Eutanasi

1 röster
15476 visningar
uppladdat: 2006-10-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning


Jag har valt att fördjupa mig lite mer i eutanasi, jag tror att det är något som berör oss alla, oavsett ålder, kön och kultur. Frågeställningen är, om det är rätt eller fel med eutanasi. Ska läkare få ge dödshjälp till människor som vill avsluta sitt egna liv? Själv har jag ännu inte tagit ställning i frågan, utan ska försöka ta ställning i och med detta arbete. Att hitta argument till dödshjälp tror jag inte ska bli allt för svårt eftersom att frågan alltid kommer att vara aktuell, och som nu är och har varit aktiv under ett tag. Hoppas du kommer att gilla arbetetEutanasi

Eutanasi är ett grekiskt ord som betyder god död. Detta har kommit av att folk som t.ex. lider av en sjukdom eller skada som är i den grad att livsmeningen inte finns kvar vill dö men ej kan utföra det själv då ska en läkare kunna gå in och hjälpa till att personen avlider genom en dödande spruta. Detta användes under andra världskriget för att dölja ett stort antal mördade personer alla de experiment som Dr Mengele utförde rapporterade man som dödshjälp eller det finare ordet Eutanasi.

Eutanasi är förbjudet i Sverige, senast svenska regeringen uttalade sig om detta var 1997 då man under ett långt tal framförde att man ej skulle ha eutanasi i Sverige. Det finns bara två länder i Europa som godkänner Eutanasi detta är Nederländerna och Belgien. Det finns de fall då svenskar har åkt till Belgien för att begå dessa assisterade självmord. I den Amerikanska delstaten Oregon är assisterat självmord också tillåtet på de kliniker som utför detta.

Kyrkan har också en syn på Eutanasi. Kyrkan gillar inte Eutanasi då dom tycker att det är en kränkning på patientens integritet och på läkarens arbetsintegritet. Kyrkan tycker inte assisterat självmord är tillåtet i något fall även om patienten vill det och dens fysiska hälsa är i botten.Sverige och eutanasi


Jag tror aldrig att Sveriges styrande hand skulle införskaffa eutanasi. Vara som alla andra! Nej det skulle aldrig lilla Sverige kunna vara. Skulle alla andra börja skaffa dessa ”dödskliniker” jo visst!, då skulle Sverige kanske hänga på. Men det är grejen med Sverige vi kan aldrig göra något oväntat aldrig göra något som drar åt sig uppmärksamhet. Skaffa mer mod Sverige! En medelsvensk framställs som väldigt grå och neutral helt alldaglig i andra länder skulle inte detta kunna vara en perfekt vändpunkt? Göra något oförutsägbart. Vi skulle kunna sätta lilla Sverige på kartan. Men nej då hur skulle vi klara det? Det tar ju tid och det blir ju mycket jobb oj, oj, oj. Nu kanske jag har varit lite väl hård men det är så jag tycker och tänker. Kolla på USA dom är helt tvärtom allt vi är dom gör allt själva skulle aldrig vara rädda för något. Det kan också bli jobbigt för dom ses ju som arroganta men kan man inte hitta något mellanting där?. Det tycker jag i alla fall.Argument för och emot dödshjälpFör dödshjälp;

Enligt min mening finns egentligen bara ett tungt argument för dödshjälp och det är att försöka ge människor en så kallad värdigare död. Med orden ”värdigare död” menas att man låter människor som inte har orken att leva att stilla somna in.

Emot dödshjälp;

Läkarens uppgift är ju att värna om en människas liv. En legalisering av eutanasi skulle kunna leda till att människors förtroende för sjukvården hotades. Någon skulle kanske till och med bli rädd för sin läkare.

Många som trots svår sjukdom vill leva skulle känna sig som en börda för samhället. Att inte vilja vara till besvär för varken anhöriga eller personal kan leda till att man ber om den dödande sprutan.

En legalisering av eutanasi skulle kunna ge läkaren till en mördare på en människa som kanske skulle vilja leva, om den i fråga inte har några anhöriga eller någon som kan styrka att han ville vara i livet så skulle man nog om man ville kunna krångla förbi sig alla dessa regler och alltså kunna döda en människa och det skulle han i lagens namn ha gjort i tillåten form.Hur ställer jag mig i denna frågan ?

