Mode

4 röster
14485 visningar
uppladdat: 2006-12-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Mode är något som har funnits så länge det har funnits människor. Det har ändrats hela tiden men mycket kommer tillbaka.
Så det första man måste försöka få svar på är vilka det är som bestämmer modet. Det kan naturligtvis vara vem som helst, men nu för tiden är det mest de kända kläd- designerna. De mest kända klädskaparna nu för tiden är till exempel Gucci, Dolce & Gabbana, Calvin Klein och Versace. De är dem som påverkar mest vad kändisarna klär sig i och det är genom kändisarna ”vanliga” människor ser vad som är ”inne”. Men alla har ju inte råd med kläder från Gucci, så därför tar de lite mindre klädskaparna efter de stora och skapar kläder som liknar deras.

Men hur gjorde de förr i tiden, när det inte fanns mannekänger och Tv där man kan se modet? Det är nog svårt att veta, men det kan säkert ha varit genom klädskapare som influerades av andra länder och så spred sig trenderna vidare. Men modet är inte alltid densamma i alla länder. Vissa anses ”efter” i modet och vissa anses ”före”. Det kan bero på att vissa länder inte är så insatta i ämnet och inte har så många stora kläddesigners.

De mindre trenderna kan bestämmas av vem som helst. Det kan vara någon i skolan som har ett visst plagg och inom kort är det fler som köper en likadan.

Om man går ganska långt tillbaka i tiden, till 1700- talet, var kläderna ganska extrema. Kvinnorna hade stora breda klänningar, tajta korsetter, stora vita peruker och pudrade både hår och ansikte med vitt puder som innehöll bly, vilket var väldigt farligt. Ju rikare man var, desto mer extrema kläder, högre peruker och allt var väldigt detaljerat. Männen hade också peruker, men de var mindre och såg ganska annorlunda ut, men de pudrade dem och ansiktet likaså. De hade knälånga byxor och strumpor som gick upp till byxbenen. På överkroppen hade de vita kråsskjortor och en detaljerad väst över (ofta broderad i fina mönster), och till slut en sorts kappa.
Men det fanns såklart de som inte följde modet exakt. De hade till exempel inte peruker.
Modet sedan dess har ändrats avsevärt. Man kan säga att det har blivit mindre dramatiskt. Det har sedan dess blivit mer ”enkelt”. Kjolarna blev smalare, perukerna blev omoderna, pudret slutade användas och korsetterna byttes ut mot bh. För männens del blev byxorna längre, och likaså här försvann perukerna och pudret. De trekantiga hattarna byttes mot höga, runda svarta.

Men som sagt kommer mycket av det gamla tillbaka. Just nu har 1700- talet kommit, det var därför jag valde att skriva om det. Butikerna är fyllda med kråsskjortor, spets, knälånga byxor och till och med Korsetter har blivit något av en trend.

Några utmärkande perioder under 1900- talet inom mode är 60- 80- talet. 60- talet med sina raka former och klara färger, 70- talet med utsvängda byxor och bälten runt midjan och 80- talet med mönstrade kläder och tuperat hår.
Man kan undra vad man i framtiden kommer minnas som 2000- talets mode, då det nu verkar mest som en mix av det förflutna.


Trenderna nu för tiden ändras oavbrutet. Nytt mode varje vår, sommar, höst och vinter, men naturligtvis finns det alternativ som alltid håller såsom jeans, t- shirt, kavaj, tjocktröjor etc., men för de som vill klä sig ”rätt” nu inför våren 2006 ser modet ut så här:


Gucci Dolce & Gabbana Calvin Klein


Man märker tydligt att 1700- talet kommer tillbaka, med sammet, spets, den stora klänningen...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mode

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-12-21]   Mode
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6667 [2024-07-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×