Kalifornien,California

6 röster
12565 visningar
uppladdat: 2006-10-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Väster i Nordamerika ligger en av USAs delstater Kalifornien.
Kalifornien gränsar till Stilla havet.
I Stilla havet finns det bl a sjölejon & gråvalar.
Man kan åka på ”whalewatch” det kostar ca 17 dollar. Whalewatch är typ en sightsing tur med båt, då man ska få se gråvalar. Om dom inte hittar någon val att kolla på så får man en ny biljett.
Den största gråvalen som man har sett vägde 40 ton.
Sjölejonet får en unge åt gången, & nästan direkt efter födseln så parar dom sej igen. Sjölejonet hör till ”öronsälarna”, dom har olika storlekar & former. Men dom i Kalifornien är oftast mindre, glada, & lättlärda. Det är dom man kan se på cirkus ibland! Dom kan bli väldigt farligaom man retar upp dom, eller stör dom.
Deras hud är glänsande & slät. Sälarna är rovdjur, & lever på fisk, & små kräftdjur. Deras fram & bakben ser ut som simfötter. Bakbenen liknar en fiskstjärt. Sjölejonen är släkt med hunden, det kan man se i ansiktet på dom.
California är det spansk/amerikanska namnet på Kalifornien. California
förkortas CA.
Statens smeknamn är ”The Golden State”, det namnet fick dom efter guldrushen.
Guldrushen startade för ungefär 150 år sen, när man hade hittat guld i Sierra Nevada. Då strömmade det in över 10 000 pers till CA för att leta guld. CA var i stort sett öde innan guldrushen startade. Det finns fortfarande guld kvar där, Idag är man mest i området Jamestown & letar efter guld.
Två av CAs naturtillgångar är guld & olja.

Några stora städer i CA är Oakland, San Francisco, San Jose, & Los Angeles.
Hollywood är en stadsdel i Los Angeles. På 1910-talet blev det den amerikanska filmindustrins centrum. Men nu för tiden så är det inte lika många filmbolag kvar där, men produktionen av TV-serier är stor!
Man kan kalla det filmstjärnornas stad.

CA står på ”plattor” som rör sej så att dom ”hakar fast” i varandra, då skapas det spänningar i jorden & det kan leda till jordbävningar & jordskalv. Därför måste husen byggas stadigt annars är det rasrisk.
Jordbävningarna är ofta i San Francisco.

Golden Gate är en av världens längsta hängbroar, den är 2730 m lång.
Den ligger i San Francisco, men det finns även en kopia av den i Lissabon. Det är en stor turistattraktion, den är även med i många filmer & TV serier. 25 målare jobbar med att hålla kvar brons ”internationella oranga” färg, det tar ungefär 4 år att måla bron, & när den är färdig måste man börja om igen. Bron är ca 8981 fot lång, vilket innebär att den är ca 2,7 km lång.
Bron invigdes år 1937. Innan bron fanns åkte man färga över till andra sidan, det var ända sättet att komma fram på. 1933 den 5 januari började bygget. Det var en mycket svår uppgift, det kunde bli blåst upp till 27m/sek, vilket är 96 km/h.
Under de fyra åren som bron byggdes miste 12 st byggarbetare livet, men det var en mycket låg siffra för en sån svår uppgift. Det var en man vid namn
Joseph Strauss som bl a. designade bron, han var även väldigt noga med säkerheten, så innan man började jobba så skulle man göra ett nykterhetstest.
Det tar ungefär 4 år att måla Golden gate, & när man är färdig måste man börja om igen.

I CA bodde det ca 33 871 648 inv. år 2000, det var då den mest befolkade staten i USA, det är den fortfarande. 12% av USAs befolkning bor där. Ytan är 405 940 km2. CA upptar mer än hälften av USAs Stilla havs kust, men också en del av Klippiga bergen.
Klippiga bergen heter på engelska ”Rocky Mountains” . Klippiga bergens högsta topp heter Mount Elbert, & är ca 4399 m, Mount Elbert ligger i Colorado.
Bergskedjan är ca 5500 km lång.
Puman lever i Klippiga bergen, den är väldigt lik en vanlig katt, fast puman är då mycket större! En puma kan väga upp till 100 kg.

