Bokrecension: Bokrecension av "Förnuft och känsla" av Jane Austen. av Jane Austen.

7 röster
31868 visningar
uppladdat: 2006-06-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning / Handling ”Förnuft och känsla” kom ut för första gången år 1811 i England och blev utgiven i Sverige första gången år 1959. Handlingen i boken utspelar sig mestadels kring två systrar; nämligen Elinor och Marianne Dashwood. I början av boken dör deras far och enligt lag får döttrar inte ärva efter sin far, så hela familjens släktgods ”Norland” går i arv till deras styvbror sir. John. och hans fru. I och med detta tvingas familjen Dashwood flytta ut till Mrs. Jennings, familjen som förutom de två huvudpersonerna består av deras mamma och deras yngsta syster Margaret.
Men innan dom flyttar kommer sir Johns frus brorson på besök, en man vid namn Edward Ferras, som den äldre systern Elinor fattar tycke för direkt, även den yngsta systern Margaret tycker mycket om den trevlige, vältaliga mannen som genom hela boken uppför sig som en gentleman och försöker alltid vara alla till lags och uppför sig trevligt. Innan Elinor och Edward hinner utveckla sin relation tvingas han åka tillbaks till London där hans mor har kallat honom och hotat med att dra in hans underhåll om han inte lämnar familjen Dashwood och Elinor. Efter det att de fyra kvinnorna flyttat till ett mycket mindre hus med färre tjänare och sämre standard, så kommer en man vid namn överste Brandon som är granne vid det nya huset. När han träffar mellansystern Marianne faller han direkt för henne som dock tycker att han är för gammal för henne till en början. Efter ett tag kommer en annan beundrare till Marianne nämligen John Willoughby. Dessa två utvecklar en relation som är ganska intensiv, och John W. Beskrivs som yngre och mer impulsiv än den något äldre överste Brandon men han måste också precis som Edward återvända till London.

Efter en tid på så åker även systrarna Elinor och Marianne till London där de hälsar på bekanta och där träffar man både John Willoughby och Edward Ferras, dock blir det en besvikelse för de båda systrarna som får reda på att resp. man har blivit förlovade med varsin kvinna som båda tillhör ”fina familjer”. I och med detta blir Marianne djupt deprimerad och de bestämmer sig för att återvända tillbaka ut till landet, men innan dom hinner hem blir Marianne sjuk när hon en kväll är ut och går och blir helt nerkyld av regnet som faller över henne, men då blir hon räddad av överste Brandon, och efter den händelsen fattar hon igen tycke för den något äldre översten. I slutet av boken gifter sig översten Brandon och Marianne, endast 19 år gammal. Även Elinor finner sin lycka i och med att Edward bryter upp sin hemliga förlovning och gifter sig med Elinor.

Miljö / Språket i boken Miljön i boken är engelsk ganska strikt miljö i början av 1800-talet. Den samhällsklass som beskrivs är övre medelklassen. Austen beskriver miljön levande och med en del humor och ironi, mest beskrivs dock personerna i boken och det är det som räknas till Austens styrka att så levande kunna beskriva personerna i boken. Eftersom boken skrevs för nästan tvåhundra år sedan kan vissa delar av språket vara svårt att förstå, men eftersom författaren har ett sånt ”flyt” i språket är det inget som stör läsaren.

Analys / Egna åsikter I denna berättelse av Jane Austen ges det mest plats åt de två systrar som har sina klara motpoler; den ena Elinor beskrivs som förnuftet i boken, och den andra Marianne beskrivs som en person som går direkt på känsla (därav bokens titel).
Austen kunde dock bara reflektera över sin egna sociala grupps liv och livssituation. Hon saknar förmåga att sätt sig in i andra samhällsklassers situation, likaså skriver hon bara om livet i en begränsad del av England och sin egen livsstil. Man får en känsla av att livet i boken inte är så djupsinnig utan lite av bara en uppställning av det liv som Austen själv har upplevt, och om man ska vara lite kritisk mot boken tycker jag personligen att den saknar det djup man tycker skall finnas i en bok som fått så mycket lovord genom tiderna.
Som författare har hon dock fått lite av en renässans på senare delen av 90-talet genom BBC:s kostymdramor, där hennes böcker skildras mycket vackert och de...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Bokrecension av "Förnuft och känsla" av Jane Austen. av Jane Austen.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-03-06

    vad fick du för betyg ?

Källhänvisning

Inactive member [2006-06-03]   Bokrecension: Bokrecension av "Förnuft och känsla" av Jane Austen. av Jane Austen.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6515 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×