Filmanalys: Schindlers list

21 röster
32755 visningar
uppladdat: 2006-05-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Den här filmen är verklighetsbaserad och utspelar sig under andra världskriget, 1939-1945, i Krakow i Polen, koncentrationsläger och Brinnlitz i Tjeckien. Den är inspelad i svartvitt för att förstärka att den är baserad på verkligheten då svartvit film producerades. Filmen är mycket gripande och vill få tittaren att tänka efter vad som verkligen hände helt öppet i Tyskland och de av Tyskland erövrade länderna. Den handlar om makt, mänskligt lidande och förlåtelse och försoning
Filmens huvudperson är en tjeckisk nazist som heter Oscar Schindler. Han klär sig flott, vill röra sig i landets societet, ha kontakter bland SS-militärer och omge sig med vackra kvinnor. Trots att han är gift har han en älskarinna, kanske fler. Han är ute efter billig judisk arbetskraft och anställer judar i sin emaljfabrik. Schindlers mål är att bli förmögen.
En dag är Schindler ute och rider med sin älskarinna när de från en kulle ser hur Krakows judegetto rensas. Schindler sitter på sin häst och är filmad ur grodperspektiv. Händelserna i gettot filmas på plats och från kullen i fågelperspektiv såsom Schindler ser det. Den här scenen i filmen berättar för tittaren att Schindler inser hur hemskt judarna har det. Utifrån det perspektivet ser alla hjälplösa ut, allt hopp är ute när gettot rensas. Då nazisterna börjar rensa i gettot filmas barnens skräckinjagade ansikten i närbild. Ljus och ljud används mycket för att förstärka scenerna i filmen. Ett exempel är när gettot rensas. Alla som är kvar på kvällen när gettot ska vara tomt ska skjutas. Man hör kulsprutorna smattra och mörkret lyses upp av kulspruteknallarna. Detta är mycket effektfullt, hemskheterna kommer fram så tydligt när ljus och ljud används på detta sätt.
Men allt efter tiden går ändras Schindlers människosyn och han köper judar från ett koncentrationsläger för att rädda dem från att bli dödade.

Av den här filmen kan man lära sig mycket, ilska föder hat, hat föder ondska, ondska föder mord och dårskap Man lär sig att minsta ilska tillslut kan växa och blir det farligaste hatet som blir likgiltighet för människovärdet. Amon Goethe är en man som representerar hatet mot judarna. Han är rik och är förman på ett koncentrationsläger. I en scen står Amon Goethe står på balkongen till sin villa i lägret och tittar ner på judarna. I den här scenen används fågelperspektivet, liksomt då Schindler såg rensningen i gettot, till att titta ner på dem som hjälplösa små människor. Tittaren ser Goeths självsäkra stil, han tar sig tid att lägga ifrån sig sin cigarr innan han fortsätter skjuta. Den som skjuts kan vara precis som alla andra, inte snabbare, långsammare eller sticka ut ur mängden på något vis. Det dom har gemensamt är att ingen har en chans, hur ska de kunna värja sig mot en man med gevär när de själva inte har någonting? Det Goethe gör är så fegt och sjukt att det är svårt att förstå.

Goethe pratar vid ett tillfälle med hushållerskan, Helen Hirsch. Han säger hur han vill räcka ut en hand till henne i hennes ensamhet, han frågar henne om hon är ohyra, en råtta eller en lus. Han säger att han känner för henne. Han böjer sig fram för att kyssa henne, men plötsligt vänder samtalet tvärt, han anklagar henne för att ha förtrollat honom, för att ha pratat honom in i det där. Han börjar misshandla henne. Helen får skulden för allting, hon är inte värd någonting för Goeth. Scenen talar om hur sjuk han är.

Schindler förklarar för Goethe vad riktig makt är, det är när man kan döda, men låter bli, att man istället förlåter.
"Jag förlåter dig." – Amon Goeth. ”Amon förlåter”, säger Oscar Schindler
Amon Goeth påverkades av det Schindler sa men tänkte inte på det här särskilt länge Han tyckte att han hade mer makt när han kunde döda när han hade lust till det. För Goeth var en judes liv ingenting värt.

