Tåg luff genom europa

5 röster
10423 visningar
uppladdat: 2006-10-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Min tågluff genom Europa

Sommaren 2006

Tågluff

Inledning

Idag är det den 15 juni 2006 och jag håller på att packa ner dom sista sakerna i min välpackade ryggsäck inför min, sedan länge planerade resa. I morgon ska jag och min kompis Linus åka från centralen i Göteborg på vår tre månader långa tågluff med interrailkort.

På min resa har jag tänkt besöka olika platser. Historiska, kulturella, platser med fin natur och speciella platser. Naturligtvis vill vi även göra en resa där vi kan koppla av och bara ha en riktigt skön semester. Vi valt att åka till Amsterdam, som verkar väldigt speciell med mycket kanaler, landområden som ligger under havsnivån och en stor blanding av folkslag. Sen ska vi ta oss till Schweiz, som ju har en otrolig natur och samtidigt en gammal historia. Schweiz har genom sin neutralitet också en speciell ställning i Europa. Därefter ska vi åka vi till Rom, som ju är en otroligt historisk plats. Där finns ju också katolismens högsäte – Vatikanstaten. Sen har vi tänkt åka över till östra delarna av Europa till Adriatiska havet och Dubrovnik. Där har vi tänkt att bara koppla av sola, snorkla och bada. Resan norrut kommer vi att göra igenom dom forna öststaterna via Ungern, Slovakien, Polen och sedan hem.

Danmark – Holland.

Nu sitter vi äntligen på tåget på väg till Amsterdam. Det kommer att bli en lång resa.

Tågresan från Köpenhamn till Amsterdam gick via Stora Bälts bron, en bro som byggdes under den tiden som jag bodde i Danmark. Vi åkte alltid båten då och såg bron växa fram under de åren som vi bodde där.

Vi bytte tåg i Hamburg, det var mitt i natten, så man såg inte så mycket av det platta Nordtyskland. Vi kom fram till Amsterdam på förmiddagen. Holland är väldigt platt och väldigt mycket kanaler. Jag förstår varför dom är duktiga på skridskor. De finns ju hur många naturliga tränings plaster som helst.

Jag tar upp min reseguide och läser lite om Nederländerna och Amsterdam.



Nederländerna

Nederländerna eller Holland är en monarki som ligger i Västeuropa. Landet gränsar till Tyskland, Belgien och Nordsjön. Många säger Holland istället för Nederländerna, men Holland är bara en del av landet. Huvudstaden heter Amsterdam och det är där Kungen finns, men regeringen och parlamentet finns i staden Den Haag. Nederländerna är en monarki sedan 1815. Nederländerna gick med i EG år 1958 som nu är vårt EU.

Julias Ceasar fann landet och det kom under romersk kontroll år 13 f. Kr. Nederländerna historia hänger mycket ihop med Belgien och Luxemburg och kallades för lågländerna. Dessa var en del av Karl den Stores imperium under 100- och 800 talet e. kr. Under 1500 talet kom landet under spanskt styre. Nederländerna blev självständigt efter 30 åriga kriget 1618 -1648.

År 1602 bildades Holländska Ostindiska Kompaniet som skickade skepp till Fjärran-Östern för att leta kryddor och andra handelsvaror. Bolaget koloniserade många länder, bl.a. Godahoppsudden, Indonesien, Surinam, Antillerna och ”Nya Amsterdam”, som idag är New York. Man upprättade handelsstationer över hela Asien. I slutet av 1600-talet var Holland en av de stora sjö- och kolonialmakterna i Europa. Det var faktiskt den Hollänska staten som bad Sverige att sätta upp en dubbelfyr på Nidingen. Därför att Holländska sjöfarare ofta gick på grund sjönk just här.

Nederländerna är indelat i 12 stycken regioner (provinser). Det finns också ett antal öar som tillhör Nederländerna i Karibiska havet. Det är en grupp på fem stycken öar, Nederländska Antillerna varav en av dom Aruba.

Landet är ungefär lika stort som Småland med sin storlek på 41 526 kvadratkilometer. Nederländerna är en av de mest tättbefolkade länderna i världen, med mer än 480 invånare per kvadratkilometer. Totalt 19 932 480 människor.

