Revivalrock

8544 visningar
uppladdat: 2001-05-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
9E i Parkskolan


Stilen
Revivalrock kallas ibland också Folkrock och ibland också bara Rock & Roll. Revival betyder ”återupplivning”, och finns också som benämning i andra musikstilar, t ex Punk Revival.
Revivalrocken kom i slutet av 60-talet som en ”förgrening” på rocken. På den tiden var Rocken på väg att dela upp sig. Rocken blev mycket större och gick längre och längre från ursprunget Rock & Roll. Men vissa ville fortfarande behålla Rock & Rollen i sitt originalskick och började då spela Revivalrock.
Det var många som fortfarande tyckte om den sortens musik och inte bara ville lyssna på Beatles och annan ny Rock. I början var Rolling Stones och Creedence Clearwater Revival några av de största banden. Under 70-talet kom Neil Young och Bruce Springsteen, som också sägs att ha räddat Rocken.
Ett av Rockens grundrecept är tre ackord, ett starkt bakslag (trummor) och en fångande melodi.
Men man ska egentligen inte kalla Revivalrock för Rock & Roll eftersom det inte är det till hundra procent.

Några viktiga artister

Neil Young
Neil Young föddes i Kanada i Toronto. Han flyttade därifrån med sin mamma och växte sen upp i Winnipeg. Under 60-talet, efter skolan flyttade han tillbaka till Toronto för att sjunga som soloartist. 1966 kom han med i bandet Mynah Birds, som han spelade in några låtar med åt Motown, men de blev förbisedda och Young flyttade då till Kalifornien. Där blev han medlem i gruppen Buffalo Springfield, som var populära ett tag, men Young slutade bandet, det gjorde han flera gånger innan han slutade helt.
Efter det blev han soloartist, maj 1968. Han skrev på kontrakt för Reprise Records och släppte sin debutplatta 1969. Under tiden spelade han också med en grupp kallad the Rockets. Young döpte om de till Crazy Horse och de hjälpte Young spela in sitt andra album, som sålde guld. De har sedan dess arbetat tillsammans många gånger genom tiderna.
Sedan dess har Young spelat som soloartist och i grupper jämsides, men mest har han varrit en soloartist. Han har alltid experimenterat med olika musikstilar, som Punk, men han har alltid hållit på med Rock. Hans stora ”comeback” gjorde han 1989 med albumet ”Freedom” där bland annat låten ”Rockin’ in the free World” finns med.

Creedence Clearwater Revival (CCR)
CCR började sin karriär som gruppen Blue Velvets, med Tom Fogerty som förman och sångare, i Kalifornien. Det gick inte alls bra för gruppen. Mest berodde det på att materialet inte var så bra. De fick ett kontrakt med Fantasy och släppte några singlar som the Golliwogs. Det gick inget bra med försäljningen av den men de fortsatte.
Men det hände någonting när Tom Fogertys lillebror, John, tog över bandet, sjöng och skrev alla texter. Då blev det fart på de. De släppte sitt första album som Creedence Clearwater Revival 1968, spelandes på klassiska låtar från 50-talet, t ex ”I Put a Spell on You” och ”Suzy Q”, som blev deras första hit. Men det var först när de singeln ”Proud Mary” kom ut som deras riktiga genombrott kom, 1969. Det visade Johns talang som sångskrivare och sångare.

Under de närmaste två åren släppte CCR många klassiska hits som är väldigt bra och sköna att lyssna på.
CCR gjorde inte bara hitlåtar utan släppte också många bra album, men de blev kända nästan bara för sina singlar.
Men på grund av att John Fogerty styrde så mycket i gruppen så lämnade Tom Fogerty gruppen och släppte några egna soloalbum, som inte blivit väldigt kända. John lät då trummaren, Doug Clifford, och basisten, Stu Cook, skriva låtarna t...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Revivalrock

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2001-05-17]   Revivalrock
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=654 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×