August strindberg

4 röster
15479 visningar
uppladdat: 2006-10-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
August Strindberg föddes i Stockholm den 22 januari 1849. Där växte han upp i ett medelklasshem tillsammans med sina föräldrar och sju syskon som flera av dem var konstnärligt begåvade, bl a brodern som blev en framstående musiker och kompositör. August hade tillgång till böcker och musik och sattes i bra skolor och fick ta studentexamen. Hans intressen under skolåren var de naturvetenskapliga ämnena, något som kom att följa honom resten av hans liv. Hans far Carl Oskar, arbetade som ångbåtskommissionär och var ansvarig för godstrafiken på Mälaren och Göta kanal. Modern Ulrica Eleonora, var däremot en enkel men religiös tjänsteflicka. Ulrica Eleonora dog i tuberkulos 1863 när August var 13 år. Kontakten mellan far och son var dålig. Enligt Strindberg var hans far en kall, hård och dömande person. Strindbergs uppväxt hade stor betydelse för hans böcker, dramer o s v. Många av hans verk är nämligen baserade på hans egna liv och erfarenheter t.ex. Tjänstekvinnans son som handlar om hans barndom. Men hans barndom var nog inte så illa som han beskriver den som. Han beskriver sig i boken Tjänstekvinnans Son som rädd, ensam, hungrig och missförstådd. Han levde i en ganska rik familj som bodde fint med egen trädgård och tjänstefolk. De åkte till skärgården på somrarna och Augusts syskon berättar om många lyckliga stunder.

Efter student examen började August 1867 att studera på Uppsala universitet och 1870 fick han sitt första drama uppfört på den Kungliga teatern. Året därpå fick Strindberg ett stipendium för att fortsätta sina estetiska studier på universitet. Efter ett bråk med hans estetikprofessor flyttar August Strindberg tillbaka till Stockholm. Fast denna gång till de fattiga kvarteren i staden, där han umgås med unga, fattiga konstnärer. Vid den här tidpunkten försörjde han sig som fri journalist. Samtidigt målade han och jobbade på sitt drama Mäster Olof. Men den Kungliga teatern antog inte hans pjäs förrän fyra år senare (1881) då den gjorde succé.

Efter att ha studerat vid Uppsala universitet anställdes August Strindberg 1874 som tjänsteman vid det Kungliga Biblioteket i Stockholm. Där skaffade han sig kunskaper i kulturhistoria och fick lära sig en ny handstil "bibliotekariestilen" som han sedan behöll .
Han började mer och mer intressera sig för att bli författare som senare blev det han levde på.
Strindbergs genombrott kom 1879 med utgivningen av Röda Rummet och uppsättningen av Mäster Olof. Under de följande åren skrev han flera historiska dramer som Svenska Folket 1881-1882 och Det Nya Riket 1882. Dessa verk var skrivna i en realistisk stil som kritiserade de flesta samhällsinstitutioner. Han blev så omdiskuterad och kritiserad att han såg sig tvungen att lämna Sverige 1883 för att bosätta sig i Paris och senare i Schweiz tillsammans med sin fru Siri von Essen och deras tre barn.
Under sin livstid ingick August i tre äktenskap med tre olika kvinnor och fick sammanlagt fem barn. 1877 gifter sig Strindberg med Siri von Essen. De får tre barn tillsammans, Karin, Greta och Hans. År 1883 åker de utomlands. De flyttade runt från pensionat till pensionat i Frankrike, Schweiz, Tyskland och Danmark. Strindbergs syn på deras förhållande förändrades i och med barnen.


Han ville att Siri skulle sköta allt hemarbete, som t.ex. att ta hand om barnen, städa och hålla ordning. Detta accepterades givetvis inte av en före detta adelsflicka. 1891 skiljde Siri sig från August på grund av detta. Två år senare var skilsmässan avklarad och det var Siri som fick ta hand om vårdnaden över de tre barnen. Detta gjorde Strindberg väldigt ledsen och hans syn på kvinnor förändrades något oerhört. Förut hade han kämpat för att kvinnorna skulle ha lika stor plats i samhället som männen. Nu hade han övergått till att tycka att kvinnorna skulle ha en underlägsen roll i samhället och såg förhållandet mellan man och kvinna som en kamp. Så småningom blev han känd som Europas ledande kvinnohatare.

1893 gifter sig Strindberg med den österrikiska journalisten Frida Uhl och flyttar på hösten till hennes morföräldrar i Österrike. Året därpå föds dottern Kerstin. Men Strindberg tröttnade och övergav dem efter bara ett år.
Den sista gången han gifte sig var 1901 med norskan Harriet Bosse. De fick en dotter tillsammans. Detta var förmodligen det mest olyckliga äktenskapet av de tre, på grund av att Harriet brydde sig mera om sitt yrke som skådespelerska än om sin familj. Harriet var dessutom tjugonio år yngre än August. Snart började hon se honom som en gammal gubbe och tog deras dotter Anne-Marie och flyttar där ifrån 1908. Detta tog Strindberg mycket hårt. Mot slutet av sitt liv sa Strindberg att det var Siri han älskade mest.
Strindberg dog i maj 1912 efter en svår sjukdom som troligen var magcancer. Hans sista drama var ”Stora landsvägen” som han skrev 1909. Det blev en slags sammanfattning av alla hans livserfarenheter. Fem dagar efter sin död begravdes han på Norra Kyrkogården. Människor från alla klasser och grupper...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: August strindberg

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-10-31]   August strindberg
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6997 [2024-05-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×