Det finns två officiella språk, nederländska och frisiska, båda germanska språk.



Väderkvarnar vid kanalerna

Det som landet är mest känt för är sitt flacka landskap. Ungefär hälften ligger mer än en meter över havsytan och en fjärdedel ligger faktiskt under havets nivå och skyddas utav stora vallar. Stora delar av landet är gammal havsbotten. De områdena kallas för polders. Ett sådant område är den stora havsviken Zuidersee, som avskars från Nordsjön på 1930-talet genom att man byggde en nästan 3 mil lång vall ” Afsluitdijk”.
1953 inträffade an naturkatastrof då en hög flodvåg kom samtidigt som en svår storm knäckte fördämningarna i Zeeland. Mer 1 800 människor dog och stora landytor lades under vatten. Delta projektet startade och man byggde stora system med dammar och fördämningar och en 3,2 km bred stormvall som man kunde sänka ned om det behövdes.

1995 inträffade ett svårt läge då det hade regnat mycket i Frankrike och Belgien som gjorde att floderna Meuse och Waal rivers börjad esvämma över. Nästan 250 000 männikskor evakuerades från området.

De huvudsakliga religionerna är katolicism (18%) och protestantism (15%). Omkring 63% av holländarna anser sig inte vara medlemmar av någon kyrka

De tre viktigste årtalen som jag fann är:
13 f.kr. Julias Ceasar fann landet.
1648 Nederländerna blev självständigt.
1958 Nederländerna gick med i EG.

Holländarna är kända som ett tolerant folk. Deras bild utomlands är mest baserad på handel, tulpaner, väderkvarnar, träskor, ost och krukmakeri från Delft. Mer nyligen har den liberala holländska synen på narkotika, prostitution, homosexuella äktenskap och dödshjälp fått internationell uppmärksamhet; Amsterdam är utomlands sedd som en stad där ”allt är tillåtet”.



Blomsterodlingar



Amsterdam
Amsterdam är huvudstad i Nederländerna eller Holland som vissa säger. I Amsterdam bor det ungefär 734 000 människor och är därmed Nederländernas största stad. Staden är till exempel känd för Rijksmuseum, van Gogh-museet, Rembrandtmuseet, Anne Franks hus och de många cyklar som holländarna använder för att transportera sig med.
I Amsterdam finns det också över 700 så kallade coffee shops, det är ett café där det bland annat serveras marijuana vilket är helt lagligt i Nederländerna, men det är naturligtvis 18 års gräns på sådana caféer. Strax utanför Amsterdam ligger en av Europas mest trafikerade flygplatser, den heter Schiphol och för kortas ”AMS”. Amsterdam har också väldigt många olika kanaler som man kan paddla kanot och åka med kanalbåtar.



Amsterdam

När vi är i Amsterdam så hyr vi varsin liten moped så att man kan ta sig till alla fina platser runt staden. Först så åker vi och kollar på det berömda Anne Franks hus som är det utrymme där Anne Frank och hennes familj gömde sig för Nazityskarna i drygt två år. Huset är numera ett mycket välbesökt museum. Det kändes nästan som om det hade stått orört sedan hon bodde där. Hennes dagbok finns att titta på. Det känns fruktansvärt med alla judar, som dödades under förintelsen. När vi hade varit där och kollat så bestämmde vi oss för att på hemvägen åka till det koncentrationslägret Auschwitz.

Efter att vi vandrat runt och tittat på allt i huset, kände vi att vi var sugna på en fika, så vi tar oss till ett av stadens cirka 700 coffie shops. Vi väljer ett alldeles vid en av alla kanaler som slingrar sig igenom staden.

Nästa dag åker vi med buss ut ur staden för att titta på en av alla stora odlingar av Nederländernas mycket kända Tulpaner. På vägen dit åker vi förbi några av alla väderkvarnar i landet.

Vi måste åka till den stora havsviken Zuidersee så det gör vi ett par dagar senare. Det är riktigt häftigt att stå på vallen och se Engelska kanalen på ena sidan och marken på andra sidan och den ligger under havsytan!!



