Barbie

10779 visningar
uppladdat: 2006-10-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Den här dockan är känd över i princip hela världen, och dockan säljs 2 stycken per sekund dygnet runt och har genom tiderna sålts i 500 000 000 exemplar i 140 länder.
Det betyder alltså att under den här tiden jag kommer att prata så kommer det säljas ungefär 600 stycken dockor.

Företaget som skapade Barbie heter Mattel, och är det största leksaksproducerande företaget i världen och har alltså gjort ett 100-tal andra leksaker, men inget så framgångsrikt som Barbie. Dockan skapades 1959 i New York, alltså för 46 år sedan. Det var Elliot och hans fru Ruth Handler som kom på ideén, dom ville skapa en docka, och inte en vanlig porslins docka, utan en mer realistisk docka som såg ut som en riktig människa fast i mindre format.

Dockan är oändligt populär, speciellt i USA där det är räknat att 90% av alla kvinnor har någon gång ägt en Barbie. (visa på en karta) Men.
Trots att den är så otroligt känd och omtyckt av så otroligt många människor så är det inte utan kritik den har sålts; Den har beskyllts för anorexi skapande, för att barn tittar på Barbie och tycker hon är perfekt och skapar sedan ett ideal frö hur man ska se ut. Vilket blir till slut att barnet inte är nöjd med sig själv, och börjar kanske banta eller liknande. Beräkningar har gjorts, och visat att om Barbie var en riktig människa och var 180 cm lång så skulle hon väga 39 kg. Jag menar 39 kg, är det någon här inne som väger det? Man har också räknat ut dockans BMI (som är ett sätt att se om man är överviktig eller underviktig) en normal viktig människa har ett BMI från 19 – 24. Och Barbie dockan har ett BMI på 11, vilket betyder att hon är galet underviktig. Det är sånt som skapar ideal, och därför har Barbien fått kritik i alla tider. Dockan har också fått kritik från muslimska fundamentalister, den religiösa polisen i Saudiarabien förbjuder Barbie, eftersom att hon är en förolämpning mot islams principer. Men Mattel har tillverkat ett muslimskt alternativ, hon heter Razanne. Razanne bär en slöja och klär sig i sånna kläder som täcker allt utom ansiktet och händerna, precis som profeten Muhammed hade velat.
Det finns dessutom anti-barbie klubbar som gör parodier på Barbies bland annat så har dom tillverkat ett dussin Barbie dockor, tex Alko-Barbie som har fett stripigt hår och levereras med ett spray som luktar svett och två halvdrukna flaskor Aurora i en systemet påse och drar man i snöret på hennes rygg så kräks hon.
Dom har också gjort en Bimbo-Barbie som är uppblåsbar, du använder hennes huvud som pump för att pumpa in luft i hennes bröst, hon kan få ett bystomfång på 90 DDD, vilket då är otroligt stort.

Ett pris då, en Barbie.. En Barbie kan kosta från ynka 100 kronor upp till flera tusen kronor. Det är helt och hållet vad man vill ha för någon. Det finns lyxmodeller med dior och Versace kläder som kostar multum och det finns vanliga Barbie dockor som är de vanligaste för runt 200.



Dockan finns i olika modeller, och alla har olika namn. Den här heter då, Sindy och är tonårsflickan i Barbie-familjen. Sen är Barbie mamman, men ser bara ut som en äldre version av Sindy. Och sen Ken, som då är mannen i familjen. Sen finns det ett 80-tal fler modeller med olika namn och personligheter. Mattel har dessutom tillverkat barbie-bilar, surfbrädor, hus och annat till Barbie familjen. Det finns verkligen allt. De finns kylskåp me...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Barbie

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-10-21]   Barbie
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6917 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×