Emile Durkheims teori

13 röster
59669 visningar
uppladdat: 2006-10-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Emile Durkheim var en fransk sociolog och psykolog. Hans teorier bygger mycket på olika samhällsfrågor, bland annat om människors anpassning till samhället och hur de är beroende av den och tvärtom. Man kan också säga att denne Durkheim studera det dåliga i samhället.
Sen har han även studerat andra områden som exempelvis självmord (för att nämna en av de). Där berättar han sin teori om varför människor begår självmord och vad det är som ligger bakom det. I sin teori så antyder han att en av de vanligaste orsakerna till att vissa människor begår självmord är att man känner en viss rotlöshet som innebär att man inte känner sig hemma någonstans eller inte känner någon tillhörighet. Om vi nu ska gå vidare till hans teorier så var Emile Durkheims allra viktigaste tankar att ha ett så kallat organiskt samhälle, vilket innebar att alla skulle vara beroende av varandra, istället för ett mekaniskt samhälle. Denne Emile Durkheim antydde att det viktigaste var att bibehålla en balans i samhället. Denna balans skulle bibehållas med hjälp av olikheter bland människor. Han antyder att olikheten är den som förenar och håller ihop samhället, inte likheten. Han menar att olikheten är den som gör att människor blir beroende av varandra. Ju mer olikhet det blir desto mer beroende blir man, enligt honom. Emile Durkheims tanke är att samhället utgör en helhet och denna helhet består av en mängd olika delar. Han menar att dessa alla delarna hänger ihop tex skulle en del ändras så skulle det påverka de andra delarna och de skulle ändras precis på samma sätt. Enligt hans teori så behöver människan samhället och samhället behöver människan för att allt ska fungera. Sånt som vilja och ambitioner måste begränsas, tex alla kan inte vara programledare, chef eller vad det nu kan vara, det måste finnas en viss begränsning på hur många man behöver. Sen måste vissa regler och riktlinjer följas och allt detta måste fungera och på nåt sätt hålla ihop annars blir det stora problem som kan leda till en kaos i samhället. Han påpekar även att arbetsdelning, samhällslagstiftning och samhällsmoral måste utvecklas parallellt med varandra för att det ska bli en bra balans i samhället. Ett centralt tanke i hans teori är att människan behöver stöd av samhället för att allt det andra ska fungera som det ska och att det ska vara en viss balans i samhället. Han syftade även på att denna balans kunde också bibehållas med hjälp av det som han kallade för socialisationsprocessen. Denna process innebär att alla individer skulle uppfostras till att kunna förstå samhällets normer och regler. Han menade att alla skulle få lära sig tidigt om vad som är rätt eller fel. Enligt honom så skulle detta resultera till att individer som har samma kulturella bakgrund skulle sträva efter att bete sig på ett liknande sätt. Alltså genom att de har gemensamma normer och värderingar.
Emile Durkheims teorier handlade också mycket om stora förändringar i samhället. Han menade att när det sker stora samhällsförändringar så brukar det påverka människor på det sätt så att man hamnar i en situation som man inte är van vid och inte riktigt kan anp...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Emile Durkheims teori

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-10-31]   Emile Durkheims teori
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6998 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×