Lufslott av Sheila O´Flanagan

3437 visningar
uppladdat: 2006-09-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Luftslott av Sheila O’Flanagan

Jag har läst boken Luftslott skriven av den Irländska författaren Sheila O’Flanagan, som handlar om den spontana flygledaren Carey Browne och hennes nyfunna kärlek Ben Russel.
De träffas på flyget till New York och faller för varandra ögonaböj. Inom loppet av 24 timmar lyckas de ha magiskt sex och gifta sig i Las Vegas. De har inte tänkt på hur de där hemma ska reagera och den ena reaktionen efter den andra får dem att tveka alltmer på det spontana äktenskapet.

Huvudpersonerna består då av dem som gift sig; Carey Browne och Ben Russel.
Carey är en mycket spontan, galen och vild, medelålders tjej som har lätt för att bli kär.
Men när det gäller jobbet som flygledare är hon seriös och skulle aldrig låta något få henne att tappa koncentrationen som hon behöver när planen ska landa.
Carey framställs på ett mycket trovärdigt sätt då hon enligt beskrivning ser lite ovårdad ut och inte direkt får männen att sätta i halsen och tänka ”wow!”. Hon har problem precis som alla andra och beter sig som vilken människa som helst. Hon tycker om att festa, umgås med sina vänner, gillar sitt jobb och tänker tillbaka på gamla pojkvänner.
Carey har under hela tiden lätt för att falla för män och falla tillbaka för föredettingar men lyckas ändå stå på benen och till slut välja vad eller vem det är hon egentligen vill ha.

Ben är en velig kvinnotjusare som är mån om allas lycka men är inte alltid lika duktig på det.
Han jobbar som delägare till en hälsobutik med sin syster Freya. Ben är en lite osäker av sig och har väldigt svårt att bestämma sig. Även han har lite problem med att falla för sin föredetting trots att det egentligen är Carey han vill ha. Detta tycker jag är det som gör Ben riktigt levande; att han har svårt för att besluta sig om vilken av kvinnorna han vill ha: den vackra eller den naturliga. På något sätt känner jag igen det hon flera killar jag känner (fast de är och andra sidan inte 30)…
Ben lyckas åtminstone till sist stå på sig och göra ett val med hjälp av sig själv och inte alla runt omkring vilket gör honom till en starkare person och hans målmedvetenhet stiger.

Som sagt så faller båda huvudpersonerna för sina ex, som bidrar med mycket intressanta händelser och gör läsningen lite mer oförutsägbar. Careys ex; Peter Furness har tidigare sårat henne genom att ha hållit sitt äktenskap och sin son hemliga. Deras förhållande tog slut p.g.a. det men kärleken finns ännu kvar. Åtminstone för Peters del och han är inte den som ger upp i första taget. Hans desperata försök att få tillbaka Carey visar att Carey står för det hon tycker och tänker och har ett oerhört stort samvete. Samtidigt som Careys mamma Maude får henne att framstå som en velig person som aldrig skulle följa ett gott råd.
Bens ex Leah Ryder är lite mer intressant. En halvasiatisk kvinna med svart blankt hår, vackert ansikte och otroligt sexig utstrålning får väl vem som helst på fall?
Ben har alltid gått tillbaka till henne efter sina ”två veckors förhållanden” med andra kvinnor.
Detta gör Ben till en kvinnotjusare som bara vill ha det bästa och måste träffa alla för att hitta henne, men han har svårt för att bestämma sig och måste ha en fast punkt att falla tillbaka på om det inte går som han vill. På Bens sida finns även systern Freya som står stadigt med båda fötterna på jorden. Hon är beskyddande och vill bara Bens bästa då deras föräldrar dött i ganska tidig ålder. Hon speglar Ben som oansvarig och osäker men samtidigt som Bens liv börjar lösa sig till det bättre och Freyas till det lite krassligare verkar det vara Ben som är den ansvarstagande och beskyddande.


Boken utspelar sig i Irland för det mesta, men personerna besöker även London och Dominikanska republiken. Och så börjar deras drama i New York dårå.
Några utförligare miljöbeskrivningar finns inte vilket faktiskt kändes bra. Då kan man föreställa sig en egen bild om hur det ser ut eller kanske låtsas om att det sker i den egna kommunen där man känner till hur centrumet ser ut och hur lägenheterna är formade.
Jag tycker att personbeskrivningar är mer intressanta.
Jag tycker även att det är mindre viktigt med detaljerade miljöbeskrivningar eftersom att det utspelar sig i nutid och att många städer faktiskt är oerhört lika varandra. Historien hade lika gärna kunnat utspela sig här i Sverige, det gör detaljerna mindre viktiga. Hade varit lite skillnad om det hade handlat om det förflutna eller framtiden för det har jag inte sett.

Titeln luftslott tror jag beror mest på att Carey jobbar på en flygplats och att huvudpersonerna träffas på ett flygplan. Ben och Carey gifter sig väldigt spontant efter att ha känt varandra i runt ett dygn. Detta ger ett lite ”Carpe diem” (=fånga dagen) intryck och känns lite som en tolkning av titeln. Innan jag läst boken trodde jag att det hade mycket med flyg att göra av titeln att döma, men nu i efterhand tycker jag att den har mer med spontanitet och frihet att göra.
Budskapet i texten har precis som titeln mycket med spontanitet att göra. Att man ska våga göra det man tycker känns rätt och bra...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Lufslott av Sheila O´Flanagan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-09-19]   Lufslott av Sheila O´Flanagan
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6764 [2024-07-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×