Christoffer Columbus (1451-1506)

16 röster
21194 visningar
uppladdat: 2006-05-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Christoffer Columbus föddes i den italienska hamnstaden Genua år 1451. Han hade 3 yngre bröder som hette Bartolomeo, Giovanni Pellegrino, och Giacomo och en syster som hette Bianchinetta. Columbus såg upp till sin far och sina bröder och att ge sig ut på en sån här resa var ett vanligt alternativ för många unga män på den tiden. Columbus trodde att han hade hittat sjövägen till Indien och detta skulle göra honom väldigt rik och berömd. I Indien fanns nämligen gott om tyger, kryddor och guld och han skulle då bli i en viktig handelsman och på så sätt bli rik. Under den här tiden var det också intressant med geografi och man ville undersöka, forska och få mer kunskap om den värld man levde i.
Christoffer Columbus gjorde 4 resor under sin livstid.

Första resan

På kvällen den 3 augusti 1492 lämnade Columbus Palos med tre skepp, Santa Maria, Nina och Pinta. Han seglade först mot Kanarieöarna, där han provianterade och gjorde några reparationer. Den 6 september började han den flera veckor långa resan över havet.

Den första ön han kom till kallade han San Salvador. Infödingarna han mötte var fredliga och vänliga och han kallade dem för indianer eftersom han trodde att han kommit till Indien.

Under resans gång ”upptäckte” han även den nordligaste kusten av Kuba och norra kusten av Hispaniola. 1493 i januari började han segla hemåt. Han hamnade i en storm som gjorde att han var tvungen att segla till Portugal. Förhållandet mellan Spanien och Portugal var inte det bästa just då och han togs där tillfånga, men blev släppt efter en tid och kom till Spanien i mars. Där anlände han som hjälte och visade upp tobaksplantor, ananasfrukter, en hammock och även några infödingar som han tagit med hem.

Andra resan

Andra resan han gav sig ut på ägde rum mellan åren 1493-1496 och han reste då iväg med 17 skepp 1200 män. Den här gången kom han till Dominica, Guadeloupe, montserrat och Antigua, alla i Västindien och även ön Nevis i Karibien, Jungfruöarna och Puerto Rico. Det var även han som namngav ställena. Efter detta reste han till Hispaniola där han varit under sin första resa.
Han stannade där för att leta efter guld och begav sig sedan vidare för att undersöka södra kusten av Kuba, men han rundade aldrig västra sidan, då han trodde att det var en halvö istället för en ö, och hamnade i Jamaica. Målet för denna resa var att hitta guld och han införde en väldigt grymt system med infödingarna på Haiti, där alla över 14 år skulle hitta en viss mängd guld och gjorde de inte det så skulle deras händer huggas av. Han skrev också brev till det spanska kungaparet där han föreslog slavhandel som ett sätt för att få in mer pengar till fler resor. Detta gillade däremot inte kungaparet. Han återvände sedan hem 1496

Tredje resan

Den tredje resan som han gjorde startade 1498 där han bland annat upptäckte Trinidad och Sydamerikas fastland. Många av de spanska nybyggarna som reste dit tyckte att de blivit lurade av Columbus efter att de inte hittat något guld. Han fick upprepade gånger hantera upprorsmän och indianer och han lät också hänga några av sina egna sjömän. Tillslut blev han anklagad för misskötsel och år 1500 blev han hemskickad iförd bojor. Han blev dock släppt efter en tid men han hade då förlorat mycket av sitt anseende och respekt.

Fjärde resan

Trots att han förlorat mycket av sitt anseende och respekt blev det en fjärde resa. Den ägde rum mellan åren 1502-1504. Den här gången var hans son Ferdinand med. De utforskade Centralamerika från Belize till Panama och Honduras. Han blev strandsatt ett år på Jamaica och återkom till Spanien 1504.

Christoffer Columbus avled i Spanien den 20 maj 1506 och blev 54 år gammal.

Resornas betydelse
Resorna som Christoffer Columbus gjorde hade stor betydelse för omvärlden. Förr trodde alla människor att jorden var platt och om man seglade för långt ut på havet så skulle man falla ner i helvetet. Därför undvek många sjöfarare och handelsmän att åka ut för långt, de var alltid tvungen att kunna se land. Detta gjorde att det tog väldigt lång tid om man skulle re...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Christoffer Columbus (1451-1506)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2008-02-10

  Någor mer om han själv som per

 • Inactive member 2008-12-02

  kefft

 • Inactive member 2009-01-19

  Najs

 • Inactive member 2010-05-08

  google är ingen källa.. Skulle vilja veta vart du har fått det här ifrån. Mvh Martin

 • Olivia Eklund 2014-10-21

  Mer källor tack!

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-29]   Christoffer Columbus (1451-1506)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6432 [2018-12-11]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×