Zuidersee
Nederländerna – Schweiz


Vi lämnar Holland sent på eftermiddagen och skall nu ända till Genève. Som sagt Holland är väldigt platt och det är först när vi närmare oss Tyskland igen som det börjar bli skog och kullar. Vi byter tåg i Köln och åker sedan efter Rehn floden mot Basel. Vi följer floden och naturen är väldigt kullig och det finns väldigt mycket vin odlingar.


Rhendalen

Tidigt på morgonen byter vi tåg i Basel och här är det inte platt. Alperna har börjat och vi åker sedan genom massa tunnlar och bergen är enormt höga blandat med stora sjöar i dalgångarna.
Genève börjar vid Lausanne och på andra sidan sjön syns staden Evian som faktiskt är Frankrike och ett känt varumärke för vatten.


Schweiz


Schweiz har en yta som är lika stort som Småland och Skåne (41 293 km2). Det bor 6,3 miljoner invånare och huvudstaden är Bern. Största staden är Zurich med ca 400 000 invånare. Man talar 4 olika språk, tyska (65%), franska (18%), Italienska (12%) och rätoromanska (1%). Det finns huvudsakligen två olika religioner Katoliker (42%) och Reformerta (56%). Landet är en förbundsrepublik och med en årligt vald förbundspresident.


Schweiz indelas i tre huvudområden. Jura, mittlandet och Alperna. Jura har berg på ca 1 600 meter med breda dalgångar. Mittlandet är en kuperad platå på ca 600 meters höjd här ligger Zurich. Alperna är mycket bergigt och med dess högsta berg Monte Rosa (4 633m).

Schweiz är ett gränsområde för olika klimattyper.
Officiellt heter landet Schweiziska edsförbundet och består av 22 kantoner.
Schweiz är ett turistland. Industrin har mycket hög kvalitet. Schweiz valutapolitik, banksekretess och neutralitet har gjort landet till ett av världens finanscentra. Neutraliteten har gjort att många världsorganisationer har sina högkvarter här. Röda Korset, Kyrkans världsråd, Olympiska kommittén och flera FN organ.
Schweiz tillhörde romarriket ca 15 f.kr. Frankriket på 530 talet och till tysk-romerska riket år 1032. Schweiz proklamerade sin neutralitet redan 1673. Frankrike tog landet 1798, det blev Helvetiska replubliken. 1815 blev det åter fritt och Wienkongressen erkände landets ständiga neutralitet. Schweiz stod utanför första och andra världskriget. Man är inte med i FN och inte i NATO. Schweiz ingår i EFTA.
Schweiz har en egen valuta, Schweizer franc.


Jet d´Eau

Genève är en mycket gammal stad med rötter från 400 talet. Det var först ett biskopssäte och sedan en furstemakt. Genèves borgare gjorde revolt och skaffade sig självstyre på 1200 talet. 1815 upptogs Genève som en kanton i Schweiz.
Staden ligger vid Genèvesjön mellan Jura bergen och Alperna. Genève kan ses som Europas FN högkvarter med många fackorgan som bl.a. WHO och GATT.
Det är en gammal hantverksstad och på 1500 talet började tillverkningen av ur här. Denna tillverkning startades av Hugenotterna (Franska protestanter).

Via den stora Genéve sjön så flyter en av landets största flöder, nämligen Rhône. Väster om Genéve så ligger den Europeiska orginisationen CERN som forskar inom partikelfysik. Deras anläggningar, som är kilometerlånga är byggda under jorden och sträcker sig från schweiz mark ända till Fransk mark. Det är altså lika många som bor i Frankrike som i Schweiz som jobbar på CERN.
Staden har också en flygplats som heter Cornavin och liggen i stadens norra del Meyrin
Vi hyrde cyklar och tog oss runt i stan för att titta på många olika byggnader som ligger centralt i stan och efter stranden. Palais des Nations tillhör FN idag och ligger precis vid sjön. Gamla stan ligger på en höjd med katedralen Saint-Pierre som byggdes på 1100 talet och i denna del finns också universitetet. Nere vid kajen finns en stor fontän som heter Jet d´Eau och som sprutar 120 meter högt. Det var riktigt varmt idag så vi tog oss ett svalkande bad alldeles vid fontänen. Ganska mäktigt faktiskt. 

