Bokrecension: Vad är svenskt?

4320 visningar
uppladdat: 2006-10-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det som är svenskt enligt mig försvann så fort jag skulle skriva om det. Att t.ex. köttbullar, falukorv, osv. spelade ingen roll längre. Saker jag skulle säga till någon om jag befann mig utomlands om vad som är svenskt är helt plötsligt inte svenskt.
Jag har nu upptäckt att det som många av oss som anser vara svenskt har egentligen tagits upp från invandrarna som kom från bl.a. tyskland, polen, judarna osv. T.ex. påsk som är så himla ”svenskt” kom från judarna och midsommar och midsommarstången var från tyskland. Så man kan då säga att inget är tvättäkta svenskt, men om man tänker på att vissa saker har funnits inom den svenska traditionen i många år, då tycker jag att det är svenskt.
Ungefär som köttbullarna det kom egentligen från Italien men eftersom man har lagat det så mycket så har man så tyckt att det är svenskt. Personligt så tycker jag att sättet köttbullarna lagas på är svenskt även om italienarna skulle tycka att svenskarna bara härmar dem. Fallafel lagade man i mellanöster för länge sen och det är ju ungefär som köttbullar men tillagas annorlunda och kebab som börjar blir en del av ”svenskheten”.

Många av dem svenska traditioner har tagits från andra traditioner och blivit anpassad i den svenska kulturen. T.ex. Adventet kom till Sverige under 1900-talet från tyskland, Alla hjärtans dag tog man från Amerika under 1300-talet osv. Vad får människorna att börja utöva andra traditioner? Kan det vara att man vill verka mera utvecklad? Vara som alla andra länder?
Jag har även kommit fram till att kultur hänger ihop med traditioner. Man kan nästa säga det är ungefär sammas sak. Traditioner fullgör kultur och kultur kompletterar traditioner, dem hänger ihop. Grundlinje; alla tar från alla, kultur sprids omkring med människorna med hjälp av utvandring och invandring. På något sätt så delar vi traditioner,...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Vad är svenskt?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-10-27

    det är jätte svårt

Källhänvisning

Inactive member [2006-10-16]   Bokrecension: Vad är svenskt?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6888 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×