Ungdomskulturanalys inför predikan

4198 visningar
uppladdat: 2006-08-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
PM: UNGDOMSKULTURANALYS OCH PREDIKAN

Välj något område för analys. Se, lyssna, läs och analysera.
Jag har valt Vecko Revyn, nr 6 9/3 2006.

Vad förmedlas? Vad ger det för bild av samhället, tillvaron, livet? Mening/ meningslös-het? Vilken bild ges av människan? Förekommer det någon form av andlighet/ religiosi-tet? Hur ser den ut? Annat?
Tidningen som helhet vänder sig till inga tjejer i ålder 15-18 år, kanske även upp till 20 år. Texterna på omslaget visar på olika saker. ”Är du fast i singelfällan?” ”16 bästa glossen.” ”Idol-Sebastian: Hon var 4 år äldre.” ”Långläsning: Döttrarna Bush – sprit och skandaler.” Men störst text får: ”Sexakuten – 35 proffs-svar på dina frågor.” Omslaget visar en ung, smal tjej. Vita tänder, perfekt sminkad, leende, bärandes en turkos tunika med en jätteurringning som visar mycket av brösten (sid 5 avslöjar att det är Lindsay Lohan).
Genom hela tidningen finns det olika reklam med smala, vältränade, unga, välsminkade kvin-nor som gör reklam från allt från hårfärgningar till kläder.
Det som förmedlas är väldigt ytligt: kläder, kläder, kläder, skor, skor, smink, smink, smink – allt med en övertydlig underton av sex. Vad kändisar gör, vad de har på sig, deras ”do-s and don’t-s”, är genomgående. Du får också reda på var nordens bästa shopping är (Kö-penhamn), att även studenter behöver lyx, ”Så blir du rätt i London”.
Bilden som ges är väldigt ytlig. Är du smal, har massor av pengar, massor av kläder och skor som är det senaste, är du vacker som en modell kommer du att lyckas. Då kommer du upptäckas av TV och tidningar, då kommer alla att vilja vara som du. Själva samhället känns också väldigt ytlig om man ser på den genom denna tidning.
Något som överraskade mig var att på sid 22-24 så ger 25 kända kvinnor råd till de unga läsarna under texten ”Om jag var 18”. Det är mycket bra som sägs av dem och jag hoppas att de unga tjejerna tar till sig vad de äldre kvinnorna säger. Jag blir dock besviken på Caroline Krook (no 11), jag önskade hon hade kommit med något bättre svar än att hon skulle vilja ha veta mer om svek och ondska.
Den andlighet som förekommer är ett horoskop på sidan 94. Sedan vet jag inte om man ska/kan räkna med ett reportage som smink på sid 60 som har rubriken ”10 budorden” eller det bildreportage på sid 46-51 som har rubriken ”Yin och Yang”.

Jämför sedan och analysera utifrån läst litteratur (”Förlorad förundran”, Jonatan Sverker).
”Dagens ungdomskultur är uppbyggt kring jaget, dess böjelser och dess behov. Dans, droger, mode, kroppsbyggnad, TV och video, shopping, datorer och att umgås med gänget på gatan är det som ungdomar ägnar sig åt.” Så skriver Starkey. Vad handlar denna tidning om? Dans? Nja… inte så mycket. Droger? Oja! Bland annat i reportaget om systrarna Bush, i re-portaget om stilikonen Edie Sedgwick. Mode? Hela tidningen är fylld av det. Kroppsbygg-nad? Om man skriver om kroppsbyggnad som kroppsform så ja. Det finns inget tvivel om vad tidningen har för kroppsideal. TV och video? Datorer? Ja, det finns två sidor med rosa mobi-ler och andra tekniska prylar. Shopping? Japp! Ett reportage om Köpenhamn som shopping-stad är det tydligaste beviset. Finns även lite överallt i tidningen. Umgås med gänget? Japp.
Gud (den kristna guden) finns inte längre idag. Ska vi bara skylla på 40-talisterna som anammade ateismen så till den milda grad att den i sig blev en religion? Eller ska vi gå tillba-ka till 1600-1700-talen då den nya vetenskapen kom och då humanismen utvecklades? När slutade Gud vara helig? När slutade Gud vara gud över alla människor? Det är uppenbart att unga idag vill ha något mer än yta. Det kan man se med alla sökanden av olika andlighet, att man i sitt sätt att vara, att leva, söker andlighet. Starkey skriver om att nyhedendomen vinner ny mark. Med nyhedendom menar han att världen är en stor organisk helhet och att männi-skan är en del av den och att individen får en underordnad betydelse. Kan man dra paralleller mellan ungdomars sökande av andlighet, nyhedendomens framgångar och ungdomars identi-fierande i olika ideologier som t ex veganism?
Sex är inte ”heligt” i dagens läge heller (om man generaliserar). Dagens kultur är sexfixe-rat men samtidigt så har jag hört många unga tjejer och killar som är gruvligt trötta på all an-spelning på sex. Det är ok att ha trekant, det är inte onormalt med wetsex (d v s att kissa på sin partner eller att bli kissad på). Sexrådgivaren reflekterar inte över (se sid 33), i sitt svar, på vilket förakt, vilken förolämpning dylika handlingar man visar sin partner. Hur kan man kissa på någon man påstår sig älska? Hur kan man bjuda in en tredje part?
Starkey skriver om att intimiteten inte finns i sexet längre. Det är inte så underligt? Har man ingen erfarenhet av att känna intimitet i ett vanligt förhållande i en relation, hur kan man då applicera det på sexualiteten? Intimiteten i största allmänhet finns inte längre, det finns ingen grundtillit. Det finns ingen tillit på att ”det kommer vara vi två”. Han skriver: Att lita för mycket på någon och att älska för mycket kan vara detsamma som att öppna dörren för lidan-de och smärta. Det är betydligt tryggare att döva sina känslor och låta så förbli.

