Bokrecension: Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg

3 röster
18555 visningar
uppladdat: 2006-06-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
"Men man väljer inte!"

Presentation/bakgrund
Jag har läst boken "Den allvarsamma leken", skriven av Hjalmar Söderberg år 1912.
Författaren föddes sommaren 1869 i Stockholm.
Under sina 72 levnadsår skrev han en "tankebok", ett par religionshistoriska arbeten, tre dramer, fyra romaner, fem novellsamlingar och ett stort antal tidningsartiklar.
Söderberg skrev även kåserier under pseudonymen "Tuppy" och barnböcker under namnet "Farbror Otto".
Debuten kom 1895 med romanen "Förvillelser", som blev mycket omdebatterad eftersom den ansågs omoralisk. Fyra år efter debuten gifte han sig med Märta Abenius som han fick tre barn med. De skilde sig 1917. Redan 1907 träffade han dock en danska vid namn Emelie som han 1910 fick en dotter med och de gifte sig strax efter hans skilsmässa från Märta. Paret bosatte sig i Köpenhamn och det var även där Hjalmar Söderberg avled den 14 oktober 1941.
"Den allvarsamma leken" röstas ofta fram som en av de största kärleksromaner, som givits ut på det svenska språket.
Det är en bok som på många sätt liknar Söderbergs eget liv men kanske ville han inte att man skulle tänka i de banorna - som han skriver på sidan 237 i boken "Man ljuger aldrig så trovärdigt som då man ljuger på fri hand. Och verkligheten är ofta så otrolig att den verkar konstruerad."

Redogörelse
Boken handlar om Arvid Stjärnblom och Lydia Stille och deras till synes odödliga kärlek till varandra. På vägen stöter vi på otrohet och andra svek, ekonomiska beskymmer och inte minst kärlek och romanser. I boken får man även höra om stora händelser i världen, främst genom Arvids arbete på "Nationalbladet", som har stora likheter med Svenska Dagbladet där författaren själv arbetade fram till 1912.
Söderberg behandlar ämnet kärlek på ett väldigt krasst, men vackert sätt och verkar inte riktigt ta "den eviga kärleken" som något annat än en illusion.
Äktenskapet är något som beskrivs som en förpliktelse och en affärsöverenskommelse snarare än en förening av två älskande.
Boken utspelar sig till största delen i Stockholm och skildrar staden runt 1900-talets början, både till utseendet men kanske framförallt ur ett mänskligt perspektiv.

Omdöme
Jag tycker att författaren på ett relativt sorgligt sätt beskriver något så vackert som kärleken.
Tyvärr är den väldigt träffande på flera sätt till skillnad från många andra romaner, då den inte ger det rosenskimmer som annars kan dominera liknande berättelser.
Istället ger Söderberg en rak och ärlig historia och, som det känns, mycket från sin egen verklighet.
Jag hade dock önskat fler och närmre beskrivningar av stadens utseende, då det är något som verkligen intresserar mig. Ungefär som man får i "Stad"-serien, skriven av Per Anders Fogelström mellan åren 1960-1987. Men jag antar att distansen till tiden som Fogelström hade gjorde det mer intressant att ge detaljerade beskrivningar av det som varit än för någon som befinner sig mitt i det.Huvudpersonens arbete på tidningen gav mig mycket då det blev enkelt att sätta in allt i ett historiskt perspektiv; Kungens död, upplösandet av unionen med Norge, Titanic och Strindbergs liv och död, bara för att nämna några.
Om jag ska placera in boken på en skala från ett till fem blir det en mycket stark fyra. Det som saknas tycker jag, förutom mer detaljerade stadsbilder, är en mer positiv bild av livet. Det är dock en underbar bok som lockar mig till att köpa författarens andra verk och jag kan varmt rekommendera mina vänner att läsa den.

Jag vill avsluta med ytterligare ett citat från boken:

"Man väljer lika litet sitt öde som man väljer sina föräldrar eller sig själv: sin kroppsstyrka eller sin karaktär eller färgen på sina ögon eller vindlingarna i sin hjärna. ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-06-15]   Bokrecension: Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6585 [2023-02-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×