Linnean, en hjälp på vägen från våldet

6997 visningar
uppladdat: 2006-08-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
I Sverige misshandlas varje år många kvinnor till döds av män de har eller har haft en nära relation till. Nästan varannan kvinna har någon gång blivit utsatt för våld. Varannan minut misshandlas en kvinna, och var tjugonde minut våldtas en kvinna. I nio fall av tio fortsätter mannen att misshandla kvinnan även efter separationen

Man, tre barn, två hästar och två jobb
Lisa Andersson är 29år och bor i Hovby, nära flygfältet i ett rött litet hus med stall och två hästar. Hon jobbar frivilligt på kvinnojouren Linnean i Lidköping. Men annars jobbar hon på ICA. Jag har åkt hem till henne för att ta reda på mer om hur en kvinnojour fungerar.

När jag kommer in i huset känner jag doften av nybakat, och tre barn i åldrarna fyra till sju kommer springandes för att visa mig sina rum. I köket står Lisa och hennes man Mikael och vispar ihop smeten till en kladdkaka. På köksbänken ligger en grå bondkatt och spinner. I vardagsrummet står en kamin och sprakar välkomnande, utanför skiner solen över snölandskapet.

Konflikten mellan ROKS och SKR
Jag och Lisa kommer genast in i en diskussion om kvinnojouren. När hon prata märks det på hela henne hur viktigt hon tycker att det här är. Hon har ljust halvlångt hår och är klädd i mjukisbyxor. Det märks att hon är en ung kvinna med själförtroende som inte är rädd för lite arbete.
Jag frågar om kvinnojouren hon arbetar på är med i föreningen ROKS (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige), och Lisa hajar genast till och förklara att de absolut inte stödjer den föreningen.
ROKS är den första föreningen som bildades för att bekämpa våld mot kvinnor. Men en inbördes konflikt ledde till att

många lämnade jouren och en ny förening bildades, nämligen SKR (Sveriges Kvinnojourers Riksförbund) som Linnean i Lidköping tillhör.
- Ledaren för ROKS sa i en intervju att ”män är som djur”. Efter det var det många jourer som lämnade föreningen berättar Lisa.

Bekämpa våldet eller männen?
Skillnaden mellan ROKS och SKR är att ROKS tycker att det är slöseri på resurser att hjälpa män. Men SKR är inte ute efter att bekämpa män. De är ute efter att bekämpa våldet mot kvinnor och hjälper män som misshandlar att ta itu med sina problem.
– I Skövde finns kvinnohuset ”utväg” som även erbjuder hjälp för mannen som slår. Berättar Lisa.

Det är dags för middag så vi tar en paus från intervjuandet för att äta lite sallad. Mikael kör ut katten från köket, sen hittar
han en till katt under bordet och måste köra ut den också.
– Om honkatten måste gå ut så måste ju hankatten också göra det, annars är det ju inte jämställt förklarar Mikael skämtsamt.
Efter maten visar Hampus som är äldst av barnen lite trolleritrick för oss. Sen fortsätter vi med intervjun. Lisa berättar vad kvinnojouren egentligen är förnågot.

Jourhavande från 21.00 – 06.00
Det finns ingen plats där verksamheten håller till utan de som jobbar på jouren turas om att vara ”jourkvinnor”. Att vara jourkvinna innebär att kvinnor som blivit misshandlade kan ringa hem till en, för att få hjälp. Linnean kan erbjuda skyddat boende i en lägenhet på hemlig adress. Lägenheten är ett tillfälligt boende för den som måste gömma sig. Kvinnojouren hjälper kvinnorna att ta kontakt med rätt myndigheter och fungerar som ett stöd som kan följa med till socialnämnden eller på rättegångar.
- Man är jourhavande från klockan nio på kvällen till klockan sex på morgonen, ibland ringer det från sjukhuset eller polisen när de fått in misshandlade kvinnor, och ibland ringer kvinnan direkt till oss, berättar Lisa.
- Själv är jag bara jourkvinna, men många som jobbar på jouren lägger ned hela sin fritid för att få Linnean att gå runt, vi måste alltid söka sponsorer och bidrag för att få inkomster.
Pengarna går tillexempel till hyran av lägenheten, utbildning för personalen m.m.

En lapp fick Lisa att hjälpa
Lisa började jobba på kvinnojouren i samband med att hon var med och startade Tjejjouren i Lidköping. Det var Johanna från kvinnojouren som kom med iden och sökte fler frivilliga, hon spred ut lappar och Lisa tog en lapp och de var så allt började.

Tjejjouren – för tjejer med problem
Tjejjouren är nyöppnad i Lidköping och är till för tjejer i alla åldrar som har olika problem, stora eller små.
– Tjejjouren är för tjejer som drabbats av anorexia mobbning eller andra problem, vi är som extra vuxna. Man kanske har blivit med barn och då behöver man någon som stöttar och hjälper en att få kontakt med rätt personer. Vi finns där när föräldrarna inte räcker till.

Jag försöker få Lisa att berätta mer om kvinnorna som kommer in men Lisa har genomgått en utbildning för att bli jourkvinna och hon har tystnadsplikt vilket hon håller stenhårt på.
- Jag berättar gärna allt om jouren men kan inte säga något om kvinnorna.

Kvinnan som ringer kan ha förlorat allt
När jag ber henne berätta hur ett vanligt fall skulle kunna se ut och hur processen går till, kliar non sig mellan tänderna och försöker byta samtalsämne. Men tillslut berättar hon:
– När en kvinna ringer har hon oftast precis lämnat sin man och har ingenstans att ta vägen. Misshandeln har förmodligen pågått under en lägre tid och börjat med att mannen isolerat kvinnan från omvärlden så att hon förlorat kontakten med vänner och familj.
När kvinnan lämnat sin man har hon inga vänner, inga pengar, ingen bil och ingenstans att bo. Den psykiska och fysiska missandeln har brutit ned hennes självförtroende.
– Först frågar jag vad som hänt och om några barn är inblandade. Sedan får Kvinnan berätta, och då är det viktigt att jag är tyst och att hon få prata. Sedan frågar jag om hon behöver skyddat boende, och om hon vill det ringer jag till min andrajour och vi åker tillsammans och hämtar henne. Sen kör vi henne till lägenheten och låter henne prata ut.

Efter det följer arbetet med att bygga upp ett nytt liv och få kvinnan tillbaka ut på banan.

Det är så nära
Min sista fråga till Lisa är vad hon tycker är bra och dåligt med att vara jourkvinna och hur hon påverkas psykiskt.
– Det bästa med att vara jourkvinna är att man verkligen hjälper någon, det är ju det som g...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Linnean, en hjälp på vägen från våldet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-08-29]   Linnean, en hjälp på vägen från våldet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6731 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×