Bokrecension: Greven av Monte Cristo (org. Le Comte de Monte Cristo) av Alexandre Dumas

3 röster
10524 visningar
uppladdat: 2006-05-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Greven av Monte Cristo Del.1 Skatten och Del.2 Hämnden


Författaren till boken heter Dumas Davy de la Pailleterie, Alias; Alexander Dumas, Alexandre föddes i Villers Cotterets, Frankrike, 24 juli 1802, och dog 5 december 1870. Alexandre var son till en brigadgeneral som dog när han endast var 4 år gammal, detta gjorde att hans uppväxt blev väldigt fattig. Men han hade en mycket optimistisk syn på livet och var väldigt skojfrisk och gladlynt.
På 1820-talet så rymde Alexandre hemifrån och började skriva noveller, böcker och pjäser.
De mest framgångsrika pjäserna han gjorde var ”Henrik den tredje och hans hov” och kärleksdramat ”Anthony” och de mest framgångsrika böckerna han gjorde var ”Greven av Monte Cristo” och ”De tre musketörerna”. Alexandre dumas blev inte känd för sina noveller och böcker, utan det var hans pjäser som gjorde honom till ett av de största namnen på hans tid.


Handlingen:
Greven av Monte Cristo handlar om Edmond Dantes, styrman på skeppet Pharaon. Dantes kommer hem efter en olycklig resa med Pharaon då kaptenen dött.
När Dantes kommer hem utser redaren Morrel (ägaren av Morrel & Son ett handelsföretag dit Pharaon tillhör) honom till kapten över Pharaon. Superkargen Danglars, som inte vill annat än att bli kapten på Pharaon blir utom sig av hat när han fått veta att Dantes ska bli kapten vet inte vad han ska göra. En liten stund senare träffar Danglars, Fernand, en fiskare som är olyckligt kär i Dantes blivande fru Mercedes.
Danglars och Fernand hatar båda Dantes och skriver ett brev till polisen där dom anklagar Dantes för förräderi. Dantes blir tillfångatagen av polisen och döms skyldig av prokuratorn de Villefort, Dantes tas till slottet If och sätts i en fängelsehåla under marken. Efter en lång tid på slottet gräver sig en gubbe från cellen bredvid upp sig till Dantes håla i ett försök att rymma. Gubben är ett universalgeni vid namn Abbé Faria. Dantes blir under sin tid i fängelset lärd av Faria och får till slut reda på att Faria har en karta till en skatt på ön Monte Cristo. Dantes rymmer sedan från slottet och åker till ön Monte Cristo…

Omdöme:
Jag tycker att boken var väldigt bra, bland de lite bättre jag läst. Eftersom boken är en klassiker från 1848 så använder författaren ett ganska komplicerat språk som i vissa tillfällen gör så att man får svårt att förstå, detta gör att jag endast rekommenderar boken för dom som tror att dom kan klara av en 640-sidig bok som använder ett hyfsat svårt språk, det är även många namn i den andra boken (Hämnden), som blir svåra att hålla reda på. Men är...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Greven av Monte Cristo (org. Le Comte de Monte Cristo) av Alexandre Dumas

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-23]   Bokrecension: Greven av Monte Cristo (org. Le Comte de Monte Cristo) av Alexandre Dumas
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6348 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×