För eller emot EU?

10 röster
21724 visningar
uppladdat: 2001-05-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
För eller mot EU?

När man blir ombedd att på en vecka sätta sig in i vad EU arbetar med, plus att sedan sammanfatta andra människors argument för eller emot detta arbete, är oneutral information näst intill obefintlig. Mängder med argument har travats upp framför en, även om man verkligen har försökt att vara objektiv så har det inte alltid varit så lätt.

Jag upplever EU både som positivt och negativt, för EU i helhet tycker jag är ett steg i rätt riktning - mot fred, gemenskap och lägre priser - men för vilka? Det pratas mycket om demokrati, och visst, EU är i grund och botten demokratiskt, men i hur hög grad kan diskuteras. Bara en sån sak som att det bara är kommissionen som bestämma de tunga besluten, och att de som sitter i kommissionen dessutom inte är folkvalda. Sedan är det ovisst om hur rättvist och demokratiskt det egentligen är när de större länderna, med större folkmängd, inom EU har större makt. Jag tycker att i sådana här lägen ska man representera sitt land, inte hur stort landet är. Det hade i så fall varit mycket bättre ifall varje individ hade kunnat bli representerad i EU, men det är en omöjlighet. De stora ländernas inflytande kommer att försumma de mindre länderna, som får mindre att säga till om och kan på så sätt hamna utanför.

Gemenskap betyder en grupp där medlemmarna lever tillsammans eller har gemensamma intressen eller ägodelar, men vad händer då om alla inte har samma intressen, eller rättare sagt, förutsättningar? EMU, den gemensamma valutan ska ju som sagt gynna penningmarknaden med låg inflation och dylikt, men om man går med i EMU får man även räkna med att hänga med i svängarna - i konjunktursvängarna. Små länder, som kanske inte har förberett sig på sådana ekonomiska chocker kan snabbt bli ekonomiskt labila och arbetslösheten ökar. Om det då går bättre för resten av EU kommer de försvinna i den "genomsnittliga ekonomin" och de hamnar i en ond cirkel med höga räntor och stora skulder.

Något som oundvikligen är oroväckande är tanken på EU som en stormakt. Ordet "stormakt" låter, i alla fall i mina öron, inte det minsta fredligt. Det kan verka lite drastiskt att jämföra det med dispyterna som fanns mellan stormakterna USA och Sovjetunionen, men det skulle mycket väl vara möjligt att det även blev konflikter mellan USA och EU. Som en stormakt skulle vi även bli mer isolerade och det kan bli svårare att handla med länder utanför EU, och ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: För eller emot EU?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-05-18]   För eller emot EU?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=684 [2024-04-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×