Amerikanska frihetskriget

35 röster
26678 visningar
uppladdat: 2006-11-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Revolutionen startade år 1775 och pågick fram till 1783. Anledningen att revolutionen bröt ut var för att bräcka det brittiska enväldet i Amerika. Anledningen till att Britterna hade så stor makt var att de hade kolonialiserat stora delar av Amerika under 1600-talet.
Missnöjet var stort över de engelska skatter som togs ut i kolonierna på importerade varor. En av anledningarna till de höga skatterna var att England hade legat i krig med frankrike, det sk sjuårskriget, och krig är kostsamma. Nu försökte Storbritannien ta igen kostnaden någon annan stans ifrån.

Tillexempel såldes råvaran från Amerika till England mycket billigt. När sedan den färdiga produkten kom tillbaka till Amerika hade den blivit fruktansvärt dyr.
För att ge ett välkänt exempel på en skatt som verkligen ogillades så kan ju nämnas det så kallade ”The Boston Tea Party”. Händelsen utspelades natten den 16/12 år 1773 till följd av den orimliga skatten på Te. Amerikanerna ansåg dessutom att denna skatt var olaglig. En grupp radikala patrioter på 60 personer som kallade sig ”Frihetens Söner” ledda av Samuel Adams (27/9 1722 – 2/10 1803) klädde ut sig till indianer, klev helt sonika ombord på tre engelska fartyg och dumpade hela telasten i havet! Lasten bestod av inte mindre än 342 lådor te och värdet uppgick till 18.000 pund. Efter denna händelse stängs hamnen i Boston av den engelska regeringen och amerikanerna krävs på ersättning, vilket dom vägrar att betala.
Denna händelse var startskottet för hela revolutionen.

Amerikanerna stördes av de brittiska truppernas närvaro och dessa var för få för att kunna skapa lugn i landet.
Propagandan för revolutionen skedde i tidningar i såväl Amerika som Europa. Den 19 april 1775 stod det första egentliga slaget vid Lexington. Engelskmännen blev överrumplade och skingrades eftersom Amerikanerna hade blivit förvarnade om att Brittiska trupper närmade sig. Den som hade förvarnat var Paul Revere, (1/1 1735 – 10/5 1818) en amerikansk patriot. Reveres red natten till den 18 april från Charlestown till Lexington och Concord.
En berömlig bedrift.

Kolonisterna stormade Boston som britterna tvingades överge. En månad senare utsågs George Washington (22/2 1732 – 14/12 1799) till överbefälhavare över den civila Amerikanska armén. Washington gav sig tidigt in i politiken och han var en stark motståndare mot den brittiska regeringens politik. Den taktik armén kom att utnyttja var uttröttning av de Engelska trupperna. Man gjorde hela tiden småräder och utspel på mängder av olika platser och dessa hade engelskmännen ingen kontroll över då de var alltför utspridda. Den 6/2 1778 ingår kolonisterna ett handels och förbundsfördrag med Frankrike. Fördraget understöddes av Spanien. En fransk här landsteg på Rhode Island och slöt upp med George Washingtons armé. Med både franska och spanska trupper fick amerikanerna övertaget över de brittiska trupperna. England var tvungen att vika sig och be om fredsförhandling.

1782 skrev Benjamin Franklin under ett preliminärfördrag med England vilket innebar att Amerika fick sin självständighet erkänd.
3/9 1783 skrevs den slutliga freden under i Paris.
Den 4 juli 1786 proklamerades självständighetsdeklarationen som bland annat innehöll målet om ett republikanskt styrelseskick. Amerika var frigjort från Storbritannien och USA kunde skapas. 13 män från de 13 kolonierna träffades den 1 juli 1776 för att diskutera författningen. Denna skrevs under av samtliga den 4 juli. Den främste upphovsmannen till deklarationen var Thomas Jefferson (13/4 1743 – 4/7 -1826).

Efter krigets slut började amerikanerna skapa ett självstyre och år 1787 fastställdes en politisk kontroll och balanssystem. Grundtanken med detta system är en maktfördelningsprincip som går ut på att kongressen innehar den lagstiftande makten. Presidenten har den verkställande makten och Högsta domstolen har den dömande makten,
Detta för att förhindra en framtida diktatur i landet. Man gav också landet religionsfrihet.
George Washington var ordförande i författningskonventet och utropades även till USA:s första president år 1789.


Källkritik:

Böcker som är skrivna av amerikanska författare kan vara färgade av den egna patriotismen då vinnaren skriver historian.
Jag har försökt att hitta böcker som är skrivna av engelska författare men det har varit svårt att få fram. Så jag har inte riktigt kunnat jämföra båda sidorna av det som utspelat sig!
Böckerna hittade jag på huvudbiblioteket i Trollhättan och P...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Amerikanska frihetskriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2010-10-12

    Riktigt bra och välskrivet arbete! Hjälpte mig otroligt mycket utan att vara lättplagierat. Tack!

Källhänvisning

Inactive member [2006-11-06]   Amerikanska frihetskriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7012 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×