Jag tycker att det är enormt svårt att ta ställning i denna frågan, och jag kan knappt bestämma mig. Jag skulle nog kunna tycka efter ändrat lagstiftning så kan man ha det. Men då ska nya lagar skrivas, som verkligen tätar till alla håll för mord osv. Jag tycker också att man skulle skaffa någon eller något som granskar alla specifika fall så den personen i fråga verkligen har ”motiv” till att ta hjälp av eutanasi. Men då måste man också skaffa en slags ram för hur dålig man ska vara eller hur skadad man ska vara, och hur ska den ramen se ut? Vid varje sak jag tänker på kommer nya frågeställningar det är det som är bra med ämnet man får hela tiden tänka. Jag tycker också att patienten/personen som tar kontakt med kliniken ska få någon slags väntetid. Typ ett år och sedan kan man se på om han mår bättre? har något förändrats?

Men så slår en annan tanke någon måste ändå trycka på någon slags knapp. Även om man har en dator eller maskin som utför ”jobbet” så måste ju någon trycka på knappen, någon kommer alltid att bli en slags bödel. Är det rätt? Hur man än bär sig åt kommer någon att stå ansvarig på något sätt fast det är frivilligt.

Om jag då ska ta ett ställningstagande. Jag skulle nog säga att för att få alla de krav som är för dödshjälp så krävs det en massa arbete som jag tror är omöjligt i dagens läge. Därför skulle jag säga nej i dagens läge. Men skulle Sveriges styrande hand verkligen lägga manken till så varför inte?. Men mitt slutgiltiga svar blir: nej i dagens läge, men med allt perfekt skött och perfekt fixat så varför inte ta steget fullt ut?.Ordspråk


Latinskt ordspråk
”Lev ditt liv för du ska dö din egen död”

Detta är ett mycket klokt ordspråk och det är visserligen sant för visst egentligen ska man väl få bestämma över sitt eget liv

”Ju mer jag betänker det ju mer tydligare blir det att livet är till för att levas” // Goethe

Detta är också sant och visst ska man leva sitt liv så länge man kan livet är ju ändå härligt, men för vissa är det kanske inte lika härligt.

Det finns hur många sådana har fina citat och ju mer jag läser ju mer inser jag att varje citat tar varandra och jag tycker det är upp till var och en att skaffa sig en egen tanke och mening med livet ska man leva hela sitt liv fast man lider eller ska man ta slut på lidandet genom att ta sitt liv? Jag har ännu inte tagit ett ställningstagande men det kommer senare i arbete.

Andra ordspråk;

”Det viktigaste är inte hur länge man lever utan hur väl man lever” // Scenseca

”tro att livet är värt att leva och det kommer förverkligas” // Frank Crane

M.m.Varför tar man dödshjälp till hjälp ?Jag såg en väldigt rörande dokumentär om en kille som hette Jocke han var en gift man som levde sina glada dagar med sin fru då dom gjorde många resor och Jocke och hans fru levde livet och gillade det. Tills den dagen då Jocke nästan omkommer i en bilolycka men han överlever, han blir förlamad i hela kroppen. Jocke och han fru lärde sig att kommunicera på olika sätt, i början skrev han på papper och sedan efter ett tag lärde hon sig att läsa på hans läppar. Jocke som innan har varit väldigt aktiv inom sport och han beskrevs som att han aldrig satt still, var nu fast i sin egna kropp. Han insåg snabbt att han skulle förbli såhär, men det ville han inte, speciellt inte efter att han inte fick komma hem. Det krånglade till sig med kommunen och sjukhuset. Dom två parterna kom fram till att han inte fick bo hemma inte ens hälsa på det gjorde han väldigt ledsen och han tog bara efter ett par veckor ett svårt ställningstagande att han ville begå självmord eller rättare sagt assisterat självmord. Läkaren sa att han i alla fall skulle ge det två år och se om hans ryggmärg kunde förbättras och hans lamhet skulle nedsättas men efter två år i lidande fortsatte han ändå kämpa och till slut fick han komma hem. Han och hans fru skilde sig och han bodde i egen lägenhet, fast hon var där varje dag och hjälpte han med dagliga sysslor, han hade ju en egen assistent med, fast det var ju tryggare för han om någon som han kände så väl var där. Hela det året han bodde hemma ville han rent ut sagt bara dö, det låter makabert att säga och det var verkligen rörande att se. Det var svårt att se denna makabra dokumentär utan att fälla en tår. Men efter 5 år av lidande åkte han, hans mamma och pappa, och hans ex fru ner till Belgien där de på en klinik så farväl till honom en sista gång. Sedan kremerades han i Belgien, dock höll man begravningen i Sverige. Detta var som sagt en rörande dokumentär som öppnade mina ögon för Eutanasi.


