Albert Einstein

14 röster
42220 visningar
uppladdat: 2001-05-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Albert Einstein
1879 - 1955

Innehålls förteckning:

Sida 1: Framsida

Sida 2: Innehållsförteckning

Sida 3: Syfte och Metod

Sida 4 – 10: Biografi

Sida 4 - 5: Alberts Uppväxt
Sida 5: Studenten Einstein
Sida 6 - 7: Vetenskaps mannen och arbetaren Einstein
Sida 7 – 8: Juden och pacifisten Einstein
Sida 8 – 10: Albert och kärleken
Sida 10: Alberts sista år

Sida 10 - 14: Einsteins forskningar

Sida 10 – 14: Relativitetsteorin

Sida 10 - 12: Speciella relativitetsteorin
Sida 12 - 13 : Allmänna relativitetsteorin
Sida 13 - 14: E = mc²

Sida 14: Slutligen

Sida 15 - 16: Diskussion

Sida 16: Källförteckning

Syfte


Innan denna uppsats visste jag i stort sett ingenting om Albert Einstein, jag kände därför att jag ville lära mig mer om honom, vad som gjorde honom till en sån stor vetenskapsman. Det jag visste om honom sen tidigare var att han hade skapat relativitetsteorin vilket jag trodde var detsamma som E = mc² men riktigt så enkelt är det inte. Jag trodde även att det var tack vare relativitetsteorin som han fick sitt nobelpris. Som allmänt intresserad inom fysik och astronomi så ville jag gärna veta vad relativitetsteorin var.

Syftet med min uppsats är:
1. Jag vill lära mig mer om Albert Einstein som person.
2. Jag vill utveckla mig inom Fysik.
3. Jag vill lära mig lite allmänt så att jag påökar min allmänbildning.
4. Jag vill veta i stora drag var Relativitetsteorin är.
5. Jag vill veta vad som egentligen menas med E = mc².
6. Jag vill veta varför han fick nobelpriset.
7. Jag vill kunna redovisa mitt resultat väl, både skriftligt och muntligt.
8. Jag vill försöka få mina klasskamrater att förstå Einsteins verk.

Metod

Jag använde mig av Internet, tidskrifter, uppslagsböcker, intervju och historieböcker för att ta reda på fakta inom det här området. Först så samlade jag lite sammandragen fakta från nationalencyklopedin och andra uppslagsböcker. Sen fick jag ett flertal papper av Leif som han hittat på Internet. Av dessa två parter skrev jag biografin. Därefter använde jag mig ännu en gång av uppslagsböcker och tidskrifter för att ta reda på de olika upptäckterna och teorierna han lade fram. Jag samtalade också med min bror för att jag skulle få lite mer hum om vad det handlade om. Slutligen har jag färdigställt allt på datorn och infogat bilder från Internet.

Biografi


Alberts Uppväxt:

Albert Einstein föddes år 1879 i den sydtyska staden Ulm. Han växte upp med både sin mor och far, Pauline Koch respektive Hermann Einstein. I Ulm drev hans far och farbrodern Jacob ett mindre lyckat företag som tillverkade elektroniska komponenter. Medan modern var hemma och tog hand om barnen och hemmet.


Alberts far Hermann. Alberts mor Pauline. Albert och hans syster Maja.
Albert var faktiskt väldigt efter som ung, han var frånvarande och drömmande. Han gillade inte alls skolan, speciellt inte gymnastiken. Han var hellre hemma och lekte med sin lillasyster, än att gå i den katolska skolan. Albert var den enda juden i klassen och hade väldigt ont om vänner. Hans far oroade sig mycket för honom, han hade hoppats att hans ende son skulle bli något att vara stolt över. Pauline lugnade honom med orden ”Var inte orolig Hermann, låt det ta sin tid, en vacker dag kanske han blir en stor professor”. Orden lugnade dock inte Hermann mycket, han kunde inte förstå hur hans son kunde vara så dum. Vid 9 års ålder var Albert fortfarande väldigt drömmande och frånvarande och han kunde inte prata tydligt.

