Bokrecension: Jan Guillou av Jan Guillou

3 röster
11487 visningar
uppladdat: 2006-06-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jan Guillou

När föddes Jan Guillou och vart?
Jan Guillou föddes den 17 januari 1944 i Södertälje.

Hur var hans uppväxt?
Jan växte upp i förorten Östermalm, Stockholm. Han växte upp i en fin familj och hade det väldigt bra. Åkte i limousine till skolan och hade tjänstefolk hemma m.m Det var hans norske morfar som hade alla pengarna.
När Jan var ungefär två år gammal reste hans far till London och där blev han kvar i ett par år. Under den tiden, när Jans pappa var bortrest, träffade hans mamma en annan man.
Jans liv förändrades till en mardröm, för att mannen gav Jan stryk. Han införde bestraffningar i hemmet och det skedde varje kväll när han kom hem från kontoret, även vid middagsbordet.

Jan var väldigt brutal i skolan och hans gäng sysslade med misshandel, utpressning och massa olagligheter. Efter alla bråkigheter så ledde det till att Jan blev relegerad från varenda skola i hela Sverige. Därför fick Jan börja på en internatskola i Solbacka. Där gick Jan för att förbättra sina betyg så han skulle kunna komma in på gymnasiet.

Vad är Jan Guillou känd för?
Det som han är mest känd för, är att han är författare. Men också att han avslöjade 1973 med Peter Bratt en hemlig svensk underrättelsetjänst, IB (Det handlade om att spioner samlade in fakta om vilket parti folket röstade på och samlade in fakta om partierna, utan att regeringen visste om det.) Jan fick fängelse för spioneri och det blev kaos för den svenska poliskåren.

När skrev han sin första bok och hur många har han skrivit?
Hans första bok gavs ut 1971 och hette Om kriget kommer. Den blev inte speciellt populär, men Jan fortsatte ändå att skriva. Jan skrev sedan en självbiografisk roman, Ondskan. Boken handlade om sitt liv på internatskolan. Boken är en av de mest lästa böckerna i landet och en av de allra mest omdiskuterade.

Han har skrivit ungefär 40st böcker och Ondskan var så bra att den gjordes på film. Filmen lockade många människor och det var inte bara i Sverige utan den översatts till tyska, spanska och engelska.


Ondskan
Ondskan handlar om Erik, en pojke som dagligen blir misshandlad av sin pappa. Han lär sig tåla enorma mängder av stryk och psykiska påfrestningar. Han är ledare för ett gäng i skolan som tar Lp-skivor. De säljer skivorna på skolgården och åker tillslut fast. Erik kallas till rektorn som har fått nog av Erik. Han blir relegerad och hans mamma tvingas sälja några av deras finaste tavlor för att kunna skicka Erik till Stjärnsberg, en internatskola för pojkar.

Erik visas runt och då gläds han av hur fint det är på skolan, men senare upptäcker han systemet ”kamratuppfostran” som många internatskolor hade på den tiden.
Hans enda kompis på skolan är hans rumskompis Pierre, en smart grabb. Pierre blir lidande för Eriks vägran. Erik blir kallad till ”rutan”, där är allt tillåtet. Erik får möta två seniorer som tror att dom har vunnit innan det är färdigt, men Erik slår ner dom väldigt lätt. Han kan slås bra eftersom han har tagit i mot mycket stryk hemma.
Egna tankar:

Jag tycker att boken var väldigt bra. Den var mycket intressant, spännande och otäck. Det är svårt att tänka sig att en sådan skola som Stjärnsberg skulle kunna få finnas i verkligheten men det finns ju bara någon enstaka sådana skolor kvar i Sverige.

Jag tolkar det som att Jan Guillou med den här boken få en att tänka på ondskan och våldet i samhället, att se över hur vi själva utövar vår ondska gentemot andra. Om hur våldet aldrig tar slut, om man försöker bekämpa våld med våld, den skapar bara ännu mera ondska, våld, hat och rädsla. Stora delar av denna bok är hämtad från hans egen barndom och det kan vara mycket stimul...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Jan Guillou av Jan Guillou

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-06-29]   Bokrecension: Jan Guillou av Jan Guillou
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6608 [2024-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×