Ergonomi

1 röster
15741 visningar
uppladdat: 2006-06-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Ergonomin (= läran om människan i arbete) är samspelet mellan människan och arbetsredskapen samt arbetsmiljön. Ergonomin behandlar människan och den biologiska, tekniska, psykologiska, fysiska, psykiska och sociala arbetsmiljön.
Det är viktigt att se hur saker hänger ihop inom detta ämne, således att eftersträva en helhetssyn. Man måste ju veta vad man ska göra för att slippa sjukdomar! Och för att må så bra som möjligt.

Min datorplats

Min datorplats ligger i rummets hörn bredvid en liten balkong. Datorplatsen består av ett databord med skärmen mitt på bordet och datorn under bordet. Runt datorskärmen finns massa böcker, filmer mm. på hyllor. Längst upp på en av hyllorna sitter en datorlampa som oftast är på.
Datorstolen ligger exakt framför skärmen och är ganska stor och kan justeras hursomhelst. Tangentborden och musen ligger bredvid varandra framför skärmen. Musen sitter på en musmatta. Två högtalare finns på bägge sidorna om datorskärmen. Avståndet mellan skärmen och mig (när jag sitter på stolen) är ungefär 60 cm. Jag har en skrivare/kopiator på datorbordet också.

Vad som är bra och dåligt inom ergonomisk synvinkel och varför?

På alla sorters arbetsplatser kan det finnas material på arbetsplatsen som kan vara väldigt skadliga för kroppen trots att man oftast inte märker det när man väl håller på med arbetet. Samtidigt så finns det saker som är bra för kroppen. Detta förekommer på min datorplats.

Datorstolen
Datorstolen är en viktig sak som man bör ta hänsyn till vid arbete. Man måste sitta bekvämt på stolen. Min datorstol är en ganska bekväm tycker jag. Men är den verkligen bekväm för kroppen?

Ur ergonomiska synvinkel så är min datorstol ganska dålig. Stolen måste ställas in så att armar, nacke, händer, tangentbord och skärm är i rätt nivå i förhållande till varandra eftersom om den inte gör det så kommer nacken och axlarna att vara sneda hela tiden och då ökar belastningen i nacken och axlarnas muskler eftersom då håll utspända. Belastningsskador kan då inträffa vid långvarigt sittande. Man kan också få andra sjukdomar av det som t.ex. musarm som jag senare ska berätta om. Min stol gör inte det. Därför måste jag ställa in den rätt.
Men en fördel med min datorplats är att det finns tillräckligt med utrymme för att kunna byta plats på tangentbordet, skärmen och resten av materialen så att de befinner sig i rätt nivå i förhållande till varandra.
Vid arbete vid datorn så kanske man inte använder benen så mycket men trots det så spelar benen en stor roll i arbetsställningen eftersom den kan ha inverkan på andra kroppsdelar. Därför måste jag när jag sitter på min stol ta hänsyn till hur benen ligger, vilket jag ofta inte gör. Jag har dessutom ingen pall där fötterna kan vila och min stol är inte så djup så att det kan vara möjligt för låren att få tillräckligt med stöd från stolen vilket ur ergonomisk synvinkel är viktigt eftersom då kan de utsättas för belastningsskador. Men å andra sidan så är stolen väldigt mjuk vilket faktiskt känns skönt, det märker jag när jag sitter på den. Det är dessutom en fördel för låren och gumpen eftersom då kan de vila och få stöd. Hade den varit hård så hade ju man ofta fått ont i gumpen vid långvarigt dataarbete. Bekvämheten är ju viktig.
Jag tror jag inte heller att jag får plats med en fotpall överhuvudtaget. Om jag justerar stolen så att fötterna blir närmare golvet så kan ju de vila på golvet, då behövs det ingen fotpall men problemet är att om jag gör det så blir datorbordet för högt upp vilket kan skada nacken när jag kollar på skärmen och armarna när jag arbetar med tangentbordet och musen. Så det är inte enkelt. Men att kunna justera stolen är ju en stor fördel ur ergonomisk synvinkel. Det kan ju lösa andra problem med ryggen mm.
När jag sitter på stolen så har jag märkt att min rygg blir lite sned vilket inte är bra eftersom då kanske ryggen blir sned för alltid. En bra lösning tror jag kan vara att vinkla stolsitsen lite framåt så att man får en bra vinkel i ryggen, i alla fall i ryggens nedre del.
En annan fördel men min datorstol är att den har stora armstöd där mina armar kan vila bekvämt vilket gör axlarna avslappnade. På så sätt påverkas inte armarna och axlarna av belastningar.
Jag har tidigare haft ont i nacken och ryggen. Det beror visserligen på att jag sitter framför datorn på fel sätt. Jag sitter framför datorn ungefär halva dagen. Därför måste jag tänka mer på hur jag sitter. Jag måste tänka på att ha avslappnade axlar och rak nacke när jag sitter. Jag måste justera stolen så att ryggstödet stöder ryggen och så att underarmarna sitter i horisontellt läge. När det gäller fötterna så måste jag få reda på hur jag ska lösa problemet som jag tidigare påpekat. Jag kanske måste försöka få plats med en fotpall.