Saker och ting ändrades dock, plötsligt började han fundera över en massa saker i naturen. Vid 9 års ålder så visade hans far honom en kompass, det fick honom en rejäl tankeställare. ”Hur kunde pilen endast peka åt ett håll?” ”Hur kan pilen sväva?” Det var kanske här början till hans naturvetenskapliga intresse tog fart.
Det fanns en gammal sed i Tyskland (främst södra) som sa att man skulle bjuda en fattig jude på middag på torsdagar. Max Talamey besökte familjen första gången när Albert bara var 12 år gammal, han hade då med sig vetenskapsböcker som han lät Albert låna. Albert lusläste böckerna och hans intresse växte nu för att få reda på en massa saker. Förutom det lärde Max honom lite geometri, som Albert sen följde upp med egna studier.
Alberts farbror Jacob var en ingenjör och de trivdes bra tillsammans. Jacob lärde Albert algebra vilket han blev mycket intresserad av. På några år slutade Albert att tro på gud. Han insåg att det som stod i bibeln inte kunde vara sanning eftersom det inte finns någon vetenskaplig förklaring. Trots Alberts ökade intresse i naturvetenskap hjälpte det honom inte mycket i skolan, han ogillade den lika mycket som förut och lärarna hatade honom. En av hans lärare lär en gång ha sagt ”du förstör arbetsviljan hos mig och hos de andra barnen genom att visa dig här”. Hans åsikter om den tyska skolan var inte den bästa, han ansåg att realskolans lärare var sergeanter och gymnasielärarna var löjtnanter. Tysklands dåvarande skola var mycket militärisk och det krävdes mycket disciplin för att gå där. Alberts far, Hermann, skulle vid ett tillfälle ha frågat skolans rektor vilket arbete hans son skulle satsa på. Rektorn svarade – Det spelar ingen roll, han kommer inte lyckas med någonting.

1880 flyttade familjen till München, på grund av depressionen gick företaget i konkurs. Man hoppades då på att företaget skulle lyckas bättre i München, och det gick den ett tag men 1884 gick företaget åter i konkurs. Familjen flyttade då till Italien för att pröva lyckan där istället. Albert stannade dock för han skulle få sin examen var det tänkt. Det var inget han ville själv, redan efter 2 månader blev han reglerad från skolan. Han fick ett läkarintyg som visade att han led av nervsammanbrott, regleringen var precis vad Albert var ute efter.

Studenten Einstein:

Efter regleringen flyttade han runt lite för att slutligen bosätta sig i Schweiz. Under tiden hade han avsagt sig det tyska medborgarskapet. Samtidigt har hans fars företag gått i konkurs ännu en gång och de flyttar till nya orter för att söka lönsamhet. Hermann vill att hans son ska börja lära sig att göra affärer, men det vill inte Albert, han vill bli teoretisk fysiker. Albert sökte då in på ETH (Eidgenössische Technische Hochschule) i Zürish, för att komma in på den behövde han klara av ett intagningsprov. Han klarade dock inte provet på grund av bristande kunskaper i engelska, franska, zoologi och botanik. Men tack vare hans otroliga kunskaper i mattematik så fick han komma in till en mindre skola i Aarau. Där trivdes han bra boendes hos skolans rektor.

1896 försökte Albert åter att komma in på ETH och denna gång kom han in. Han hade pluggat in det han inte kunde sen förra gången han sökte in så därför gick det bättre. Han gick på ETH i 4 år och under den tiden blev han från statslös till Schweizisk medborgare. På ETH behövde man inte direkt vara med på lektionerna bara man förberedde sig väl och klarade av slutprovet på examensdagen. Albert sket fullständigt i de obligatoriska ämnena och studerade på egen hand fysik. När det bara var 2 månader kvar så kom Albert till insikt att han inte förberett sig alls och han visste inte riktigt vad han skulle plugga på eftersom han inte varit på några lektioner. Men som tur var hade han en mycket god vän som följt med på lektionerna och antecknat noggrant, han lånade anteckningarna och tok pluggade (tro det eller ej?!) i 2 månader. 2 månader av inpluggning av onödigt vetande enligt Albert, det sägs att det satte djupa spår i Albert. I över ett år ville han inte ha något med vetenskap att göra, det fick honom att må illa. Tur var det kanske då att han funnit ett nytt intresse, under tiden i Zürich hade han blivit intresserad av att segla och kanske tack vare det så fick han tillbaka gnistan igen och blev den han blev. Einstein var förutom segling intresserad i att spela fiol. Albert med sin fiol

Vetenskapsmannen och arbetaren Einstein:

1900 hade han gått klart utbildningen blev han lärare på en högskola ett kort tag innan han blev anställd på patentverket 1901. Hans uppgift där var att läsa brev från uppfinnare som önskas få patenten beviljad. När han läst breven skulle han skriva en kort sammanfattning om uppfinningen som sedan skulle lämnas till hans chefer, vilka skulle bestämma om uppfinningen skulle få patent eller inte. Han jobbade cirka 3-4 timmar effektivt, resten av dagarna så gick han omkring och funderade på experiment och uträkningar. Det var nu han verkligen fick tid för sina experiment och forskningar.