Efter en go fika tittade vi på en massa affärer och här finns det feta Klock butiker. Choklad affärerna är inte heller fel.
Vi fick se en affär som gjorde klockar där man kunde se in i där dom gjorde klockorna. Dom använder instrument som ser ut som mikroskåp för att sätta ihop vissa delar.

  

 



Mount Blanc en sommardag

Alperna
Alperna är en bergskedja i Centraleuropa. Den sträcker sig från Nice och Genua vid Medelhavet, ända upp mot Schweiz och sedan österut mot Wien. Dom länderna som helt eller bara en liten bit ytmässigt täcks av Alperna är Frankrike, Italien, Schweiz, Liechtenstein, Tyskland, Österrike och Slovenien.
Bergskedjan täcker en yta av omkring 220 000 kvadratkilometer. Den högsta zonen av Alperna har toppar på över 4 000 meter och ligger i västra delen. Där finns också Alpernas högsta topp, Mont Blanc som är 4807 meter högt. Ingen annan bergskedja är så rikt på dalar i längd- och tvärriktning som Alperna. Därför ligger inet bergskedja så mycket i vägen för hinder i trafiken som många andra berg. Alperna delas upp i Västalper och Östalper. Gränsen mellan dem dras genom Rhendalen. Det finns många sjöar i Alperna, bl.a Genevesjön och Bodensjön.


Klimatet
De västra och södra delarna av Alperna är mycket varmare än de östra och norra. På det bälte av 5 breddgrader, som Alperna omfattar, finns det klimatförändringar, från det varma tempererade till det kalla. Temperaturen blir lägre, ju högre man kommer upp, och avtar i medeltal med 0,58°C per 100 meters stigning. Under vintern samlar sig den kalla, tunga luften nere i dalarna. Alperna bildar ett gränsområde mellan det mellersta Europas klimat, med förhärskande västanvindar och regn under alla årstider, och Sydeuropas varmare och mildare Medelhavsklimat med några skurar av höstregn.
Snögränsen ligger omkring 2 700 meter på norra sidan och 3 000 meter på södra sidan. Alperna har ca 1 000 glaciärer men de är hotat av växthuseffekten. De största är Aletschgletscher och Gornergletscher.
Malmbrytning
Alpernas malmrikedom är inte betydlig i förhållande till deras utsträckning. Bergsbruket i Schweiz, Frankrike och Italien lämnar endast antracitkol, järn, nickel, bly och bergsalt. Östalperna är jämförelsevis rika på koppar och bergsalt.

Natur
Trädgränsen ligger i medeltal på 2 300 meter höjd. Fram till 1 300 meter höjd finns odlade marker och skogar med lövträd. Den övre zonen täcks med barrträd och alpängar. Ovanför trädgränsen börjar det alpina området, vars flora inte som de föregående täcker något stort sammanhängande område, utan enstaka platser. Växterna är släkt med polartrakternas flora. En blomma som förknippas mest med Alperna är Edelweiss.
Till dess karakteristiska djur hör stengeten, stenbocken, murmeldjuret, skogsharen, alpkajan, alpkråkan och fjällripan. Ända till 2 500 meter höjd finns öringar i bergsbäckarna



Mount Blanc en höstdag

Mont Blanc i hörnet mellan Schweiz, Frankrike och Italien.

Nu ska vi åka med buss till Europas högsta berg Mont Blanc, det är 4 807 m högt. Där kan man åka väldigt fin glaciäråkning men det kan vi tyär inte göra för det är för dyrt för oss. Men därför har vi bestämmt oss för att vi ska gå upp och vandra i bergen istället. Det ska bli väldigt roligt för det är ju väldigt fint landskap med fina bäckar och floder som rinner ner från bergen.

