Nordisk mytologi - Sammantattning

5 röster
16007 visningar
uppladdat: 2006-09-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Världsuppfattning:

Här uppe i norden på 1000-talet så bodde det vikingar i dessa trakter. Dom hade en religion som dom trodde på, asatron. Den går ut på at hela världen är ett träd, och runt det här träden kretsar allt. Trädet är en ask och heter Yggdrasil. Trädet består av 3 olika rötter som delar upp världsträdet.

Den roten i trädet är askgård, det är midgård och asgård. Till askgård kommer dom som dött i strid, för asagudarna. Uppe i askgård bor gudarna, och dom har fest varje kväll där de stupade krigarna också får delta.
I Midgård bor alla dödliga människor bor. Emellan Askgård och Midgård finns en bro, Bifrost, regnbågen. Denna förenade de båda platserna. På bron står vakten Heimdall, han hör bättre än någon och ser bättre än någon, han behöver inte ens sova.

Nästa Rot är utgård, och precis som det hörs på namnet ligger det utanför de andra platserna. I utgård lever jättarna, vilka är ett hot mot mid- och askgård. Här hålls, precis som i askgård fester, fast bara för jättarna.

Hel är den tredje roten och är motsatsen till Askgård, hel är helvetet. I hel bor Gudinnan Hel, hon är svältens gudinna. De som dör av sjukdom, olyckor eller för att dom blir gamla kommer till Hel. Hel består av is, och inte av eld som det gör i andra religioner.

Träden Yggdrasil har tre brunnar under varje rot, vid den första roten finns urdabrunnen, vid den andra roten finns mimers källa, och vid den tredje Hvergelmer.

Urdabrunnen är vishetens källa och vid denna bor nunnorna Urd, Skuld och Verdani. Dessa nunnor spinner på livets trådar, och har på så sätt de levandes öden i sina händer. Urd kardade ullen till trådarna, och är väldigt lugnt och gör ett bra jobb. Det Urd gör kan översättas till livets början. Skuld spinner sedan ullen, men om är hetsig och stressad blev ullen dålig, och det blev knutar på den. Detta är som livet, ibland blir det fel och dåligt, men för det mesta ganska bra.
Verdani klipper sedan de färdiga trådarna, vilket symboliserar slutet på livet. Ibland blir det korta trådar men ibland också väldigt långa.

Mimers källa är en helig källa som sköts av jätten Mimer själv. Med hjälp av källan kan Mimer se in i framtiden, och även tillbaka i tiden. Ingen annan än mimer fick kolla ner i källan, förrän oden lade ner sitt öga i brunnen som offer för att kunna se in i framtiden och på vad som hänt.

Den tredje och sista är Hvergelmer, denna brunn ger vatten till Yggdrasil.

Ragnarök är samma sak som världens undergång, som harmagedon. Det första som händer innan Yggdrasil dör är att det kommer en sträng vinter som kommer vara i tre år, utan någon sommar, denna heter fimbulvintern. Det sista som sker innan Yggdrasil dör totalt är att Jättarna och Loke samlas för att för en sista gång göra upp mot asagudarna. Ingen överlever Ragnarök och Yggdrasil dör. Men det blir också början till en ny jord…

Gudar:

Oden är den visa och äldsta Guden i Asatron. Han är en av de två krigsgudarna och har sitt spjut Gunger, men för att vinna över fienden använder Oden sin visdom och trolldom. Sin vishet fick Oden när han la ner sitt ena öga i mimersbrunn.
Oden har också 2 korpar, Hugin och Munin. Dessa 2 korpar flyger över jorden och samlar information, som dom sedan viskar i Odens öra.

Tor är Odens äldsta son och hans mor är Frigg. Tor är åskguden och böndernas gud och hjälper dom ur kaos av olika slag. När Tor blir arg så tar han sin hammare mjölner och åker runt på sin vagn och slåss mot jättarna, det är så åska uppstår. Hans vagn dras av bockarna Tanngnjóstr och Tanngrisnir.

Hel är gudinnan som regerar underjorden, som har samma namn som henne. Hel är dotter till Loke. De människorna som kommer till hel är såna som inte är så modiga, som inte är några hjältar. Det kan vara tillexempel människor som dött av sjukdom och ålderdom.

Loke var en gång vän med asagudarna och Oden, men hans ”syndiga” natur som jätte tog tillsist överhand över Loke och han började strida mot Oden och de andra gudarna med jättarna. Loke är ond och slug och kan förvandla sig till vad han vill.

Sagor:

Havamal är som dom kristnas tio Guds bud, fast havamal är upplagd som en dikt och sång. Havamal innehåller regler för livet. Där berättas det mycket om mod, vett och hur man ska vara försiktig för att överleva.

Balder är en av Odens söner, han var väldigt omtyckt av alla.
Men hans mor Frigg var orolig för sin son, därför att Hel hade ordnat ett ställe för Balder nere i dödsriket, vilket betydde att Balder snart skulle ditt. Detta gjorde att hon gick runt till hon såg och bad dem lägga en ed på att aldrig skada Balder, och efter som Balder var omtyckt av alla så lovade dom detta, att aldrig skada Balder. Nu när Balder var osårbar, så kunde gudarna skjuta pilar och kasta sten mot Balder, för skojskull utan att det hände Balder något. När Loke fick höras om denna ed, blev han arg, för han var den enda som inte gillade Balder. Loke kläde ut sig och frågade Frigga om hon verkligen hade fått alla att säga eden, men då fick Loke veta att det var en liten brännässla som inte lagt eden, därför att Frigg tyckte den var för meningslös. Loke gick då och hämtade nässlan och gjorde en pil av den och sköt på Balder och dödade honom.


Korpen flyger handlade om en kille vars föräldrar blev dödade av vikingar på hans hemma ö Irland. Samma vikingar tog hans syster till fånga, men lät den lilla killen gå utan at bli dödad, vikingarna sa ”han är tillräckligt gammal för att ha sett för mycket”.
Många år senare dyker denna killen upp igen, men nu på Island, han är vuxen och fylld av hämndlust och hat mot vikingarna som förstörde hans familj. När han kommer till ön så ber han att få träffa en av två bröder som bor på ön. Båda bröderna är hövdingar för två olika grupper. När han träffar första brodern så ljuger killen som blir kallad gäst för bror 1. Gästs mål är att vända de två bröderna mot varandra. När det gått ett tag, efter mycket lögner och mord gjorda av Gäst så tar bror 2 till sv...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Nordisk mytologi - Sammantattning

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-12-11

    Najs! men du tappar stinget i

  • Inactive member 2008-04-01

    Det var två personer som överl

  • Inactive member 2009-05-26

    det heter nurnorna inte nunnorna!!! och gudarna bor i asgård !!! lär dig nått!!

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-09-29]   Nordisk mytologi - Sammantattning
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6813 [2021-05-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×