Detta är en anledning till varför man vill begå assisterat självmord. Här kan jag helt klart förstå det. Men med dagens lagstiftning blir det dubbelmoral om man ska ha två olika lagstiftningar då en säger att en läkare ska värna om en människa och göra allt för att denna ska stanna i livet och en annan ska säga att man får begå assisterat självmord. Jag tror aldrig att i svensk framtid att vi kommer tillåta eutanasi. Ibland tänker jag varför inte ? dom vill det dom mår psykiskt och fysiskt dåligt , men ibland tycker jag raka motsatsen och tycker att en människa ska leva tills man dör va naturlig orsak. Döden är en väldigt svår fråga, och det är den frågan som alltid kommer leva då ingen någonsin kommer kunna komma med något konkret svar på vad döden är och vad den innebär för oss människor. Rent bilogiskt är det enkelt kroppen dör och förmultnar men försvinner vi verkligen?. Frågorna kommer alltid att leva. Detta kan ofta slå mig och jag har även här delat uppfattning ibland tycker jag att nej kroppen dör och allt dör ut men ibland tänker jag ;
Det går ju inte något måste ju hända vart tar vi vägen? våran tankegång kommer den fortsätta? har vi någon slags själ som kommer leva kvar?

”Frågorna är oändliga och man kan bara skapa sig en egen uppfattning ingen kan säga att något är fel då ingen kan bevisa motsatsen”Organisationer och personer som förknippas med Eutanasi

The World Federation of Right to Die Societies;
Grundades 1980 och består av 38 organisationer i 23 länder som arbetar för dödshjälp med medlemmar från både Amerika, Europa och Asien. Man jobbar för samarbete och förbindelse mellan de olika organisationerna, informerar och fixar konferenser om dödshjälp och man har möten vart annat år för att utbyta information och nyheter.

Riksföreningen Rätten till vår död;
Grundades 1974 med Berit Hedeby (känd för att ha varit med och grundat BRIS), Ingemar Hedenius och Mårten Werner i spetsen. Utgångspunkten var att varje människa själv skall få bestämma över sitt liv, så länge inte detta går ut över någon annan människa. Idag kämpar man också för att livstestamentet ska få rättslig giltighet. Organisationen är medlem i The World Federation of Right to Die Societies . Berit Hedeby blev 1977 dömd till ett ettårigt fängelsestraff för att ha hjälpt den svårt handikappade Sven-Erik Handberg att begå självmord .

Ja till livet;
Är en politiskt och religiöst obunden organisation som startades 1992. Deras största argument är människans okränkbara rätt till liv och arbetar mest med abortfrågan men givetvis faller även dödshjälpfrågan in här också . Ja till livet menar att man istället borde sätta fokus på den ”palliativa vården” (vård i en människas slutskede). Man är alltså emot dödshjälp .

The Hemlock Society
Grundades av Derek Humphry 1980 och är förespråkare för dödshjälp. 1975 hjälpte han själv sin cancersjuka fru att ta sitt liv. Humphry väckte stor uppmärksamhet när han för tolv år sedan gav ut boken ”Final Exit” som bland annat ger praktiska råd om hur man begår eller hjälper till vid ett självmord. Denna man satte verkligen Eutanasi frågan i gungning och vilken sida men än läser på om eutanasi så nämns denna man, Derek Humphry.

Dignitas
Bildades 1998 och är en av de fyra organisationerna i Schweiz som hjälper svårt sjuka att begå självmord. Det speciella med organisationen är att den även tar emot utlänningar. Dignitas är inte vinstdrivande, det är bara medlemsavgiften på ca 150 kronor, läkarbesök och sömnmedlet man tar betalt för, själva assistansen är gratis. Det var kanske detta eller en liknande mottagning som Jocke som jag berättade om var på.

Jack Kevorkian
När man läser om dödshjälp så är det näst intill omöjligt att inte snudda vid denne herre som blivit en slags frontfigur för dödshjälp eller med det mindre förtjusande namnet doktor död som han även kallas. Den förre detta läkaren (hans licens är indragen) kommer från Michigan och säger sig ha hjälpt ett 130-tal människor att dö med den apparat som han själv uppfunnit, en maskin som han kopplar till patienten som sedan bara behöver trycka på en knapp för att den skall injicera ett sömnmedel och sedan en dödlig dos. Kevorkian har ett flertal gånger blivit ställd inför rätta men det var inte förrän han aktivt hjälpte en patient att dö, han tryckte alltså själv på knappen. Han filmade även det hela och gav filmen till tv-programmet 60 Minutes som sände det hela. Genom detta ville han skapa en debatt. Kort därefter blev Kevorkian gripen och fälldes 1999 för mord och han sitter idag i fängelse med ett straff mellan 10 och 25 år .Dödshjälpsvarianter


Man kan dela in den olika tillvä...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Eutanasi

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-10-24]   Eutanasi
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6950 [2024-05-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×