Bokrecension: av

15 röster
16486 visningar
uppladdat: 2006-10-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Boken och författaren:
Boken jag har läst heter Hjärtans fröjd. Boken skrevs av Per Nilsson och publicerades år 1992.
Hjärtans fröjd är en kärleksroman. En kärleksroman är helt enkelt en bok som handlar om kärlek.
En roman är en berättelse baserad på vardaglighet i bokform. Romaner brukar oftast vara på 50 sidor och uppåt, indelad i kapitel, tillhör en eller flera genrer och innehålla inre monologer. En bok som har många inre monologer är en bok där en person går omkring, funderar och grubblar mycket för sig själv.

Hur man vet att Hjärtans fröjd är en kärleksroman är att den delvis har många inre monologer och att den är indelad i kapitel. Bokens berättare talar om huvudpersonen som tredje person singular, han, man får inte veta hans namn.

Bokens handling och Huvudpersonerna:
Hjärtans fröjd handlar om han och Ann-Katrin. Den handlar också om Hans-Peter även om han kommer in i boken förrän i slutet i boken. Han är huvudperson i Hjärtans fröjd. Han verkar som en helt vanlig kille som går i skolan förmodligen på gymnasiet. Något personligt om honom får man inte veta så det gör det svårare att beskriva honom.

Huvudpersonen verkar som en kille som inte struntar i skolan eftersom man får veta att han tar bussen till skolan varje dag. Han bor med sin familj i en lägenhet och verkar komma överens med sin mor och styvfar. Huvudpersonen verkar inte ha haft något tidigare kärleksförhållande. Det antyder att han inte är särskilt populär i skolan.

Ann-Katrin är också en väldigt mycket viktig person i boken. Hon kallas också Ann-Ka.
Hon är hans stora kärlek och den huvudpersonen blev av oskulden med. Hon har rött hår och luktar för det mesta citronmeliss, det gör hon efter som hon ”odlar” citronmeliss i sitt rum.
Hon verkar vara en trevlig och ganska snäll tjej som bryr sig om andra eftersom hon brydde sig om huvudpersonen när han var sårad. Hon kunde ha struntat i honom när han var ledsen men ändå så åkte hon hem till honom och försökte prata med honom och förklara vad som hade hänt.

Hans-Peter är också en ganska viktig person i boken även om han inte kommer in förrän i slutet av boken. Hans beskrivs som en mycket snygg kille, en typisk kille som de flesta unga tjejer tycker om. Han verkar som en trevlig kille men lite trögtänkt. Han är lite mer än bara kompis med Ann-Ka och orsakar en massa.

Boken börjar med att huvudpersonen sitter i sitt rum och tittar på några saker som han har placerat på sin skrivbok. Varje sak påminner honom eller har något att gör med Ann-Katrin. Allra först tar han upp ett busskort. Det var på bussen han för första gången såg henne tänker han. Busskortet river han sönder till småbitar och spolar sedan ner bitarna i toaletten. Han går igenom sak för sak och tänker tillbaka på det som hade hänt och varför det föremålet hade hamnat där och efteråt förgör han saken. Han vill få bort det från sitt liv och få bort alla minnen av henne.

Boken utspelar sig i en helt vanlig vardaglig miljö. Jag tror att boken utspelar sig ungefär i stan, eftersom han bor i en lägenhet med sin familj. Han lever i medelklass tror jag.
Miljöerna i boken är realistiska. De är helt vanliga miljö som man är på varje dag utan att tänka på att något sånt kan faktiskt hända. En viktig miljö i boken är bussen, om inte Han hade åkt buss varje dag till skolan skulle han nog inte ha träffat Ann-Katrin. Det skulle kunna ha hänt på ett annat kollektiv transportmedel t ex i tunnelbanan men då skulle det kanske inte ha utspelat sig på exakt samma sätt.

Hjärtans fröjd kretsar mycket kring kärlek och sex. Den kretsar också kring tillit och otrohet. Man kan inte riktigt döma någon för att varit den ”onda” eftersom det är lite grann bådas fel att det blev som det blev. Det är lite svårt att förstå varför det blev så fel som det blev sen.
Jag tror själv att det kom att vara så därför att han blev besatt av Ann-Katrin och hon hade behovet av att vara ’’fri”.

Boken utspelar sig i både nutid och dåtid. Eftersom huvudpersonen tänker så mycket kan man få för sig att boken utspelar sig i dåtid fast den inte gör det. Den utspelar sig i nutid eftersom han sitter och tänker i sitt rum. Boken är väldigt enkel att följa torts att författaren hoppar fram och tillbaka i tiden.

Språket:
Språket i boken är ganska modernt. Han pratar och tänker på ett modernt språk. Förr var man mer uppfostrad och då svor man inte så mycket men det gör huvudpersonen och det tyder på ett ganska modernt språk. Det används inte så mycket slang i boken.

Boken innehåller dialoger, inte för få och inte för många men de inre monologerna är väldigt många. De inre monologerna gjorde boken lite tråkig eftersom han tänkte för det mesta på Ann-Katrin. Han verkade inte ha något eller någon annan på tankarna hela dagarna.

Han berättade med ett vanligt språk så boken var inte alls svår att förstå. Språket var också väldigt realistiskt han använde ord som man använder i det vardagliga livet.

Egna åsikter och reflektioner:
Jag tyckte att boken var ganska tråkig. Det beror på att jag inte tycker om böcker med för många inre monologer. Jag tycker inte heller om böcker där en person går omkring och tänker på en annan person så mycket som huvudpersonen gjorde i boken.

Jag brukar inte läsa kärleks romaner så var det ganska roligt att läsa en men jag ändrade inte min åsikt om vad jag tycker om dem. Den var också lite för lättläst vilken gjorde så att jag läste ut den ganska snabbt. Det som var bra med boken var att den verkade väldigt realistisk och att den hade ett ganska bra slut. Jag tyckte att slutet var ganska an...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: av

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-05-22

    har också läst den ^^orkade

Källhänvisning

Inactive member [2006-10-19]   Bokrecension: av
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6911 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×