ferdinand och hans hustru Sophie von Chotek på statsbesök i den Bosniska huvudstaden Sarajevo. Paret åkte i en öppen bil, dem hade bett stadens polis att hålla lite extra koll men dem ville inte ha något större militärt pådrag. På väg till borgmästaren kastar en person ur folkmassan en bomb mot bilen, Franz Ferdinand hinner parera och stöter bort bomben med ena armen. Bomben exploderar på marken och skadar några åskådare och militär. Bilen fortsätter till mötet med borgmästaren. Paret bestämmer sig att efter mötet åka till sjukhuset för att besöka dem som skadats av bomben. För att inte ge fler lönnmördare chansen att slå till lägger man om rutten, men deras chaufför fick inget veta och körde således den förutbestämda turen. På Franz Joseph-gatan står en ung man med revolver, Gavrilo Princip. Han avlossar skott mot bilen, ett träffar Sophie von Chotek i buken och ett träffar Franz Ferdinand i halsen. De båda avlider strax efter.

Jag har valt att läsa två tidningar med olik politiskfärg och se om jag kan få fram skillnader i rapporteringen från skotten i Sarajevo 28 juni 1914.
Jag valde Norrskensflamman som under den perioden var en vänstersocialistisk tidning och Aftonbladet som under samma period var frisinnad (liberal)

Aftonbladets skriver många och långa artiklar om spänningen i Europa, och dagen efter skotten, 29/6 1914 är de första sidorna i utrikesdelen av tidningen fyllda med artiklar om både händelseförloppet, ögonvittnens berättelser och ett stort släktträd över den Habsburgska ätten.
Den stora rubriken lyder: ”Österrike tronföljaren mördad med sin gemål
– dådet förövat av serber i Bosniens huvudstad”
I ett telegram från Wien kan man läsa;
”Från Sarajevo telegraferas, att en gymnasist idag avlossat mot ärkehertige Franz Ferdinand och dennes gemål två revolverskott, med den påföljd all båda blevo sårade och avledo kort där efter.”

Det en mycket detaljerad beskrivning av händelse förloppet och även man har även citerat Franz Ferdinands uttalande till borgmästaren som han möter strax innan mordet. ”Herr Borgmästare, här kommer man till Sarajevo för att besöka er, och så kastas det bomber mot en! Det är upprörande”.

En sak som jag lade märke till var att det var avvikande uppgifter om var skottet hade träffat när Franz Ferdinand blev skjuten. I den stora artikeln står det att skottet träffar halsen medan ögonvittnet beskriver hur de träffade honom i tinningen.
I avdelningen gärningsmän skriver man ingående om mannen som genomförde det första attentatet, Cabrionic. Han fick sin bomb och gift kapsel av anarkister.
Om Gavrilo Princip står det också mycket, bland annat att han studerade i Sarajevo men kom från Serbien och ”han har av nationalsocialistiska motiv haft för avsikt att döda någon högt stående person”.
Det kungörs dessutom att de båda gärningsmännen säger sig inte ha någon medbrottsling och att det är på eget initiativ dem genofört dessa gärningar.


Norrskensflamman har i sin utrikesdel gett morden en relativt stor plats, men inte om man jämför med Aftonbladet. ”Österrikes tronföljare med gemål dödade” lyder rubriken.
Redogörelsen för händelsen är tillstor del lik Aftonbladets men med mindre detaljer.

”Telegram från Sarajevo: Då tronföljaren Franz Ferdinand och hans gemål Hertiginnan av Hohenberg idag åkte genom gatorna, avlossade en person i deras omedelbara närhet flera pistolskott emot dem. Bägge blevo dödligt sårade och avledo efter några minuter.”

Om Princip och Cabrionic står det samma sak som i Aftonbladet förutom att dem hade ”nationella motiv” för attentaten.


När jag läste tidningarnas rapporteringar från morden kunde jag inte urskilja någon större skillnad trots de olika politiska färgerna. Det skulle då vara att Aftonbladet som en liberal tidning använder sig av begreppen nationalsocialistisk och anarkist. Men då får man tänka som man gjorde på den tiden, begreppet nationalsocialism har antagligen inte samma betydelse då som nu. Nationalsocialism är idag likvärt med nazism, det efter Hitlers politik. Men vad jag kan tro så menar man 1914 att nationalsocialism är i princip de samma som Norrskensflamman menar när dem skriver att Princip hade nationella motiv. Det kan vara så att Aftonbladet använder sig av uttrycket nationalsocialism för att markera att det inte bara har med Princips nationella intresse att göra utan att man tar ställning i och med att man använder socialism.
Detta kan ju mena på att dem som liberala inte stödjer de som har hänt i Sarajevo, utan helt enkelt förkastar det med att använda dessa orden. Att dem skriver att Princip fick sitt vapen av en anarkist tycker jag också tyder på att Aftonbladet tar ställningen genom att dem skriver ut var han har för politisktåsikt. Hade han som gav Princip vapnet varit lagd mer åt höger tror jag inte att Aftonbladet hade skrivit det eftersom dem själva sympatiserar med högern och de liberala. Och man vill väl gärna inte ha en som vapengivaren på samma politiska del av skalan som man själv befinner sig.
Jag har inte hittat mycket som skiljer tidningarna åt i deras reportage om skotten men däremot märks en stor skillnad när jag läser de övriga artiklarna och reklamen i tidningarna. A...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Skotten i Sarajevo- Analys av två tidningar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2011-10-10

    kan man få se dina källor???

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-23]   Skotten i Sarajevo- Analys av två tidningar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6332 [2022-10-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×