Lite fakta om Tyskland

18 röster
29335 visningar
uppladdat: 2006-06-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Äldre historia:

Tyskland har genom historien varit indelat i en massa självständiga stater, där furstar har härskat, och gränserna har varierat från århundrade till århundrade. När man störtade kejsaren i Tyskland 1618 inledde det 30-åriga kriget, där bl a Sverige var med. När kriget var över var ung. en tredjedel av tysklands befolkning död.

I slutet av 1700-talet krigade tyskarna med fransmännen, med förlorade. Frankrike ockuperade Tyskland och det tyska riket upphörde 1806. Efter nio år bildades det tyska förbundet med 38 stater, bl a Bayern och Preussen. År 1866 gav den preussiske presidenten order om att upplösa det tyska förbundet, men istället bildades det det Nordtyska förbundet under preussisk ledning.

Efter triumfen i det fransk-tyska kriget 1870-71 grundades tyska riket och Preussens kung utropades till kejsare.

Modern historia:

Efter förlusten i andra världskriget delades Tyskland i fyra zoner som de allierade skött om. Senare slogs tre stycken av dem ihop till Västtyskland och den fjärde zonen förblev Östtyskland. År 1961 byggde man en mur tvärs över Berlin. År 1989 rev man ner muren och Västtyskland och Östtyskland återförenades till en stat, Tyskland.

Religion:

Den dominerande religionen i Tyskland är kristendomen. I tyskland finns ung 82.5 miljoner invånare, varav ung. 53.5 miljoner är kristna och detta motsvarar ung. 64.9 %. 25. 8 miljoner tillhör den evangeliska kyrkan och 26,1 miljoner tillhör den katolska.

I tyskland finns det c:a 3.4 miljoner muslimer och efter kristendomen är Islam näst största religionen i Tyskland. Islam har kommit till framför allt genom invandringen. Ytterst få tyskar har konverterat till Islam. Det finns mest turkiska muslimer för att fattigdomen och arbetslösheten har drivit dem ut ur Turkiet till västlandet. Sedan finns det muslimer från f.d Jugoslavien, från arabstaterna och syd- och sydost Asien.

Före 1933 levde det drygt en halv miljon judar i Tyskland, men efter förföljelsen och förintelsen återstod bara 35 000. När den tyska regeringen förklarade att judar kunde flytta in i Tyskland, immigrerade många judar till Tyskland. Efter bara sju år hade antalet troende judar stigit till 60 000.


Jordbruk:

Jordbruket försörjer en liten den av Tysklands behov. Mest spannmål odlas det vid Östersjökusten. Vid Nordsjökusten producerar man mejeriprodukter och kött. Runt Ruhrområdet odlas det mycket grönsaker. Vin odlar man i mellersta Rehn och i Mosedalen. I Baden-Württemberg odlas det tobak och frukt. I de västra delarna av Tyskland är familjejordbruket vanligast och i de östra delarna av landet domineras det av lantbruksföretag.

Klimat:

I Tyskland är klimatet mellan kustklimat och inlandsklimat. Nord- och Östersjökusterna har milda vintrar, men ju söderut man kommer, desto större blir temperaturskillnaderna mellan sommar och vinter. I Tyskland blir det varmast i den övre Rhendalen och det blir kallast vid Alperna.

Geografi:

Tyskland är ett av Europas största länder med varierat landskap. Landskapet blir högre ju mer söderut man kommer. Tyskland gränsar till Alperna i söder. Där ligger landets största berg, Zugspitze, som är 2962 meter.

I Tyskland finns det många betydelsefulla floder. Den största av dem är Donau, som mynnar ut i Svarta havet. Andra stora floder är Rhen, Weser och Elbe.

Bodensjön är Tysklands största sjö och Rügen är Tysklands största ö.

Vegetation:

I Tyskland dominerar lövskogen, men numera är den största delen uppodlad. 31% av Tysklands area är täckt av skogar. I Tysklands östra delar finns det tallskogar som breder ut sig över stora områden. Bok och silvergran finns i Tysklands södra delar, där landskapet är högt.

Näringsliv:

Tyskland tjänar pengar framförallt genom export. De exporterar maskiner, transportutrustning, livsmedel, papper, järn, stål och kemikalier. Människorna i Tyskland arbetar mest inom service. 31% jobbar inom industrin och 1% inom jordbruket.

I Tyskland finns det många kända företag, bl a BMW, Siemens, Lufthansa och Porsche som bidrar till Tysklands stora vinst inom industrin.

Politiskt system:

Statschefen i Tyskland är en förbundspresident, som väljs av utvalda personer. Förbundspresidentens huvudsakliga jobb är att representera Tyskland. I Tyskland är parlament...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Lite fakta om Tyskland

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-06-07]   Lite fakta om Tyskland
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6553 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×