Tyska soldatgrupper under WW2

1 röster
6890 visningar
uppladdat: 2006-10-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det fanns ett antal olika soldatorganisationer i det gamla nazi-tyskland, jag hade snabbt tänkt redogöra några:


SA (SturmAbteilung):
SA Fungerade som NSDAPs egna säkerhets styrka som vaktade NSDAPs partikongresser och störde andra partiers kongresser. Även förföljning och dödande av andra politiskt aktiva förekom. Ledaren för denna styrka Ernst Röhmer, ville efter nazisternas maktövertagande 1933, starta en ”andra revolution” för att SA skulle ersätta Reichwehr (tyska armén under Weimarrepubliken) vars styrka var begränsad sen ”Versaillesfreden”. Dessa planer gillades inte av Hitler som dessutom började bli rädd för SA:s styrka/administration. Så Hitler beordrade ut en SS styrka som mördade SA:s administration. Denna händelse inträffades 30 juni, 1934 och kom att kallas ”De långa knivarnas natt”. Händelsen gjorde att SA förlorade hela sin betydelse och kom att ersättas med SS som då var en gren av SA.

SS (Schutzstaffeln):
SS bildades 1925 som en liten organisation med elitpersonal, inom SA. SS skulle fungera som Hitlers personliga livvakt och vakta partikongresser. Den 6 januari 1929 utnämndes Heinrich Himmler till ledare för SS. Han gick genast i samspråk med Hitler om att utöka SS styrka, som då bara var 280 man. Men redan 1932 uppgick styrkan till 54.000 man. Med åren blev SS starkare och starkare, och det var mycket på grund av att Hitler och Himmler kom varandra allt närmre. 1936 fick SS kontrollen över ”Gestapo” (Geheime Staatspolizei) som var Nazitysklands poliskår, i och med detta så hade SS nu kontrollen över alla säkerhetsorgan i Tyskland. Vid krigsutbrottet 1939 grundades ”Waffen-SS” och ”Einsatzgruppe-SS”. Waffen-SS blev den stridande grenen inom SS, och Einsatzgruppe-SS var en grupp som spred död och propaganda bakom Wehrmachts/Waffen-SS:s linjer på östfronten. SS utvecklades enormt som organisation under krigets första år och blev snabbt en effektiv och dödlig resurs, för Tyskland. Under storhetstiden kunde organisationens namn och dess rykte för brutalitet och våld skrämma vem som helst. SS motto var ”Meine Ehre heißt Treue” som på svenska blir ”Min ära är trohet”.

-delar av SS:

Waffen-SS:
Waffen-SS var den markstridande grenen av Hitlers personliga livvakt, SS. Waffen-SS soldaterna var elitsoldater som hade en enastående disciplin och hade ett starkt band till nazismen och faderlandet. Soldaterna är väl dokumenterade för sin grymhet och brutalitet från östfronten, där de sällan togs tillfånga utan man föredrog att avrätta dem på plats. Waffen-SS hade som mest manskap i sena 1942 då tjänstgjorde 1,3 miljoner man. Att notera är att pansar divisionen ”SS-Das Reich” fick flest järnkors av alla tyska divisioner under andra världskriget (69st), och det var just pansar och pansargrenadjär divisionerna som kom att utmärka Waffen-SS mest under kriget.

Einsatzgruppe-SS:
Einsatzgruppen var mobila mordkommandon som följde efter den tyska arméns framryckning i Polen och Ryssland (Östfronten). Reinhard Heydrich som var ledare för denna organisation gav i uppgift att döda alla ”icke önskvärda” och politiskt aktiva som man kunde hitta. Inför ”Operation Barbarossa” delad...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Tyska soldatgrupper under WW2

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-10-07]   Tyska soldatgrupper under WW2
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6843 [2021-05-08]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×