Albert vid sitt arbete på patentverket

Han jobbade på patentverket till 1909 och under den tiden framlade han bland annat teorin om den Brownska rörelsen, den speciella relativitetsteorin, principen om ekvivalensen mellan massa och energi och teorin om ljusets partikelnatur. Många av hans forskningar och upptäckter kritiserades starkt, men kritikerna tystades när det bevisades i praktiken. 1916 publicerade han bland annat några av sina forskningar i uppsatser i den vetenskapliga tidskriften "Annalen der Physik". Vid 1916 utvecklade han den gamla relativitetsteorin (speciella) och framlade den allmänna relativitetsteorin, där var bland annat graviditeten var med. 1922 mottog Albert 1921 års nobelpris inom fysik. Han fick det för sina forskningar om den fotoelektriska effekten och inte för relativitetsteorin som många ovetande tror. Han reste nu runt mycket efter nobelpriset, och allt resande blev en dag för mycket för 1928 fick han en fysisk kollaps. Han slog sedan av på takten en aning, han valde att minska ner på arbetet mellan de 2 universiteten han jobbade vid, Princeton och universitet i Berlin.

Juden och pacifisten Einstein:

Albert var emot våld av alla de slag, han var alltså pacifist. Han var också av judisk härkomst trots att han själv inte var aktiv jude, för han ansåg att man inte kan tro på gud om man tror på vetenskapen. Runt 1920 talet utsattes han för förföljelse och andra otrevligheter av nazisterna. Eftersom han var pacifist och jude så ogillade han nazisterna otroligt mycket och hade ingen respekt för dom, så som vi känner idag. När nazisterna sedan tog makten 1933 så flyttade Albert till USA och avsade sig det tyska medborgarskapet. Samma år som han flyttade blev han också professor vid ”Institute for advanced studies” i Princeton.
Albert gjorde sedan något han ångrade djupt, han gjorde det antagligen av hatiska skäl mot nazisterna. 1939 skrev han ett brev till USA:s dåvarande President, Franklin D Roosevelt. I brevet skrev han att den amerikanska armén borde ta nytta av kärnklyvningen av atomer (d.v.s. grunden i atombomben, kärnvapen), eftersom han trodde att tyskarna redan var i full gång med det. Einstein var sedan mycket emot dess användning, han tänkte först att det bara skulle användas för att skrämma dom, men det tyckte inte armén. Det resulterade som sagt i atombomberna över Hiroshima (’Fat boy’) och Nagasaki (’Little man’), som USA var ansvarig för.
1940 blev Albert slutligen amerikansk medborgare.

Albert och kärleken:

Det är inte många som tror att Albert var intresserad av kärlek, många bildar uppfattning att vetenskapsmän inte har någon som helst tid att umgås med kvinnor p.g.a. deras karriär. Om det är sant eller en myt det har jag själv ingen större aning om, men jag vet att det inte stämmer i Alberts fall. Först hade Albert en flört med en tjej som hette Marie, och de blev tillsammans men det tog slut för att det blev för känslosamt för honom. Han var tvungen att koncentrera sig mer på hans vetenskap. Han måste ha varit väldigt speciell för henne för hon kom aldrig riktigt över honom och dog olycklig.

Mileva Maric var Alberts nästa kvinna, han träffade henne under tiden på ETH i Zürich. Mileva var ifrån Ungern. Hon hade slaviskt ursprung och haltade, därför gillade inte Alberts föräldrar henne, speciellt inte Pauline. Albert ville under en längre tid gifta sig med henne men föräldrarna vägrade gå med på det. Dock 1902 då hans far låg på dödsbädden, då tillät han dom att gifta sig. Mileva och Albert fick 3 barn tillsammans, en flicka och två pojkar. Det första barnet var en flicka som fick hete Liesl, hon kom utanför äktenskapet men det fick de lov att adoptera bort därför att Albert inte hade någon fast anställning då. Föräldrarna fick aldrig veta sanningen om Liesl. Deras nästa barn kom inom äktenskapet, 1904 föddes den äldre sonen Hans-Albert. I skolan blev han mobbad och retad för att han inte visade sina känslor speciellt ofta, han kallades för ”sten ansiktet”, och han var mycket lik sin far. Nästa son kom 1910 då var det Edouard.

