Abraham - Judendomens grundare

102 röster
89707 visningar
uppladdat: 2006-10-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Abraham – Judendomens grundare


Abraham betyder folkets fader, eller fader till många. Enligt Bibeln är Abraham (eller Abram som han först hette) judendomens grundare. Abraham föddes i Ur som är nuvarande Irak. Han föddes ca 1800 f Kr.

Abrahams förfäder dyrkade många gudar. Att dyrka endast en gud var mycket ovanligt förr i tiden. Abraham däremot dyrkade bara en gud. Han hade funderat mycket på vem eller vad som skapat allt. Han tyckte att det borde finnas någon som är mäktigare än någon annan. Den guden hade talat med Abraham och sagt att han måste lämna sin familj och bege sig till Kanaans land. Det är det nuvarande Israel. Abraham blev lovad att hans efterkommande skulle få landet. Gud upprättade ett evigt förbund med Abraham och hans efterkommande. Gud lovade honom att också han skulle bli fader åt många folkslag.

Abraham hade en fru som hette Sara (från början Sarai). Abraham fick barn med två olika kvinnor. Eftersom att Sara var steril och inte kunde få barn så fick han sitt första barn med en egyptisk tjänsteflicka. Barnets namn blev Ismael. Detta gjorde Sara oerhört avundsjuk. Abraham bad varje dag för att hon skulle kunna få ett barn.

En dag kom tre män till Abraham. De bad honom att de skulle få stanna där en tid. Abraham tog emot dem mycket vänligt. Han lät dem stanna. Efter en tid visade det sig att de tre männen var änglar som var utsända av Gud för att testa Abraham. Som belöning för att han varit så vänlig mot männen så gjorde Gud så att Sara kunde få ett barn med honom. Barnets namn blev Isak. Gud sa till Abraham att Isaks söner skulle bli ett mycket stort folk.

Abraham och hans ättlingar gav upphov till Israels tolv stammar. På grund av hungersnöd så hamnade Abrahams ättlingar i Egypten. Efter 400 år så hade de förökat sig och blivit ett stort folk i Egypten. Farao såg Israels folk som ett hot och satte dem i slavarbete. Gud såg folkets nåd och hörde deras böner. Han tänkte på sitt förbund med dem och skickade folket ur Egypten under ledning av Mose.
Under vandringen till Kanaans land gav Gud lagen och budorden inristade på stentavlor till Mose på berget Sinai. Dessa var till för Israels folk. Detta skedde 430 år efter att Gud gav löftet till Abraham.
Budorden skulle vara till undervisning. De är levnadsregler som Gud gav åt människorna. Ingen kan hålla reglerna till 100%. Därför fick prästerna bära fram offer för folkets och sina egna synder. Lagen skulle ge oss insikt om synd, insikten om att vi inte kan frälsa oss själva.

Sammanfattning

Abraham blev utvald av Gud till att bli fader till ett stort folk. Han fick två barn med olika kvinnor. Ismael och Isak hette dem. Gud lovade Abraham att hans ättlingar skulle få Kanaans land om de tillbad och följde Guds lagar. Judarna blev utvalda till att sp...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Abraham - Judendomens grundare

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-10-10]   Abraham - Judendomens grundare
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6857 [2022-10-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×