Filmanalys Bridget Jones - Psykologi

3 röster
13035 visningar
uppladdat: 2006-10-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vår analys börjar med huvudrollsinnehavaren Bridget Jones. Detta mycket pga att hon är en mycket intressant karaktär som väl speglar olika roller vi tar i olika grupperingar.

Om vi börjar med normreglerna vilket i detta fall styrs av hennes ålder och givetvis de förväntningar från framför allt mamman och även släkt och mammans vänner. Dessa regler styr Bridget till att försöka passa in i den mall som är satt mycket pga hennes ålder, kön, yrkesstatus. Hon börjar känna sig stressad av detta eftersom att hon inte är gift, har några barn eller någon karriär. Dessutom så beter hon sig på ett sätt som kan uppfattas som opassande i vissa situationer. Tex så säger hon ofta saker som hon inte borde, och i dessa fall försöker hon skämta sig ur detta men misslyckas och pratar sedan om saker som egentligen inte hör till det hon började prata om.

En typ av attityd hon har är att hon försöker gå ner i vikt, sluta röka och sluta dricka men dessa saker fyller hennes tomrum efter upprepade misslyckanden med framförallt män. Hon försöker även att sluta flörta och försöker komma in i ett seriöst förhållande men hon har svårt att lita på män och det blir inte bättre av hennes romans med Daniel. Hennes självbild som är negativ bland annat pga hennes vikt, gör henne sårbar mot män som Daniel Cleaver vilken har en hög status både yrkesmässigt och socialt.

Bridgets status är inte så hög inom yrkeslivet, och pga detta så umgås hon med likasinnade lite svagare individer och genom detta så stöttar de varann och säger det de tror att de andra vill höra. Hon byter även jobb för att få en förändring och hon tror säkert att hennes status kommer att ändras genom detta och det blir i och för sig då hon får intervjun med paret som varit i rättegång, tack vare Mark Darcy.

Den enda fördom jag kan komma på att Bridget har det är mot Mark att han är tråkig och hon tror även att han snodde Daniels fästmö även fast det var Daniel som snodde Marks fru.

Hon använder sig av många försvarsmekanismer i olika fall. Tex så använder hon sig mycket av eskapism där hon lever lite i en egen fantasivärld och detta tror jag att hon gör för att klara av sina ständiga misslyckanden och kraven från hennes mamma. Hon använder sig även av introjicering när det kommer till Daniel, hon tar på sig allt och tycker att det mesta är hennes fel eftersom att hon är antingen för tjock eller för dum. Sedan så tycker jag hon använder sig lite av sublimering speciellt i vändpunkten i hennes liv, då hon byter karriär .

I den primära gruppen ingår givetvis familjeförhållanden där mamman är den dominanta, styrande vilken tänker på sin status gentemot andra utanför den gruppen, och pappan är den vårdande mer empatiska och sympatiska individen. Detta märks framförallt genom att Bridget blir en falsk tillmötesgående individ mot sin mamma dvs hon säger det hon tror att hennes mamma vill höra. Mot pappan är Bridget helt annorlunda hon behöver inte vara någon hon inte är eftersom att han är så pass förstående för hennes situation.
Inom hennes kompiskrets så ingår det två kvinnor som befinner sig i ungefär samma situation som bridget själv gör dvs de har problem med förhållanden men samtidigt har de ett stabilt medelklass jobb. Det ingår även en homosexuell kille som blev känd med en låt på slutet av 80-talet och har inte jobbat sedan dess, han har lite hybris.
På jobbet så ser man bridgets sekundära grupp dvs chefer och arbetskamrater hon inte känner eller umgås med. Hon blir ofta kallad för Brenda av människor som är högre uppsatt än henne själv.

Den andra delen av vår analys handlar om Mark Darcy som är en advokat och är killen som Bridget väljer till slut.

Mark styrs även han av de normer som sätts mer av hans status än av kön och ålder. Han tillhör en förmögen familj med anor som gått i de finare universiteten. Detta innebär framförallt att han inte bör ”dejta” kvinnor utanför den uppsatta mallen. Dvs han ska inte vara tillsammans med en sån som Bridget pga hennes betydligt enklare bakgrund. Han har även blivit sviken av kvinnor. Ett exempel är hans före detta fru som svek honom med Daniel Cleaver. Detta innebär för honom en given misstanke mot kvinnor i allmänhet, framförallt den ytligare typen som egentligen ingår i hans utsatta mall. Detta är antagligen en del i varför han slutligen väljer Bridget som sin livskamrat. Hans nuvarande kvinna, Natacha, ser honom som en karriärlysten, rik, mallenlig man vilken framförallt ska passa in i deras sociala krets.

Mark har en tydlig trist, misstänksam attityd gentemot kvinnor. Han vill bryta sin utsatta mall men vågar inte det pga de tidigare svek han utsatts för. Han håller en låg profil i sociala sammanhang, som om han inte känner att han egentligen hör hemma där. Han säger inte gärna vad han tycker då det kan skapa rabalder vid tillfället i fråga.

Mark har en enormt hög status i yrkeslivet. Detta visas framförallt i hans kontaktnät världen över. Han har ett finger med i det mesta som händer eftersom han är en människorättsadvokat. Han samarbetar med politiker och ämbetsmän som har stor internationell makt. Han ses säkert som en sympatisk människa i sitt yrkesliv pga att han hjälper människor i sitt arbete. I det närmare sociala livet har han som sagt en låg profil, men ses ändå som en högre stående människa. Kan dock uppfattas som trist och mallenlig.

Herr Darcy har tydliga fördomar mot kvinnor. De är falska individer vilka endast ser honom som en tråkig men snäll plånbok.

Han använder sig rätt ofta av sublimering som försvar. Det märks framförallt pga hans dolda aggressioner som tillslut tar sig i uttryck av att han exploderar i två slagsmål med sin rival Daniel Cleaver. Han använder sig av denna aggression i jobbet vilket antagligen behövs för att bli den höga advokat han är. Han gräver helt enkelt ner sig i sitt jobb.
Ett tydligt exempel på förskjutning är första gången Briget och Mark träffas. Hon råkar prata lite väl mycket och uttrycker sig klumpigt vilket han reagerar starkt på och går, efter han stött bort Bridget mer eller mindre vänligt, till sin mamma och snackar skit om henne.

I fråga om gruppförhållandena för Mark så är det mer luddigt än i Bridgets fall. I den primära gruppen ingår hans mamma och pappa vilka båda verkar ha en vänlig men ganska ytlig kontakt med sonen. De är ganska snobbiga och liknar Bridgets mamma i många avseenden. Han har liknande kontakt med Natacha och deras gemensamma vänner. De lever alla i den mall som passar för deras sociala grupptillhörighet. Man ska ha en karriär eller vara gift och ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Filmanalys Bridget Jones - Psykologi

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-10-17

    asså ofta!

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-10-03]   Filmanalys Bridget Jones - Psykologi
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6831 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×