När bussen har kommit fram till Chamonix som ligger vid foten av Mont Blanc, går vi av och vi ser det väldiga berget framför oss med snö där uppe på toppen. Det är helt vitt faktiskt! Kanske det är därför det heter ”Det vita berget” Mount Blanc!
Vi bestämde oss för att ta kabinbanan upp till 3800 meter höga Aigille Midi och gå däruppe. Kabinen är stor!. När vi kom fram Aigille Midi, blåser det ganska mycket och det är riktigt kallt även om det är mitt i sommaren. Utsikten är helt otrolig, man ser precis hur långt som helt faktiskt. Det är ju en kanon dag med en strålande sol. Riktigt häftigt faktiskt.

Vi börjar och gå efter väg som leder bort mot den Italienska sidan av berget. Efter en kilometer eller nåt, så måste vi vända igen, det är riktigt kallt nu och vi hade ju inte riktigt tänkt på att det är vinter på 3 800 meters höjd även på sommaren. Men det var värt varenda steg vi tog där uppe på Europas högsta berg! Du tänk, det var 1000 meter kvar till toppen!



Alperna - Rom



Aosta dalen

På andra sidan Mont Blanc är vi i Italien och på väg genom Aosta dalen till Torino, där Vinter OS gick i vintras. Det blir väldigt fort platt igen när Alperna försvinner bakom oss. Efter tågbyte i Torino och senare Genova, vid Medelhavets kust åker vi efter kusten hela vägen ned till Rom.
De är riktigt varmt och funderar mycket på att bara hoppa av tåget och slänga oss i vattnet. Man är ju rätt svettig alltså, vi har ju rest i två dar nu.



Italien
Italien


Italien är en republik som ligger i södra Europa. Landet är en halvö som är formad som en stövel. De två öarna Sardinien och Sicilien tillhör också Italien. I norra Italien hittar man bergskjedjan Alperna, och där gränsar Italien också med länderna, Frankrike, österrike, schweiz och slovenien, samt med kroatien över det Adriatiska havet. Ladet har också två självständiga stater som heter Vatikanstaten och San marino.
Italien har 58 133 033 invånare och består av 2,4 % till vatten, valutan är Euro och landet har nationaldag den 2 juni. Monte Bianco de Courmaye heter Italiens högsta punkt och den ligger 4748 meter över havsytan. Italiens naturtillgångar är kol, kvicksilver, zink, marmor, asbest, naturgas, fisk och odlingsbar mark. Dom längsta floderna är po och agide.
I italien så är det medelhavsklimat i hela landet förutom högst upp i norr där det är Alpinskt och i längst i söder där är det hett och torrt. I vissa delar av Italien så förekommer det okså jordbävningar och översvämmningar.

Rom

Rom är huvudstaden i Italien och är byggd på dom sju berömda kullarna Aventinen, Caelius,
Capitolium, Esquilinen, Palatinen, Quirinalenoch Viminalen.
I Rom bor det 2 553 873 människor och det är Italiens största stad. Staden brukar, sedan antiken kallas för urbs aeterna som betyder ”Den eviga staden”. Det finns mycket att se i Rom, det är tillexempel Europas ”grönaste” stad på grund av alla parkerna. Appia Antikas park är världens största stadspark och även den med mest monument. Om man inte vill se på parker kan man tillexempel se på något av alla fina museer, torg, någon av alla historiska platser, någon av många kända fontäner eller kyrkor.
Rom har också Europas största universitet, La Sapienza, som har 150 000 studenter.
I Rom ligger Vatikanstaten som är ett centrum för den katolska kyrkan.


Colloseum



Några dagar i Rom

När vi äntligen kom fram till rom efter resan från genéve så tog vi en taxi ifrån tåget in till ett hotel inne i staden. När vi hade checkat in så gick vi ut och åt på en av alla fina Italienska resturanger Rom.
Vi bor på ett hotell som ligger på en gata som heter via Lombardia, hotellet ligger väldigt nära Spanska Trappan. Under dom dagarna vi var i Rom såg vi fantsktiskt mycket gamla byggnader och platser. En helt fantastisk stad som jag förstår att många tycker väldigt mycket om. Jag tänker berätta lite mer om några platser vi besökte.
När vi går ut från hotellet så kommer vi ganska snart till den Spanska Trappan, ett helt fantastisk byggnadsverk, som leder från ett torg upp över en brant sluttning. Byggdadsverket är utsmyckrad med olika monument och utsnidningar. Här är otroligt mycket turister och jag undrar hur många miljoner människor som har gått i dessa stegen, som jag går i.


