Argumentation -Slöja i Skola?

7 röster
12005 visningar
uppladdat: 2006-10-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Religionsfrihet, rätten att tillhöra en valfri religion. Religionsfrihet är något som krävs av stater för att de ska anses uppfylla de mänskliga rättigheterna. Så lyder orden om religionsfrihet i det Svenska uppslagsverket Nationalencyklopedin.

För mig är religionsfrihet att varje individ ska ha rätt att utöva sin religion. Varje individ ska få välja själv vilken religion den vill tillhöra, och få använda sina skrifter, sakrament och det som hör till deras religion utan att bli kritiserad för det. Det handlar om respekt, vi har religionsfrihet i Sverige för att befolkningen ska kunna respektera varandra, vilken religion man än tillhör. Det här tar jag som en självklarhet, men hur gör man när religionens regler och moral försämrar förutsättningarna att nå målen i skolan?

Hur vet man om en muslims flicka verkligen vill ha slöja på sig i en svensk skola? I vissa fall blir faktiskt muslimska flickor tvingade av sin familj att bära slöja för att visa sig ”under gud”. Sverige hjälper muslimska familjer på traven att tvinga sina döttrar att ha på sig slöja genom att sätta upp lagar som säger att muslimska flickor ska få ha på sig slöja, eftersom att det tillhör deras religion.

Hur ska lärare kunna tas seriöst av eleverna när man klassar muslimska elever och icke-muslimska elever olika? Muslimska elever får ha slöja på sig medan icke-muslimska elever inte ens får ha huvudbonader på sig. Är det skillnad? Jovisst, slöja har en religiös betydelse, medan huvudbonaden egentligen inte har någon speciell betydelse. Det man skulle kunna påstå är att huvudbonader är ett sätt att uttrycka sig på, ett sätt att visa vem man är, och det är precis vad slöjan är, ett sätt att visa åsikter och personlighet.

Vill vi i Sverige verkligen tillåta slöjan med de kvinnliga förutsättningar som är för den, att mannen är lustdriven och oförmögen att kontrollera sin sexuallitet och kvinnan som är passiv och underställd mannen?

Om vi inte skulle tillåta slöja i skolan vad skulle hända då? Genom att inte tillåta slöja i skolan så hindrar man flickor att utöva sin religion fullt ut, och skulle vi kunna säga oss ha religionsfrihet då? Och genom att tillåta slöja i skola skapar man större förutsättningar för muslimska familjer att tvinga flickan att använda slöja. Nu är det givetvis inte så att alla familjer gör det, det kanske inte ens är hälften, det vet man inte, men en sak som vi vet, och kan säga med handen på hjärtat är att det händer, dagligen. Och det är fel.

Hur man än gör så blir det konflikter. Frågan man måste ställa sig är, hur vill vi att samhället ska ställa sig?

Låta flickorna som vill ha slöja på sig i skolan börja en muslimsk skola bara för att de inte får bära slöja i svenska skolor? Deras alternativ kanske är att inte gå i skolan alls. Är det en risk Sverige vill ta?

Sverige påstår sig vara ett mångkulturellt samhälle, människor från olika kulturer med olika religioner, åsikter och ursprung ska integreras i det svenska samhället. Sida vid sida ska vi leva och arbeta tillsammans. Det finns till och med en lag i Sverige som säger att det är förbjudet att diskriminera människor på grund av etnisk tillhörighet eller religion. Men vi har också rätt att slippa bli påtvingad någon annans religion och deras symboler. Slöjan har blivit en symbol för kvinnoförtryck och ojämnlikhet. Ska vi då i vårt jämställda och demokratiska samhälle tillåta slöja?

Många nya frågor har väckts nu, under arbetets gång. Det är svårt att veta vilket ben man ska stå på. Argumenten är både många och starka från både för och emot slöjan. Jag anser att den muslimska slöjan är ett uttryck för ett förtryck av kvinnan, och bör inte bäras. Morallagen inom mig säger att detta är fel, vilket i och för sig har sin grund i min egen uppväxt. Slöjan är inte bara en symbol för dolda kroppar utan också ett uttryck för tanken att en kvinna ska gömma sig, och finnas i bakgrunden. Men jag är osäker på om slöjförbudet är den rätta vägen. Å ena sidan skulle det prisge de förtryckta kvinnorna i de islamska länderna. Å andra siden skulle många muslimer komma att uppfatta förbudet förtryck och brist på respekt. Det säger också emot vår tro på religionsfrihet. Vi lever i ett land där vi har rätt att utöva en religion och rätt att avstå från att göra det. Detta ska vi värdesätta högt.
I juli 2002 nekades en ung kvinna jobb som programledare på Sveriges Television för att hon bar slöja. Att vara en oberoende television borde väl betyda att den skulle kunna anställa en programledare oavsett vilka, berättigade eller oberättigade, föreställningar människor har om henne eller honom.
Kan man bara bli anställd om man lever upp till normen i det svenska samhället? Och vem gör det i så fall? Ska slöjan ses som en symbol för religionen eller som en symbol för kvinnoförtryck? För många muslimer är slöjan en symbol för vad de tror, liksom korset är en symbol för kristna. Ska vi även förbjuda folk att bära kors eller andra ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Argumentation -Slöja i Skola?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-05-21

    jag menar inte man är jättesäk

  • Inactive member 2010-08-30

    Måste säga att denna argumentation inte höll speciellt hög nivå och dessutom även hade mycket fakta fel. Se till att kolla upp nogrannare och du lär inse vilka stora hål du har i texten, Ditt budskap går däremot fram relativt bra och jag håller med dig till viss del.

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-10-21]   Argumentation -Slöja i Skola?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6915 [2022-07-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×