Mileva och Albert

Både Edouard och Hans-Albert verkade ha ärvt deras faders intelligens, Hans-Albert blev senare en av de främsta vetenskapsmännen inom hydrauliken (Tekniken att använda vätskor för att överföra energi). Han hade lytt sin fars råd att den bästa medicinen mot personliga problem är hårt arbete. Edouard verkade överintelligent men tyvärr också överemotionell (känslig), han var kär i en äldre kvinna och han lyckades aldrig riktigt komma över henne. Istället för att bli en framgångsrik vetenskapsman som sin far så fick han skifta mellan olika psykologiska institutioner.

När Albert blev känd så låtsades han inte veta om Mileva, troligen ville han väl inte skämmas p.g.a. hennes bakgrund. Han nekade att han kände henne och började stegvis sluta träffa henne. Under 1910-talet lämnade Albert Mileva, och han flyttade då ihop med Elsa Löwenthal, hans kusin som han träffat sen några år tillbaka. Elsa hade 2 barn sen ett tidigare förhållande (trodde man) men mycket snart så erkände Albert att det var hans till pressen. Detta faktum gjorde Mileva otroligt arg, hon kände sig otroligt bedragen och sviken. Men efter att Albert blivit en rik vetenskapsman så försörjde han Mileva och barnen genom att skicka pengar varje månad. Einstein köpte först 3 hus åt Mileva i Zürich, det som kostade mest var Edouard’s utbildning. De använde elchockar och han fick ständigt ta insulin, därför fick de sälja husen efter som.

Albert slutade aldrig flörta med andra tjejer, men Elsa visste det och hon fick vänja sig. Han förstod inte hur man kunde hålla sig till endast en kvinna under ett helt liv. Det sägs att han har 2 barn till, en med en aktris från Berlin och en med en annan aktris från New York. Elsa fick lov att resa bort ibland för att Albert ville ta hem och umgås med vackra damer, som han antagligen hade affärer med. Det är svårt att förstå hur hon gick med på allt det här, men han var väl kanske speciell?

Elsa och Albert

Det mesta av allt det här var väldigt hemligt, och man visste inte allt det här förrän 1992 då de sista som bevarade hemligheten hade dött. Det var en grupp på cirka 5 personer av Alberts närmaste, som visste om allt. När så den sista hade dött 1992 så hittades en massa brev mellan Albert och olika kvinnor. Myten om att Albert aldrig skulle haft nåt privatliv eller kärleksliv är alltså falsk.

Alberts sista år:

1949 opererades Albert på grund av en förstorad kroppspulsåder, operationen blev lyckad men han blev ändå aldrig riktigt återställd. 1950 inriktade han sig på en död så då skrev han sitt testamente. Det skulle ändå ta 5 år innan han slutligen skulle gå bort 76 år gammal. Han tog den 18:e April 1955 av en hjärtattack.

Einsteins forskningar och resultat:

Relativitetsteorin:

Relativtetsteorin var nog 1900 talets ena stora upptäckt (tillsammans med Max Plank’s upptäckt, står mer om honom senare), aldrig har en enda person på egen hand få ett sådant resultat som Einstein fick. 1905 lade han fram den speciella och 1915 lade han fram den allmänna relativitetsteorin. Nu förtiden används nästan alltid Einsteins teorier vid nästan alla fysikaliska forskningar. Trots att teorierna skapades för mellan 85 och 100 år sedan så har ingen lyckats bevisa emot Einsteins teorier, utan allt verkar stämma precis som han menade då 1905-1915.

Den speciella relativitetsteorin:

Den speciella relativitetsteorin bygger på att ljuset är konstant, d.v.s. att den är oföränderlig. Einstein menade att allt förutom ljuset är relativt, d.v.s. det kunde förändras. Man skulle kunna säga att det finns 2 punkter inom den speciella relativitetsteorin. Den första punkten är, ljusets hastighet är alltid densamma. Denna teori strider mot människans sunda förnuft. Om vi säger att du står på en bil som färdas i 100 km/h och du skjuter med ett luftgevär i 50 km/h, då blir hastigheten på kulan 100 + 50 – luftmotstånd (obetydligt vid så liten massa). Vi säger då att hastigheten blir cirka 150 km/h. Om man däremot står på en bil som färdas i 100 km/h och skickar i väg en ljusstråle ( 300 000 km/sek ) så adderas det inte med varandra. Ljusets hastighet påverkas alltså inte av bilens hasighet.