Oscar och Amon är varandras motsatser men har också likheter. De gillar fester har älskarinnor och vill nå framgångar. Amon vill ha makt att döda. Oscar räddar livet på judar genom att köpa dem för pengar som hans arbetare, judarna, arbetat ihop. Amon utvecklas inte, blir kvar i sitt hat och maktbegär medan Oscar blir mer rättfärdig och går in för att rädda fler liv.

Itzhak Stern är den förste juden som Schindlers fäster sig vid. Stern är den person som tar hand om Schindlers pappersarbete och ekonomi. Han är trogen Schindler, pålitlig, korrekt och hans ansikte visar sällan vad han känner. Han har stort inflytande på Schindler och jag tror att han påverkade Schindler mycket till att bli en omtänksam människa. En dag erkänner Oscar Schindler att det är Itzhaks förtjänst att fabriken går så bra. Då kan man se att Itzhak får tårar i ögonen. Den här filmen handlar inte bara om hur Oscar Schindler räddar judar. Den handlar också om hur hemskt ett krig är och hur en enda människa kan påverka och göra skillnad. I slutet av filmen står Oscar och Itzhak varandra mycket nära. Judarna överlämnar en ring till Oscar och i den finns inskriptionen: "Den som räddar ett liv räddar hela världen.", berättar Itzhak Stern.

I filmen är det skillnad på män och kvinnor, De judiska männen anses arbeta bättre och de anses också friskare än kvinnorna och barnen. Jag tycker inte att kvinnor och barn ska dödas pga. att de har mindre muskelstyrka, kvinnor är bra på att arbeta med andra saker. Alla har sina egna egenskaper.

Överklassdamerna i filmen intresserar sig för sitt utseende, sina kläder och att gå på fina fester. En del ställer upp med att vara älskarinnor.
Männen i överklassen dricker, lyssnar på musik, har älskarinnor och röker. De bryr sig inte om andras känslor och drar sig inte för att avrätta judar.

Schindler ska vid ett tillfälle anställa en sekreterare. Han vill helst ha en som är vacker att titta på. Han tittar på de unga, vackra sekreterarna. När det kommer en sekreterare som är duktig, men inte så ung och fin, tittar han bort. Filmen beskriver Schindler som en god man, han kan inte välja bland sekreterarna utan anställer alla.

Ytterligare en scen berättar om att Schindler ändras som människa under filmen. Han går in i en katolsk kyrka och sätter sig bakom sin fru, ber och säger: ”Ingen dörrvakt ska mer missta sig på vem som är fru Schindler”.

I filmen ser man en liten flicka i röd kappa, kanske fyra år gammal, hon är den enda som är filmad i färg. Flickan gömmer sig för nazisterna under en säng. Långt senare i filmen i en scen där döda judar bränns upp får tittaren se henne ligga död på en kärra. Den här lilla flickan är en röd tråd i filmen Meningen är att man kan fråga sig vad hon hade gjort för ont? Varför förtjänade hon att dö? Hon representerar de 6 miljoner judarna som var oskyldiga och dog en hemsk död under andra världskriget.

Vilken genre filmen har är svårt att säga, den är både drama och dokumentär liknande. Jag skulle vilja kalla den för dramadokumentär. Filmen är filmad i svartvit och det är för att filmen ska få en speciell stämning. Det ska kännas som att det är en dokumentär filmad under andra världskriget. Jag tycker att det var jobbigt i början att den var svartvit, men jag förstod senare att det var det smartaste filmaren kunde ha gjort, känslan av att den var svartvit var fantastisk. Att filmen på slutet blev i färg visade att det har gått lång tid från det som inträffade men att det ändå fortfarande kan hända igen. Det var helt underbart att få se skådespelarna komma gående med deras riktiga karaktär när de besökte Schindlers grav. Att Schindlers judar ställde upp på att medverka i filmen visar på att de litade mycket på Steven Spielberg och hans jobb, de ville medverka och dela sina upplevelser med tittaren. Att ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Filmanalys: Schindlers list

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-02-27

    vad fick du för betyg på arbet

  • Inactive member 2008-03-13

    Grymt bra arbete, får man fråg

  • Inactive member 2009-05-08

    Gud vilket bra abete!! Det var super bra!

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-25]   Filmanalys: Schindlers list
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6392 [2022-08-09]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×