Spanska Trappan

Via de Condotti är en gata vid Spanskatrappan, som är fylld av exlusiva butiker med bara märkeskläder. Vi går denna gatan ner till Via del Corso fram till Piassa Claudio, för att snart komma till Fontana di Trevi. Helt otroligt – de är precis som om man har huggt ur stenen från husväggen och gjort denna fontän, som är nästan lika stor som ett mindre torg, utsmyckringarna, ljussättningen och det klara vattnet, tycker jag skapade en väldigt ”rofylld” miljö. Vi köpte en dricka och sattes oss och bara njöt av den här vackra platsen. Det är smockfullt med turister runt oss.

Fontana di Trevi

Vi går tillbaka till Via del Corso och går söderut mot Forum Romanum, som är den riktigt, riktigt gamla staden. Här finns bland annat det berömda Colluseum. Colluseum är en byggnad från 72 e.Kr. och där hade man, under romerska rikets tid hade strider mellan vilda sjur, gladiatorspel, avrättningar och spelade teater. Colloseum är en giganisk byggnad som kunde ta över 50 000 åskådare.


Colluseum

Är man i Rom så måste man besöka Sitta del Vatikano dvs. Vatikanstaten och St. Peters kyrkan. Om vi får se påven vore det kanske resans höjd punkt, men den chansen tror vi inte mycket på.. Från gamla stan där vi bor, tar vi oss över Fiume Tevere, det är den stora floden som rinner rakt igenom hela Rom. Vi stannar på Piasa Pia och tittar upp för Via del Conciliazione mot den mycket mäcktiga St. Peters kyrkan. Klockan är nu halv tio på kvällen och kyrkan, tillsammans med Piasa San Pietro är mycket vackert upplyst. Det är inte så mycket folk ikväll så man upplever faktiskt storheten av denna plats.


Vatikanstaten – St. Peters Kyrkan
Rom – Pompeji -Rom

Vi bestämmer oss för att åka till vulkanen Vesuvio och besöka framförallt staden Pompeji. Mamma och pappa hade berättat om denna platsen och även om kuststräckan från Rom till Napoli. Vi beslutar oss för att köpa en buss biljett, eftersom tåget går inne i landet. Vi åker efter kusten mot Napoli. Landskapet här är väldigt platt och det är enorma sandstränder. Det finns inga turister, utan faktiskt bara italienare. Överallt efter stränderna finns det små restauranger och barer. Det är väldigt många som kaitar och surfar här. Det finns nästan ingen bebyggelse direkt vid stranden, så det är en väldigt naturskön kust. Vi kunde inte motstå att hoppa av bussen och ta ett bad i dom väldiga vågorna. Efter några timmar, fortsatte vi med nästa buss och kom fram till Pompeji på kvällen.



Pompeji

Pompeji är en stad i Italien som ligger sydost om vulkanen Vesuvio.
79 e.Kr blev staden Pompeji förstört av ett vulkanutbrott av vulkanen Vesuvio.
1669 år senare (1748) så började man gräva ut stora delar av staden., som hade begravts i askan. 1977 sattes Pompeji upp på UNESCO:s lista av världsarv.



Vesuvio´s utbrott

Staden byggdes 500 f.Kr. av Oscaner, som var ett folk från mellersta Italien. Pompeji var en bra och säker hamnstad för Grekerna.

Under tidiga utgrävningar av platsen, dök hålrum upp i ask lagren som innehöll mänskliga rester. Någon fick idén att fylla hålrummen med gips. Detta resulterade i mycket tydliga och kusliga former av det dömda Pompeiani som misslyckades fly, i deras sista rörelse i livet.



För några av dem syns ganska klart uttryck för skräcken i deras kroppsspråk.