På bilden ovan har jag försökt visa ett exempel på det jag just förklarade. Jag har ritat en ficklampa som är stilla och en ficklampa som färdas i 100 000 km/sek. Ljuststrålen börjar mätas vid samma nivå och ficklampa nr2.’s ljuststråle färdas i då inte hastigheten 400 000 km/sek, utan i vanlig hastighet (300 000 km/sek). Alltså om man börjar mäta vi samma punkt trots att den ena ljusstrålen har påfart blir ändå hastigheten densamma då ljusets hastighet är konstant. Resultat: Ljusstrålarna målet samtidigt.

Den andra punkten av den speciella relativitetsteorin kallas relativitetsprincipen. Den säger att fysikens lagar (eller naturlagarna) är oberoende av observatörens rörelse om han rör sig med samma hastighet. Den här andra punkten är jag inte riktigt säker på att jag förstår riktigt, men det ska inte vara så lätt heller. Einsteins medarbetare hade väldigt svårt att förstå Relativitetsteorin till en början, och enligt min bror tog det 4 år på universitet för att riktigt förstå hela innebörden.

Den allmänna relativitetsteorin:

Den allmänna relativitetsteorin handlar om gravitationen. Han menar där att det inte finns någon märkbar skillnad mellan gravitation och acceleration i vissa tillfällen. Om du far upp i raket så känner du att dras ner mot golvet, men det finns inga mätningar som kan avgöra om det är acceleration eller gravitation om du inte tittar ut. Alltså det finns ingen skillnad mellan konstant gravitation och acceleration.

Exempel, du befinner dig i ett svart rum utan fönster. Du studsar en boll och den studsar som vanligt, men du har ingen aning om den dras ner på grund av dragningskraften (gravitationen) eller av att rummet accelererar (vilket dock är högst osannolikt). Denna teori kallas för ekvivalensprincipen.

I relativitetsteorin sägs även att det enda som är konstant är ljusets hastighet. Tiden, längden eller massan kan alla ändras. En person i ett flygplan och en person nere på marken behöver inte alls uppfatta ett föremål som lika stort eller lika tungt, och att tiden kan gå olika. Detta beror på att dessa tre är relativa. Däremot är det ingen skillnad på ljushastigheten som alltid är densamma. Tiden går långsammare om man rör sig, och desto snabbare man rör sig desto långsammare går tiden. Vi på jorden kan inte märka av någon märkbar skillnad för skillnaden är så otroligt minimal så att det knappt går att mäta. Hafele och Keating skulle testa om Einsteins teori funkade, därför flög de i 2 dygn. De hade med sig en mycket exakt atomklocka och en fanns kvar nere på jorden, efter de 2 dygnen visade det sig att det gick 0,1 mikrosekunder långsammare mot för på jorden. Det var också det exakta man skulle få enligt relativitetsteorin. Skillnaden är otroligt liten men om man ökar hastigheten och längden på hur länge de är borta så märks det mycket mer.

Exempel: 2 kompisar som fyller år samma datum ska göra ett test. De är båda 20 år gamla, den ena av de 2 skall stanna på jorden medan den andre ska flyga till en stjärna 25 ljusår bort. Han färdas i stort sett i ljusets hastighet (98%). När han kommer tillbaka är han 30 år gammal, för honom har det alltså gått 10 år i skeppet. Men hans kompis har åldrats mycket snabbare han är nu 71 år gammal för honom har tiden alltså gått 51 år. Denna fråga är nu mycket intressant, eftersom detta gör att det blir lättare för astronauter att färdas längre bort då de åldras avsevärt mycket segare. Men sen kommer problemet att bygga en tillräckligt snabb raket.

Ljusets hastighet ligger ju på cirka 300 000 km / sekunden, den hastigheten är den absolut högsta hastigheten som finns. Einstein antydde på det i sina uppsatser och när forskare skulle testa det visade det sig stämma. Man accelererade nämligen atomära partiklar, men när de börjar närma sig ljusets hastighet så blir massan större.

I relativitetsteorin ingår också att ljuset krökar sig runt stora föremål i rymden. Solens tyngdkraft gör att närliggande stjärnor ser ut att ligga längre bort än de egentligen gör. Man kan tänka sig rymden som ett elastiskt lakan, där det är tunga planeter och dylikt där blir det en fördjupning, jag har försökt rita nedan ungefär hur det ser ut som.


