Livets Ord-sekt eller inte?

2 röster
9109 visningar
uppladdat: 2006-05-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Livets ordStartades först som en bibelskola efter Ulf hade slutat att vara präst i Sv. Kyrkan (han var alldeles för kontroversiell där). Därefter Grundades Livets ord 1983 i Uppsala av Ulf och Birgitta Ekman och hade ca 20-30 personer.


Framväxt:
Församlingen har växt successivt och har uppemot 3000 personer som är aktiva varje vecka. Det finns bl.a. förskola (1984) och grundskola (1985) dessutom ett universitet Livets ord University. Livets ord har även ett center för världsmission och de har startat över 1000 nya församlingar runt om i världen.


Organisationen:
Är uppbyggd på cellgrupper (på 3-12 st) man träffas en gång i veckan och har olika teman som bön, undervisning, mission m.m.
Dom har två gudstjänstmöten i veckan, ett på onsdagar och ett på söndagar. F.ö. har Livets ord utbildat 800 pastorer från 24 länder. Dom har biståndshjälp över hela jorden och skickat hem över 7000 judar från Ryssland till Israel (genom att betala deras resor hem). Deras arbetsfält är koncentrerat över Europa, Ryssland, Kaukasien/Centralasien och mellanöstern.


Förhållandet mellan ledare och de troende:
Är väldigt fritt men om du har en ledar position t.ex. i lovsång så finns ett krav på att leva rent inför Gud. Detta innefattar att underordna sig auktoriteter (Rom 13:5) i församlingen ex. pastorn. Om man inte gör det drar man på sig Guds förbannelse, det förespråkas även om tiondegivande och offer se Mal 3:8-11 (ge 10 % av vad man tjänar).
Det praktiseras även församlingstukt (se 1 Kor 5:5) där man utesluter enskilda individer från församlingen, eftersom de inte har fullföljt församlingens kriterier.Verklighetsuppfattning:
Livets ord har en s.k. karismatisk uppfattning där framgångs teologi råder. Att tala ut det jag får, innan jag har fått det. Talar jag problem, så får jag problem, talar jag välsignelser, så får jag välsignelser.
Man förespråkar total renhet och det kan man bara få genom Gud och hans nåd. Att tänka och be rätt samt att isolera sig från den profana världen är ett krav (1 Kor 6:12). Den världsliga världen ska förgås och församlingen bekämpar ett heligt krig mot Satan och demonerna (EF 6:10-12). Sjukdomar är från Satans demoner såväl som otro och även svagheter m.m.

Frälst går endast att bli genom tron på att Jesus är Gud (Joh. 14:6).
I allmänt ska man vara kärleksfull mot icke troende men med ett visst avstånd så inte den troende kan falla.

Religionsutövning:
De troende går på ett möte i veckan s.k. gudstjänst, utöver det har man tillgång till cellgruppen och seminarier från olika gästtalare.
Det hela går ut på att vittna för dom som inte har tagit emot Gud i sitt liv och att bygga upp sitt eget andliga liv. Detta görs genom daglig bibelläsning och bygga relationer mellan olika människor.
Ett gudstjänstmöte börjar med lovsång till Gud, den innefattar att ett antal lov sångare som leder sången. Sången ska lyfta upp församlingen till Guds ansikte som en lockande välbehaglig doft.
När detta är gjort är kanalen öppen till Gud och Gud kan då tala till församlingen. Pastorn går då upp och predikar, efter det så har man ett eftermöte där en inbjudan görs för dem som inte tror på Jesus.
Eftermötet slutar med lovsång/bön och handpåläggning där folk kan ramla i golvet församlingen ber oftast då i tungotal. Ett språk som inte människor kan förstå men Gud. Oftast leder detta till profetiskt tilltal ett specifikt meddelande från Gud, till personer eller till församlingen. Allt detta förespråkas med att man ska pröva det genom Guds ord. Inte köpa grisen i säcken m.a.o.
Mötet slutar och man fikar, man har oftast bara ett nattvardsmöte i månaden och det i samband med församlingsmötet då alla ska vara med.

Själva mötet i sig är väldigt känslosamt man stampar på Satan genom att stampa i golvet symboliskt. Folk gråter och skrattar en del skriker jättehögt och i vissa fall spyr folk och detta förklarar man med att personen är demonbesatt/bunden. Alla möten är givetvis inte sådana och oftast får inte de utomstående inblickar i denna verksamhet. Mötena är lite i New-Age stil (tankekraften gör dig till den du är). New-Agare besöker gärna mötena, särskilt när det är någon profet som talar (mötena är gratis till skillnad från deras möten).


Kritik:
Kritiken har inte varit nådig mot LO på 80-talet visades det upp att Carola Häggkvist spydde i en spann. Det förespråkades mycket om att alla sjukdomar var från Satan och ett resultat av synd. Givetvis var mycket förtal men det var en del som stämde om deras ryckte. Ulf Ekman själv har fått erkänna att han har gjort fel. Nya församlingar brukar ha s.k. barnsjukdomar se bara på pingstkyrkan som hade samma problem, men som blev senare rumsren inom kyrkoväsendet.
Ulf Ekman är Teol. Kand. utbildad inom Sv. Kyrkan och han får numera predika i vissa delar av Sv. Kyrkan bl.a. i Credo och Oas rörelsen är han populär (han blev avstängd tidigare). LO är kända för sin välgörenhet utomlands och som sagt ”man blir aldrig profet i sitt hemland”.
På sikt så har mycket tonats ner i Livets ord rörelsen, Maranata och Jesus Only rörelserna har tagit över när det gäller nya s.k. udda beteende.

Kuriosa:
Livets ord står för JDS-läran (Jesus Died Spiritually) som handlar om att Jesu blod och död på korset inte är tillräcklig. När Jesus kom till helvetet dog han helt (han dog andligen) och blev den förste Adam (uppstånden). Det här står inte den lutheranska k...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Livets Ord-sekt eller inte?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-29]   Livets Ord-sekt eller inte?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6420 [2019-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×