Kubakrisen

8672 visningar
uppladdat: 2006-07-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kalla kriget hade pågått i 17 år. I mitten av oktober 1962 avslöjade amerikanska flygfoton att Sovjetunionen hade placerat ut flera avskjutningsramper för kärnvapenbestyckade medeldistansrobotar på Kuba. Därifrån skulle de kunna göra stor skada på USA. Robotarna skulle vara klara för avfyrning om ca två veckor.

När USA: s president, John F. Kennedy fick reda på detta bildade han ett krigsråd, ExComm (Executive Committee), för att besluta hur de skulle handla i frågan. De kom fram till flera olika alternativ; ett var att avvakta, ett annat var en amerikansk invasion av Kuba. Ett tredje, som sedan kom att användas, var en marinblockad av Kuba för att hindra Sovjet att sända kärnvapen dit.

Den 22 oktober höll Kennedy ett TV-sänt tal, där han redogjorde händelsen för allmänheten. Han krävde också att Sovjet skulle nedmontera sina avfyrningsramper. Kennedy skrev sedan två brev till dåvarande partisekreterare i Sovjet, Nikita Chrusjtjov, i vilka han framförde
USA: s krav; demontering av alla raketramper.

Den 26 oktober gick Sovjet med på USA: s villkor och raketramperna demonterades, på villkor om att blockaden upphörde och att USA garanterade Kubas säkerhet. Chrusjtjov skrev sedan ett brev där han begärde att USA också skulle dra tillbaka sina raketbaser i Turkiet. De utgjorde ju ett lika stort hot mot Sovjet. USA meddelade sedan att all handel med baserna i Turkiet hade upphört.

Kubakrisen har länge setts som en avgörande händelse i kalla kriget. Då ett kärnvapenkrig mellan två supermakter var så nåra att inträffa.