Det är fantastiskt att gå omkring i resterna av staden. Man kan faktiskt se människorna precis som dom var när utbrottet hände. Forum, de romerska baden, ett antal hus och några villor har blivit väl bevarade.. Vi går omkring på de stenbelagda gatorna, som lades för nästan 2000 år sedan. Utbrottet hände just när man firade Vulcania, festivalen för den romerska eldguden.


Vesuvio



Vi lämnar Pompeji bakom oss och fortsätter mot Rom igen.



Rom – Dubrovnik



Vi måste ta oss nordost ut till staden Ancona som ligger vid Adriatiska havet och Italiens östkust, där går det en färja som tar oss till Dubrovnik och de efterlängtade baden. Tågresan är faktiskt väldigt varierande genom ett fantastiskt landskap av kullar och höga berg. Inte som i Alperna men några av dom är över 2 000 m höga.



Ancona

Väl framme i Ancona skall vi ta färjan. Inte någon direkt lyxkryssare, men en otroligt avkopplande resa, liggande på däck och kolla på ett blått, eller kanske ljusgrönt hav. Efter 10 timmar kommer vi fram till Dubrovnik och hittar snabbt ett enkelt litet hotell i gamla stan. Vi checkar in och bokar 4 dar här. Sen skall vi ta oss upp efter kusten och havet i lugnt mak.


Kroatien

Kroatien är en republik på nordvästra Balkanhalvön i syöstra Europa. Landet gränsar till Slovenien, Ungern, Bosnien och Hercegovina och Sagreb och Montenegro. Huvudstaden i Kroatien heter Zagreb.
Kroatien har 44 954 04 invånare och består av så lite som 0,01 % vatten, valutan är Kuna (HRK) och landet har nationaldag den 25 juni.
Kroatien ligger mellan östra centrala och södra Europa och är format som en hästsko eller en halvmåne och det gör att Kroatien gränsar till många länder (se andra meningen). Landet delas i två delar av Bosnien och Hercegovinas lilla kuststräcka som ligger runt Neum.

Landets norra och nordöstra del består mest av fält, sjöar och åsar. I den sydcentrala delen är landskapet mest av skogsbeklädda berg.
Kroatien har också många olika klimat. I öst och nord så är det kontinentalt, vid kusten är det medelhavs klimat och i landets sydcentrala del så är det höglandsklimat



Vi hade beslutat oss för att vara kvar i kroatien och det adriatiska havet i ungefär fyra veckor. Det var ett väldigt bra beslut tyckte vi båda.

Dubrovnik var en väldigt fin hamnstad, med mycke historia. Men vi var lite trötta på det efter vi hade varit i rom. Vi checkade ut redan efter två dar och tog båten upp till Sobra som ligger på ön Mljit. Mellan Dubrovnik och Split ligger det fem stycken ganska så stora öar. Vi beslutade oss för att båt luffa till alla dom öarna på vår väg upp till Split.

Den häftigaste ön var nog Hvar, dit vi kom efter en vecka. På Hvar finns det mycket sandstränder men också en hel del klippig kust och det var det som vi ville ha. Det passar väldigt bra när man skall dyka och snorkla. Vattnet var varmt, säkert 25 grader och glasklart. Det är en otrolig känsla att snorkla där det är tio eller tolv meter djupt och man kan se alla detaljerna på botten, som om dom vore bara två meter ner. Nu förstår jag varför Pappa vill att vi skall hyra båt och segla runt här i några veckor..



En dag - av många

Det är dags att lämna det Adriatiska havet efter fyra veckor av sol och underbara bad. En sak är säker, hit skall jag igen. Vi tar båten in till Splitt och ska börja resan hemmåt.

Split – Auschwitz (Oświęcim)

Vi stiger på tåget och det känns lite tråkigt att lämna ”semestern” och bege sig hemåt. Resan går upp genom ett ganska bergit område via Zagreb och upp till Budapest. Staden är egentligen två städer – Buda och Pest och som delas av floden Donau.



Budapest


Vi byter tåg i Budapest och åker genom Slovakien upp till Krakow i södra Polen. Här byter vi tåg och kommer fram till Oświęcim. Resan har gått genom ett väldigt bergit område och det är dom östra delarna av Alperna. Vi tar nu bussen till Auschwitz.