Klimatet skiftar beroende på vart i CA man är. Vid kusten är det ofta lite dimmigt, fuktigt i luften, & varmt. I nordvästra CA regnar det allt från 380-1020 mm per år. På sommaren kan temperaturen stiga över 50 grader.
På grund av värmen så är det väldigt bra odlingsmarker, det växer bl a. apelsiner, vindruvor och persikor. Det finns även ganska mycket barrträd vid berg & kust områdena.
40% av CA består av skog, två kända trädsorter är Redwood, & mammut. Mammutträdet kan bli 3000 år gamla, & 9 m i diameter tjocka.
Redwood träden kan bli upp till 100 m höga, det är dubbelt så högt som en svensk gran kan bli.

Tidsskillnaden är ca 8 timmar mellan Sverige & CA
I L.A. finns det mycket föroreningar, så det finns även mycket vindkraftverk där.
I mitten av 1975 fanns det 950 000 arbetslösa i CA, dom flesta bodde i L.A. Beach området.

University of California är en av de största & viktigaste skolorna i CA. Av alla ”utbildningsanstalter” så är det här dom flesta nobelpristagarna har gått.

CAs huvudstad är Sacramento, där det bor ca 275 000 inv, med förorter närmare en miljon. År 1850 blev CA en delstat i USA.
CA gränsar till Arizona, Mexiko, Nevada, & Oregon.

Colorado floden är en flod som rinner från Klippiga bergen i Colorado, genom CA & ut i Stilla havet.

En speciell dag i CA är den 9 september, det var samma datum som de blev delstat i USA. Före år 1850 var CA en del av Mexiko.

För att komma till Las Vegas åker man genom Nevada öknen. Mitt i öknen ligger staden Nevada, där står världens största termometer, den är högre än en lycktstolpe.

Los Angeles kallades förut El pueblo de Nuestra señora Reina de Los Angeles de la Parcioncula, det betyder Vår frus drottning över de små arvedelarnas änglars stad. Det är den största staden i CA.
L.A. grundades av spanjorer år 1781, det var då Mexikansk mark, men det kom att tillhöra USA, från år 1846. I L.A. bor ca 17 miljoner inv. inkl. förorter.
Det är USAs näst största stad till invånarantalet.

Disneyland i CA öppnades år 1955. I Disneyland så har dom parader, shower, & mycket, mycket, mer! I disneyland finns det olika ”världar”, en av dom är fantasivärlden. Det finns även ett hus som Musse pigg bor i.
Man kan vara där flera dagar utan att hinna se & göra allt som finns.
Det är öppet från juni – september. Det finns även en stor berg och dalbana i Fantasivärlden.
Nöjesparkens finaste resturang heter The Blue Bayou, där finns det bl a. fiskrätter att äta. Dom säljer även vegetarisk mat där.


Death Valley som på svenska heter Döds dalen, ligger i östra CA, den heter så för att det är så torrt & varmt där, temperaturen kan stiga över 55 grader på sommaren

Dom första hamburgarna såldes i CA på 1940-talet, det var två bröder som sålde det, nu för tiden är det en av världens mest berömda snabbmats rätter.

Det kända fängelset Alcatraz ligger på en ö vid San Francisco. Det sas att det var omöjligt att fly därifrån, men ändå fanns det folk som rymde! Nu har dom stängt fängelset sen nästan 40 år tillbaka. Från år 1934-1963 var Alcatraz ett fängelse som innehöll fångar. Fängelset var aldrig helt fullsatt, som mest var det 302 dömda där samtidigt. Det fanns 336 celler. 36 fångar försökte fly, 7 av dom sköts till döds, andra drunknade, & några blev tillfångatagna direkt.
Dom ända som lyckats fly är bröderna Anglin & Frank Morris, man har inte lyckats hitta dom eller spåra deras kroppar, men folk tror att det är mest troligt att dom drunknat, kropparna kan ju ha blivit uppätna av hajar.
Den 21 mars 1963 s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kalifornien,California

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-10-24]   Kalifornien,California
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6940 [2024-06-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×