Möss och Människor av John Steinbeck

1 röster
19652 visningar
uppladdat: 2001-05-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Boken kom först ut 1937 och är skriven av den amerikanska författaren John Steinbeck, som fick nobelpriset i litteratur 1962. Bokens amerikanska originaltitel är "Of Mice and Men". Boken har också filmatiserats. När jag läste om när Lennie råkade döda bossens sonhustru (sidan 90) kom jag plötsligt ihåg att jag hade sett filmen (versionen från 1992), några år tidigare. Men mina föreställningar förändrades inte så mycket, de stämde faktiskt väldigt bra med filmens tolkning av miljön – torrt och sandigt. Boken blev alltså film 1992, men filmatiserades även 1981, samt 1939 till den version som blivit mest omtyckt.
Jag valde boken för att du rekommenderade den, och jag inte kunde komma på något bättre alternativ.

Boken handlar om de två rollfigurerna George och Lennie. De vandrar runt mellan olika gårdar som lantbruksarbetare för att tjäna ihop pengar till sin stora dröm, ett eget hus med trädgård och djur. Lennie och George kompletterar varandra, då George är smart och eftertänksam medan Lennie är totalt bakom flötet, med tydligt svaktande minne, men med en stark, stor och kraftigt uppbyggd kropp som ingen arbetsgivare kan neka ta del av deras hårda jordbruksarbeten. Lennie har dock ett mycket ocanligt litet intresse, han gillar att smeka mjuka saker, från små muspälsar till sammetsklänningar och guldlockigt kvinnohår. Detta ställer till problem på de flesta gårdar, ej undantaget den de just fått sparken från i Weed. Där började han smeka en liten flickas röda sammetsklänning, varpå flickan trodde att han försökte våldta henne och Lennie av hysteri försökte tysta henne och drev det hela längre och längre. Detta till George lyckades få med honom på flykt mot nästa gård, där det mesta av handlingen utspelar sig.
Miljön utspelar sig i Kalifornien, sydöstra USA, där George och Lennie (med lite(-t) hjälp av George) drömmer om att skaffa sig sin egna gård med mark.

Det står inte när berättelsen utspelar sig, men miljön och samhällsförhållandena liknar de som rådde då den skrevs, under 1930-talet.
Jag tycker att boken var riktigt bra, med en kraftfull historia och starka personligheter som lyckats få rum i en smal bok utan att det har missats eller glömts något. Boken förde med sig ett ganska så klart budskap, att man inte alltid bör döma folks vilja efter deras handlingar/beteende, att Lennie faktiskt inte menade att döda flickan men att hans beteende vann över hans egna vilja.

Språket i boken är väldigt berättande, på ett vackert och trevligt sätt som viger in läsaren ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Möss och Människor av John Steinbeck

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-05-18]   Möss och Människor av John Steinbeck
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=662 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×