Skissa på en predikan
Vi har tappat lusten efter bara tre år tillsammans – what to do? Några konkreta tips tack!
Ta bättre hand om er själva. Man ”tappar” ofta inte lusten bara så där rakt av. Däremot hamnar många i ”syskonfällan” och börjar strunta i sitt utseende, sina kläder och i att göra sig speciella för varandra. De enkla knepen fungerar: snygga underkläder, kittlande dejter, miljöombyten, komplimanger, presenter, sex-sms, och sexleksaker. Titta gärna på porrfilm ihop. Även om många tjejer ogillar porr så blir de ändå kåta av det.
Denna fråga och detta svar skrivs i det senaste numret av Vecko Revyn (nr 6, 9/3 2006). Låt oss tänka över hennes svar en stund.
Att unga män och kvinnor kan skriva in till en tidning och få svar på frågor kring sex och samlevnad tycker jag är jättebra! Om inte föräldrar, kompisar eller vem man nu har förtroende för kan ge svar så är det jättebra om man kan skriva in och ställa sin fråga, bolla med sin fun-dering. Det är inte det jag blir fundersam över.
Vad kan bekymra mig då? Ja… det är en del saker… Ta det här med den så kallade syskonfäl-lan. Var kommer den ifrån? Hur uppkommer den? Har ni några förslag? (Jag frågar de för-samlade och hoppas på respons) Kan det bero på intimiteten? Eller rättare sagt bristen på det? Det tror jag.
En annan sak som bekymrar mig är: börjar strunta i sitt utseende, sina kläder och i att göra sig speciella för varandra. Ja… utseende är viktigt. Samtidigt som man ständigt får höra att det är insidan som räknas? Vad är det som gäller?
Eller vad säger ni om detta?: Titta gärna på porrfilm ihop. Även om många tjejer ogillar porr så blir de ändå kåta av det. Denna del är den absolut värsta enligt mig! Vad är detta för för-nedrande skitsnack? Om jag inte vill så vill jag inte. Säger jag nej så är det nej som gäller. Vad ger denna expert för signal? Till männen: Att nej är ett nja eller alternativt att ett nej är något du kan skita i och köra över. Till kvinnorna: Att ditt nej, att ditt ogillande av porr, är att ringakta, något du kan köra över. Att ditt nej är mindre värt.

Vad vill jag ha sagt med detta? Det är ju inte ett ämne som ”passar” i en kyrksal. Vill jag uppmuntra till skörlevnad? Nej!
Till er kristna i församlingen: Jag uppmanar er att gå ut i samhället. Ta plats i media, stå på torget och skrik ut ert budskap. Gå in på ungdomsgårdarna, på caféerna. Visa med både ord och handling att just den ungdomen är guld värd. Visa på dem Gud! Visa på att om de skaffar ett intimt kärleksförhållande till Gud kommer de också att kunna skapa intima kärleksförhål-landen till sina medmänniskor.
Till er sökare och icke troende: Det hål som finns inom er, det som ni så väl försöker dölja, som ni försöker fylla med kläder, mobiler, ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ungdomskulturanalys inför predikan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-08-12]   Ungdomskulturanalys inför predikan
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6676 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×