Charles Darwin

3 röster
11495 visningar
uppladdat: 2006-10-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Darwin föddes 12 Februari 1809 i Shrewsbury i Storbrittanien. Hans pappa Robert var landsorts läkare även hans mamma Susannah. Men hans mamma dog när han var 9 år, hon lämnade sin man, sina två döttrar och sina två söner. Darwin flyttade som 16 åring till Edingburg för att plugga till läkare, men han hade inge vidare intresse för medicin och sånnt. Så Darwin hoppade av skolan, vilket blev en stor besvikelse för hans pappa. Men redan som 19 åring var Darwin tillbaka i skolan. Fast denna gång vid universitetet i Cambridge för att plugga till präst, eftersom att Darwin var religös och trodde på bibeln. Tre år senare tog han examen, men ville inte fortsätta inom präst yrket. Nu skulle han konsentrera sig på sitt stora intresse, djur, växter och natur. Medans han höll på med detta planerade han en resa till Kanarieöarna. Men han fick ett erbjudande om att följa med den engelska flottan jorden runt. Efter att hans pappa övertalat honom bestämmde han sig för att följa med.
I December 1831 seglade fartyget HMS Beagle iväg. Första stoppet var på San Salvador i Brasilien. Där fick Darwin i uppgift att samla in prover från växter, djur, stenare och fossiler. Han skulle sedan göra så på varje ställe dom stannade på och anteckna det. Resan tog 5 år och under den tiden hann dom besöka många länder och öar te.x: Brasilien, Galapagosöarna, Nya Zeeland och Australien. Hela resan skrev Darwin ihop till en bok "En natur forskares resa omkring jorden".
1835 när dom var på Galapagos öarna upptäckte Darwin att djuren inte såg likadana ut som i Sydbrasilien men hade samma egenskaper. Han lade märke till finkarna på öarna. De hade alla olika näbbar beroende på vad för föda det fanns på ön. Fröätarna hade en grövre näbb och insektsätarna hade en spetsigare näbb till exemplet. Det var då han tänkte för sig själv om dom från början kom från en och samma art. Det var då evolutionen tog sin plats.
Det var då Darwin började på sitt liv, han gifte sig i januari 1839 med sin kusin Emma Wedgwood. De fick 10 barn tillsammans och bodde i London. Men 1842 flyttade de till Down. Där han fortsatte sin upptäckt om evolutionen och skrev ner allt och gjorde det till en bok som hette "Om arternas uppkomst genom naturligt urval" som gavs ut 1859 och släpptes i 1250 exemplar men dom tog snabbt slut så dom var tvungna att göra fler. I boken förklarade han hur allt levande på jorden har utvecklats från en och samma organism. Lika så att vi var utvecklade från aporna. Vilket inte många kristna gillade att höra. Det bröt mot bibeln och de kännde sig kränkta. Han var själv kristen men när han kommit på att det inte var gud som skapade jorden och att Eva & Adam var dom första människorna så blev han agnostiker. Det tog ett tag innan det vart accepterat hos folket, men han blev gensat accepterad utav forskare som trodde på hans teori om evolutionen. Men han vär länge ogillad utav många. Men han brydde sig inte om andras åsikter utan fortsatte med sin forskning. han skrev ännu en bok som släpptes 1871 och hette "Människans härledning och könsurvalet". Vilket han fick ett pris för 1877 vid universitet i Cambridge.
Darwins hälsa som länge varit dålig, ända sedan 1845 blev gensat sämmre.1881 fick Darwin en lä...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Charles Darwin

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-10-17]   Charles Darwin
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6893 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×