Ibland kan det vara svårt att exakt veta om man har justerat stolen lätta eller om man sitter rätt. Men känner man att man sitter bekvämt så är det inte så farligt.
Här har jag sammanställt några punkter om hur man justerar datostolen om man vill slippa skador:

•Man ska sätta sig ända in på datorstolen och ha den på en låg nivå så att fötterna vilar på golvet eller så kan man använda en fotpall.
•Man ska justera så att den blir djup. På så sätt får ryggen stöd av ryggstödet och knävecken påverkas inte av trycket från stolens framkant. Djupet kan justeras genom att antingen flytta på sitsen eller ryggstödet.
•Man ska justera ryggstödets lutning tills man får den rätta lutningen på ryggstödet. Genom att öka lutningen ökar vinkeln mellan kropp och lår vilket minskar belastningen på ländryggen.
•Man ska ställa in armstöden så att armarna vilar bekvämt och axlarna blir avslappnade. På så sätt slipper man belastningsskador i armar och axlar vilket uppstår när musklerna spänns mycket.
•Man bör lära sig inställningarna på sin datorstol väl och kunna lätt justera den.

En annan sak man bör tänka på när det gäller sittandet på datorstolen är att man inte ska sitta för länge. Även om man sitter bekvämt. Det är bra om man rör på sig lite så att kroppens muskler inte stelnar till. En annan sak som sker med musklerna om man sitter obekvämt är att de får begränsad syretillförsel och bristande ämnesomsättning.


Skärmen
Avståndet mellan mig när jag sitter på stolen och skärmen är ungefär 60cm. Ca. 60 -70cm är det ideala avståndet. Så avståndet är lagom. På så sätt blir det inte så ansträngande för ögonen. Ögonen är ursprungligen skapade för att se på långt håll. När man har skärmen för nära ögonen så slits ögats muskler och skapar en tillfällig närsynthet. Om man har ögonen lite högre upp än skärmen så kan man titta ner på skärmen, detta gör så att ögonen inte anstränger sig lika mycket och man räddar helt enkelt ögonen. Har man däremot skärmen högt upp kan det göra så att ögat och nackens muskler utsätts för stora belastningar. Det leder till belastningsskador. När jag säger att man ska titta ner på skärmen så menar jag några centimeter bara eftersom om man sitter långt upp så kan det skada nacken och ryggen när man kollar ner eftersom då böjer man ryggen och nacken. Man får således inte sitta för högt upp eller för lågt ner. Man ska dessutom inte sänka ner huvudet för att se på skärmen utan det är ögonen som ska kolla ner.
Knut Inge Fostervold är en forskare som forskar med ögat och datorskärmen. Han säger i aftonbladet:
– Ingen vet vad som händer med ögonen om de slits på längre sikt. Vad som är klart är dock att den negativa effekten minskar ned nedsänkt bildskärm.
Det är därför inte konstigt att jag nu får gå runt och bära på glasögon.

