Carl Michael Bellman

1 röster
10032 visningar
uppladdat: 2006-05-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Dödsruna

Älskad, beundrad och folkkär

4 februari 1740 - 11 februari 1795


Vem har inte hört om Fjäriln vingad, Gubben Noak, Vila vid denna källa eller Ulla min Ulla?
Bland Stockholms mörka, trånga, smutsiga och krogtäta gränder skapade underhållaren, nationalskalden och visförfattaren Carl Michael Bellman tidsenlig musik under den andra hälften av 1700-talet. Det är musik och visor som etsat sig fast i många människors minne och likt en farsot har den spridit sig världen över. Drygt 200 år efter hans död lever hans musik fortfarande och vi vill därför hedra hans minne med denna nekrolog.

Barndomen
Den 4:e februari 1740 kom Carl Michael Bellman till världen. Född och skapad av Johan Arndt Bellman och Catharina Hermonia uppfostrades han och hans fjorton syskon i en religiös atmosfär på Söder i Stockholm. Det rådde dock svåra tider och många av syskonen miste sina liv.
Bellman utbildades av en privatlärare i sitt hem och han kunde med tiden prata sex olika språk, däribland latin, franska och engelska.

En begåvning
Vid fjortonårs ålder då Bellman låg nedstoppad i sin bädd i hissnande febersjuka började han omotiverat tala och sjunga på vers. Det var i det ögonblicket som föräldrarna förstod att han låg och grundade på en stor talang. Den stora språkliga begåvningen gjorde att han snart kunde översätta böcker från flera språk och redan som sjuttonåring utgav han sina två första böcker.

Svåra tider
Redan vid sjutton års ålder lyckades Bellman få arbete på Riksbanken. Han var dock en liten partyprisse och stor del av
hans lön gick till att betala för hans förströelser. Detta pressade honom bara till att låna pengar och snart var han fast i en svår ekonomisk situation. Som grädde på moset begärde sedan kreditorerna en liten del av skulden och en utvandring till Norge var nu ett faktum. Bellman var alltså på flykt från sina långivare, men han behövde inte vänta länge för snart kunde han lägga vantarna på ett brev från Sveriges konung som gav honom chansen att återvända för att ordna upp med sin ekonomi. Kort därefter var han hemma i ljuva Sverige.
Fattigare tider kom dock och Bellman fick det allt kärvare; familjen tvingades flytta, pappan nödgades sluta jobba på grund av sjukdom och Bellman lämnade in en konkurrensansökan. Den lyckades han få beviljad och hux flux fick han börja om från scratch.

Nya framgångar
Bellman började allteftersom framföra några av sina verk hos en vän och med tiden utvecklades de till hela helkvällsföreställningar som tog sig i form i den så kallade Bacchi Orden – en orden som krävde att man minst setts ligga stupfull två gånger i rännstenen för att kunna antas. Orden var dock bara ett påhitt. Ryktet om en storartad visförfattare började nu så smått sprida sig över Stockholm.

Bellmans verk
Under Bellmans livstid hann han gifta sig och skaffa tre barn, dessutom skrev han en mängd epistlar, sånger och dikter. Dessa präglas till stor del av fattigdom och allehanda nöjen, och huvudpersonerna utgörs ofta av de fattigaste och kanske mest oglamorösa människorna i samhället. Carl Michael Bellmans stora verk, Fredmans Epistlar (trycktes år 1790), bestående av 82 sånger skrev han under en 20-års period. Några återkommande karaktärer i epistlarna var den nergångne urmakaren Jean Fredman, Mowitz och nymfen Ulla Winblad.
Den ljuva musiken som han ofta prisas för lånade han ofta från samtida musikers operor, folkvisor och operetter, men mycket skrev han om och gjorde själv.
Fredmans sånger som publicerades senare är en samling populära sånger som inte har något gemensamt tema. Däri kan vi finna Haga, som var en hyllning till Gustav III, Amaryllis och Gubben Noak.

En svensk nationalskald
Carl Michael Bellman dog den 11 februari 1795, 55 år gammal, efter en tids sjukdom. Ända in i vår tid har hans poesi fascinerat många, kanske för sin folklivsskildring, då han beskrev människor från framförallt de lägre samhällsklasserna. Bellman var en skald av enastående dignitet och som bemästrade det svenska språket på ett lysande ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Carl Michael Bellman

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-30]   Carl Michael Bellman
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6459 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×