Ecuadoriansk Matkultur

7064 visningar
uppladdat: 2006-11-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Historia
Ecuadors matkultur är framförallt präglad av de olika erövringar som skett genom historien.
En viktig episod var under 1100- talet då kustfolket Caras slog sig samman med höglandsfolket Quitus och bildade Shyrinationen. Genom tätare förbindelser utvecklades deras förmåga att kombinera olika råvaror unika för just deras region med andra, för dom oupptäckta livsmedel, till nya maträtter. Mångfalden i maten hänger kvar än i dag, fast eftersom det har varit ostabilt i landet under en längre tid har transport möjligheterna i landet försämrats vilket har medfört att maten har blivit mera regions typisk.
På 1300- talet besegrade Inkafolket Shyrinationen efter hårda strider. De kvinnor som fortfarande fanns kvar av Caras och Quitus folken hölls som pigor av den högre societeten inom Inkafolket, där igenom tros delar av deras matkultur ha spridits vidare till delar av Inkaväldet.
Efter inbördes (ovidkommande) strider vid maktskifte utsågs den siste Inka härskaren. Hans namn var Atahualpa. 1526 var de år som Atahualpa kom till sin fulla makt och samtidigt anlände de första spanjorerna i norra Ecuador under ledning av de Andrade. I april 1532 steg Francisco Pizarro i land, senare benämnd som Inkarikets errövrare.
Den 29 augusti 1533 avrättades den tillfångatagne Atahualpa av Francisco Pizarro efter sviklig förhandling.
Efter Atahualpas död förvärrades läget katastrofalt för indianerna. De behandlades sämre än boskap och tvingades ofta till regelrätt slavarbete. Detta lände ur kulinarisk synvinkel till att antalet viktiga råvaror ur den ursprungliga kostbeläggningen begränsades samtidigt som kraftiga influenser kom från det spanska köket.
Eftersom indianerna (som är en klar majoritet av invånarna, även idag) hade så eländiga livsförhållanden gjorde det att maten inte förfinades speciellt. Fortfarande är maten ganska oslipad med få ingredienser.
Ecuador befriades av Simon Bolivar, med hjälp av general Sucre, 1822. Först var landet en del av Stor Colombia, men blev en egen stat 1830.
Ekonomisk och politisk ostadga har rått i landet sedan dess, vilkets har lett till att många råvara inte har kunnat fraktas genom landet, men vissa regions typiska kryddor m.m. finns spridda till otippade platser runt om i landet, vilket tros vara en rest från den starka och förenade Shyrinationens tid.


Källor:
http://www.s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ecuadoriansk Matkultur

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-11-08]   Ecuadoriansk Matkultur
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7060 [2022-08-10]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×