Allmänbildning i Naturkunskap A

7 röster
27676 visningar
uppladdat: 2006-08-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Allmänt ifrån Naturkunskap kring;
VÅR PLATS I UNIVERSUM

1.Vad skiljer astronomi från astrologi?
Astrologi framställer olika horoskåp och tror på betydelsen av stjärntecken osv, medan vetenskapen om himlakroppar och universum kallas för astronomi, detta är stor skillnad men förväxlas ofta. För att skilja på dem så kan man tänka sig att på NASA så jobbar det astronomer och de håller på med astronomi vilket hörs på namnet.

2. Vad innebär den geocentrika bilden som Aristoteles hade som världsbild?
Att han trodde att det var solen som kretsade runt jorden. Och att jorden var orörlig och låg i mitten av universum.
Man bör inte glömma bort vad länge sedan det var som Aristoteles trodde detta, kanske var det lättast att tro så i omorderniteten som existerade 100-tals år före Kristus, men vad som är otroligt är att nästan alla i världen trodde att det var så ända fram till på 1600-talet.

3. Vilka var Nicolaus Kopernikus? Tycho Brahe? Johannes Kepler? Galileo Galilei? och Isacc Newton? Mycket kortfattat?
Kopernikus var en polack som ansåg att det fanns brister i Aristoteles sätt att se på universum, så han föreslog att det var jorden som rörde sig kring solen, och att detta tog ett år, och det tog 1 dygn för jorden att snurra runt sin egen jordaxel. Brahe var en skånsk astronom som fick äran att på ön Ven i Öresund bygga ett observatorium, där han jobbade i 20 år och gjorde massor av uträkningar gällande himlakropparna och deras förhållanden, trots att det inte under denna tiden ens fanns kikare, Brahe hade också en geocentrisk världsbild. Kepler, en tysk astronom som tog över Brahes uträkningar och studerade dem gav sedan sitt stöd åt Kopernikus världsbild, den heliocentriska. Galilei kom sedan att ytterligare bekräffta denna världsbild då han upptäkt kikaren (Nå ja, en som kunde förstora upp till 30 ggr). Galilei gick ut med att jorden inte var universums centrum, och genom detta hamnade han i trubbel med Påven och kyrkan som lät fängsla honom på livstid för att han förkastat den geocentriska världsbilden. Newton kom sedan att förklara jordens plats i universum genom hans upptäkt av gravitationen (Tyngdkraften) och kunde där med bevisa att det var jorden som snurrade och att den rörde sig runt solen i en speciell bana.

4. Varför är det lättare att hoppa högt på månen än på jorden?
Dragningskraften på månen är mindre för oss därför att månens massa är mindre än jordens.

5. Vad är en galax? Och vilken galax tillhör solen? Nämn ytterligare en galax?
En galax bstår av en samling stjärnor, och våran och solens galax heter vintergatan. En av våra grangalaxer är Andromedagalaxen.

6. Att se ut i rymden är som att se tillbaka i tiden? Varför?
Avståndet mellan stjärnorna och jorden ligger flera lusår i från oss och det ljus vi ser ifrån stjärnorna har färdas jätte länge så det vi upplever som stjärna nu är stjärnan för kansle 5 år sedan.

7. Vad menar en Astronom med Big Bang (kortfattat)?
Allting i universum var som ett ihoppackat tillstånd, och plötsligt skeede det som vi kallar för Big Bang, då det bara fanns energi som tillslut omvandlades till materia och torligen så bara några sekunder efter Big Bang så skapades protoner, neutrorner och elektroner, vilket då sedan slog sig samman för att bilda atomer. Först bildades Väte och heliumatomer därför att de är de minsta atomerna och också grundatomer. Dessa bildade gaser som bildade moln och ur dessa moln av atomer kunde himlakropparna bildas. Sedan bildades energin och sen stjärnorna.

8. Vad är nebulosa?
En nebulosa är ett gasmoln i rymden, och det är ur ett sådant moln som stjärnor föds, eller skapas. Partiklarna och matrialet i dessa gamoln så kallade nebulosa kommer i från stjärnor som exploderat.

9. När bildades solen och hur lång tid har man räknat ut att den bör lysa?Varför kommer solen att slockna?
Den bildades för 5 miljarder år sedan och den bör lysa i ca 5 miljarder år till. Hur länge en stjärna i detta fallet solen kommer att lysa beror på storleken av stjärnan. Solen den är relativt liten i jämförelse med andra stjärnor. Solen utstrålar ständigt energi vilket gör att solen också gör slut på "bränsle" i form av vätekärnor, och tillslut så tar dessa slut. Men inte ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Allmänbildning i Naturkunskap A

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2012-06-04

    heeeeeeeeeeeeeeeeej

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-08-23]   Allmänbildning i Naturkunskap A
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6719 [2022-08-13]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×