Bokrecension: Kärlek het som Chili av Julia Ringsby

1 röster
8286 visningar
uppladdat: 2006-06-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kärlek het som chili

”Från den kvällen älskade hon honom för alltid. Men nu måste hon avstå från honom. Det var inte anständigt att känna lust till sin systers blivande man.”

Kärlek het som chili är skriven av Laura Esquivel från Mexiko. Hon föddes 1951 i Ciudad de México och är en av Mexicos mest framgångsrika författare och manusskribent. Hennes stora genomslag kom just med boken Como aqua para chocolate (Kärlek het som Chili, 1989), som såldes i flera miljoner exemplar och vann bl.a. American Booksellers Association Award. Boken har även filmatiserats av Alfonso Arau och filmen vann många priser.
Kärlek het som Chili är en kärlekshistoria som utspelar sig på familjen De la Garzas familjeegendom, nära gränsen till Förenta staterna, i revolutionens Mexico. Genom hela romanen är maten och recepten en röd tråd som följer berättelsen och för den framåt.
Tita är den yngsta dottern till matriarken Elena, och hon har blivit förälskad i den unge Pedro. Men Elena förhindrar ett giftermål dem emellan eftersom Tita av gammal tradition måste stanna kvar hemma för att ta hand om sin mor till dennes död. För att få vara nära sin älskade Tita gifter sig därför Pedro med hennes äldre syster, Rosaura. Tita och Pedro blir hårt övervakade av Elena som känner till kärleken mellan dem och är fast besluten att förhindra varje litet försök av dem att få vara nära varandra. Så för att kunna utrycka sina heta känslor och få ett andrum från mamma Elenas stränga blick blir Tita familjens kokerska med oinskränkt makt över köket. Hon lägger hela sin passion och sina andra känslor i maten vilket får oväntade konsekvenser, inte bara för Tita och Pedro, men också för Rosaura, Elena och inte minst Titas andra syster Gertrudis.
Det här är en stark roman om kvinnans situation, barnuppfostran och traditioner i sekelskiftets Mexico. Författarinnan låter läsaren engageras i Titas kamp för att få gifta sig och dela hennes nederlag mot traditionernas makt. Man får en unik insikt i vardagen för en kvinna i Mexico vid sekelskiftet. Men man får inte bara lära känna en karaktärs öden, utan Laura Esquivel presenterar många olika kvinnor och ger en ganska tydlig bild av hur de hade det innan, under och efter revolutionen. Man får tillsammans med Tita uppleva Rosaura, som blir bortgift med en man som inte älskar henne och slutligen får reda på att hennes syster och hennes man har ett förhållande, Gertrudis, som rymmer med en revolutionskapten, får arbeta på en bordell ett tag innan hon blir en framgångsrik kaptenska och kan gifta sig med sin kapten, Chencha, som är familjens tjänarinna och blir våldtagen av en revolutionär, men som till slut får en god man ändå, och inte minst mamma Elena som styr sitt hushåll med järnhand, men har en gripande hemlighet i sitt förflutna. Alla dessa representerar ett sätt att uppleva revolutionen och ett sätt att överleva den.
Men det är maten och recepten som är det viktigaste i boken, som förmedlar hela dess passion, sorg, glädje, uppgivenhet och kärlek. Man får en bild av hur viktig maten och köket var i Mexico och med vilken hängivenhet man ägnade sig åt den. Alla recepten är autentiska och man kan nästan känna dofterna av julbröden och paprikakorven medan man läser, vilket ger berättelsen en egen fängslande karaktär.
Jag kan varmt rekommendera den här boken till alla. Det är en bok som passar i alla åldrar och som fångar sin läsare på ett alldeles speciellt sätt. Den är sensuell och passionerad utan att vara sexuell, den är lätt att läsa och svår att lägga åt sidan och den är inte minst en mästerligt skriven och välgjord roman.
Dessutom kan man alltid ha nytta av recepten.

”…Det fö...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Kärlek het som Chili av Julia Ringsby

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-06-12]   Bokrecension: Kärlek het som Chili av Julia Ringsby
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6574 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×