1919 var första gången Einsteins teorier verkligen bevisades. Det var en forskare vid namn Eddington som skulle mäta stjärnornas position när det var solförmörkelse. Jag förstod inte exakt hur själva mätningen gick till men hur som helst så bevisades det i alla fall att Albert Einstein verkligen hade rätt i sina teorier.

E = m*c²

E (Energi i Joule)
m (Massan i Kilogram)
c (Ljushastigheten i Kilometer i sekunden)

Slutligen till den berömda formeln E = mc2, Energin = Massan * Ljusets hastighet i kvadrat. Den formeln bevisar att man kan göra om massa till energi eller tvärtom. I teorin går det att omvandla allting men inte i praktiken, det är inte så att man bara kan utvinna en massa energi ur en sten t.ex. Nej det är mycket mer komplicerat. Denna formel förklarar hur solen och andra stjärnor kan skicka ut så otroligt med energi i form av ljusstrålar. Var kommer all energi ifrån, jo solen gör just så att den gör om massan till energi. Det betyder också att solen minskar hela tiden, vilket vi i och för sig knappast behöver vara oroliga för. Men när kan man använda den här formeln här på jorden då? Jo, om man klyver atomkärnor så kan man få ut energi. I en atom är det otroliga krafter som håller samman de olika delarna i atomen, lyckas man frigöra det så blir det automatiskt otroliga krafter som kommer ut. Det är just det som händer i kärnvapen och dylikt, det är därför som kärnvapen har en sån otrolig kraft.



Den fotoelektriska effekten:

Det bland annat Max Plank upptäckte var att ljus bestod av fotoner i olika strålnings styrka. Istället för att man tänker sig en elledning som hela tiden fraktar ström så kan man tänka sig batterier som kastas konstant med ett visst energi innehåll. Så fungerar ljuset. Max Plank framlade kvantteorin.

Det Einstein fick nobelpriset för 1921 var ”Den fotoelektriska effekten”. När ljus skickades mot en elektron platta så stöter de ut elektroner. Om man drog ner på strålningsfrekvensen så minskade antal utstötta elektroner ända tills en viss frekvens då inga elektroner stöttes ut alls. Einstein bevisade alltså Plank’s teori att ljus bestod av fotoner (ljuspaket) och bara en foton kan slå ut en elektron och när det blev för lite stryka i fotonerna så slogs inte en enda ut. Det var mer komplicerat men jag tänker inte gå in på mer detaljer inom det här. Det han bevisar i denna forskning är att en fotons energi beror på strålningsfrekvensen hos ljuset.



Slutligen:

Jag var inte övertygad tidigare, men nu är jag det, Albert Einstein är världens hittills mest framstående fysiker jämfört med sin tid. Vad som även bör tilläggas är att Albert också skrev ett antal populärvetenskapliga böcker och uppsatser. T.ex. ’Min världsbild’ ’Problem och Perspektiv’ och tillsammans med L. Infeld skrev han ’Fysikens utveckling.

Kända citat av Einstein:

”I’m convinced that He (God) does not play dice”
Den svenska översättningen på detta kända citat är “Jag tror inte att gud kastar tärning”

”Gravitation is not responsible for people falling in love”

Einsteins mål var att skapa en formel eller en teori innehållande alla fysiska former och naturlagar.
Diskussion

Jag har tyckt det varit mycket intressant att jobba om Einstein, men nästa gång ska jag dock sköta min planering lite bättre. Jag hade ju tänkt att skriva om både Carl von Linné, Albert Einstein och Ev. Marie Curie så jag skrev om en vetenskapsman/-kvinna i varje NO-ämne. Men så blev det ju inte. Visst jag han läsa om dom men det var för tufft att hinna med att skriva om någon av dem. Visst hade jag haft tid att skriva mer men orkar man det, nej jag tror inte det. Jag är hyfsat nöjd med min Albert Einstein uppsats ty jag tror inte det finns mycket mer bas fakta man få reda på om honom. Förvisso kanske man skulle kunna skriva lite mer om hans forskningar och alla teorier han framlade men det är inte direkt så jätte enkelt när man bara har gått 3 år med bas kunskaper i Fysik. Min bror berättade för mig att det tog honom flera år på universitet innan de ens fick börja titta på relativitetsteorin, så jag menar det är väl rätt förståligt ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Albert Einstein

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-05-18]   Albert Einstein
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=660 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×