Min datorskärms ljusstyrka och kontrast är inställda på en lagom nivå vilket räddar ögonen för tex. störande reflexer och bländningar som kan skada ögat. Skärmen sitter dessutom exakt framför mig när jag sitter på stolen så jag behöver inte vrida huvudet hela tiden för annars blir nacken stel. Min datorskärm är alltså inte så dålig.

Datorbordet
Jag har ett stort datorbord där jag kan röra och byta plats på materialen hur jag vill. Min bordsskiva är inställbar vilket är väldigt bra eftersom då kan jag ställa in den så att den inte blir för hög eller för låg och så att underarmarna befinner sig på horisontalläge på tangentbordet och musen. Detta gör så att musklerna i armarna blir mindre utspända = mindre risk för belastningsskador. Samtidigt får armarna stöd.
En bra lösning för de som har problem med sitt datorbord är att göra ett själv som man anpassar till sig själv.

Tangentbordet och musen
Mitt tangentbord är väldigt stort. Den är bredare än axlarna. Det är inte bra eftersom axarna kommer då att vara utspända och ansträngda i onödan. Det kan tillsammans med andra saker leda till olika sjukdomar. Ett exempel är musarm. Men mitt datorbord är stort så att det finns plats för att åtminstone armarna kan vara avslappnade och vila. På så sätt så minskar risken för musarm men ett annat problem är att mitt tangentbord har utfällda ben som gör så att handleden inte blir rak när jag arbetar på tangentbordet vilket ökar risken för musarm. Så jag ligger faktisk ganska illa till. Musarm får man när man utsätter axlar, nacke, rygg, handled och fingrar för ständigt rörelse som tex. när man arbetar med tangentbordet och musen. Det kan leda till att musklerna slits och man får värk i lederna.
För att förebygga musarm måste man vila musklerna då och då vid ständigt datorarbete. Man måste dessutom sitta rätt så att armar, axlar, nacke och rygg är i rätt position. Man måste dessutom köpa bra tangentbord som inte är bredare än axeln och bättre mus som inte kräver mycket rörelse. Jag använder musmatta under musen som ger handen stöd och där kan handleden vila.

Skrivaren/kopiator
Som jag tidigare påpekat så har jag en skrivare och kopiator på datorbordet (två i en). Den har också påverkan på kroppen. Att ha den i mitt rum där jag ofta befinner mig och där jag sover är faktiskt väldigt farligt. Det är nämligen så att kopiatorer gör så att marknära ozon bildas. Marknära ozon är ett moln av farliga gaser. När man sedan andas in dessa farliga gaser så kan de ge upphov till sjukdomar i lungor och andningsvägar samt hjärtsjukdomar. Detta kan man se genom att sätta ett gummiband på kopiatorn och låta det ligga i några dagar. Gummibandet kommer nämligen att bli utslitet pga. de farliga gaserna. Då kan man ju undra vad dessa gaser gör med lungorna som liksom gummibandet är elastiskt.
Om man helst gärna vill ha en skrivare eller kopiator i rummet där man sover så bör man ha luftkonditionering som för bort de farliga gaserna.

Lampan
Lampan som ligger på hyllan ovanför skärmen brukar jag ofta ha på trots att de stora taklamporna är på. Detta ger mycket och starkt ljus vilket kan orsaka bländningar och när lamporna lyser mot skärmen kan det ge reflexer som kan vara ansträngande för ögonen. Därför måste jag ha lite mindre och svagare ljus. Men jag får inte heller sitta i mörker vilket jag ofta gör om nätterna eftersom då anstränger sig ögonen extra mycket och mörkret gör dessutom så att kroppen utsöndrar sömnhormonet Melatonin som gör en trött.


Va kan man mer göra för att slippa belastningsbesvär och andra sjukdomar?

•Man kan ta små pauser när man sitter på datorn där man rör på kroppen...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ergonomi

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-06-04]   Ergonomi
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6522 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×