Auschwitz



Auschwitz är tysklands namn på den Polska staden som egentligen heter Oświęcim. Staden ligger ca 15 km söder om staden Katowice och 60 km väster om Kraków. På 1940-talets början så byggde Nazityskland ett flertal förintelseläger och koncentrationsläger i området Auschwitz. Dessa lägerna betydde mycket för den tyska förstörelsen. Det fans tre stycken huvudlgren och hela 39 stycken mindre läger. Huvudlägerna var:

1. Auschwitz 1. Det första koncentrationslägeret, den platsen fungerade som ett administrativt center för hela komplexet. Byggnaderna hade tidigare varit polsk och fungerat som kaserner till den polska armén och där hade ungefär 70000 intellektuella polskar och sovijetiska krigsfångar mördats.

2. Auschwitz 2. (Birkenau). Ett förintelse läger och den plats där ungefär 1 milijon judar och 19000 romer mördades.

3. Auschwitz 3. (Monowitz). Arbetsläger för företaget IG farben.



Innan vi hade kommit till Auschwitz så tyckte jag att det var svårt att föreställa sig hur det skulle se ut. Även fall jag hade sett bilder och annat så kunde jag ändå inte föreställa mig det. När jag hör ordet Auschwitz så tänker jag på något grått, dött, kallt och blött. Men när jag försökte föreställa mig det värsta jag kunde om hur hemskt det var där så visste jag att jag inte kunde komma i närheten om hur det egentligen var. Jag vet inte hur det kom sig men när man gick på den här marken så riktigt, rös, frös och skakade jag ända innifrån benmärgen. Att gå på den här marken där så många judar faktiskt har gått och samtidigt se bilder på väggarna i det huset som jag faktiskt nu är i är helt obesrivligt. Att det verkligen har hänt har inga som helst tvivel om. Men hur hemskt det var för alla som drabbades, kan jag inte föreställa mig.



Varje par skor har tillhört en människa som du och jag.

1979 blev Auschwitz också uppsatt på UNESCO:s lista över världsarv



Auschwitz – Åsa

Vi får ta en buss som går norrut mot Katowice. Vi åker nordväst ut genom Polen och det syns tydligt på bebyggelsen att detta är ett föredetta Östland. Efter sex timmar kommer vi fram till Berlin där vi byter tåg som tar oss upp til Rosstock. Mellan Rosstock och Gedser i södra Danmark åker vi färja. Det nya tåget i Danmark känns som ”hemma”. Det är ett likadant tåg som går här på västkusten. Väl i Köpenhamn stiger vi på ett svenskt X2000 och tre timmar senare stiger vi av i Varberg. Så konstigt det känns - allt är sig likt, precis som när v åkte. Har tiden stått stilla medans vi var iväg och upplevde all det som vi har gjort?



Öresundsbron



Lite tankar från resan.

Nederländerna var faktiskt väldigt speciellt, framförallt med alla människor från många olika länder. När man har läst om landets historia där Holländarna reste världen över och koloniserade många länder, förstår man ju att det är ganska naturligt att människor från alla dom kolonierna har flyttat till Nederländerna. Det är nog också därför som det är ett väldigt ”fritt” och tolerant land. Religion och kultur är väldigt blandad mellan folkslag från många delar av världen. Jag tror det är det därför, som mer än 60 % av Holländarna inte är medlem i någon kyrka. När så många människor från kolonierna vill flyta till Nederländerna så blir det väldigt tätbefolkat i landet, mer än 480 per kvadratmeter.

Schweiz med sin ståndaktiga neutralitet och konservatism, så är dom också speciella. Att dom har kunnat stå utanför EU och NATO och ändå vara en stark och internationellt erkänd stat tror jag betyder att Schweizarna är väldigt nationalistiska. Naturen i Schweiz ger kanske också Schweizaren en stor förmåga att koppla av och njuta i sitt egna...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Tåg luff genom europa

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-10-22

    Mvg +

  • Inactive member 2006-10-30

    det bor ungefär 5 miljoner i k

Källhänvisning

Inactive member [2006-10-20]   Tåg luff genom europa
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6913 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×