Social omsorgshistoria

3 röster
20782 visningar
uppladdat: 2006-11-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Studiebesöket på Medicinhistoriska museet var jätte intressant tycker jag. Och det är alltid speciellt när man får se hur det såg ut förr i tiden. Tyckte det fanns många intressanta saker att se på men tre saker som jag valde var tandvården, apoteken och sjuksköterskan ur ett historiskt perspektiv.

Sjuksköterskorna

Florence Nigtingale föddes 1820 i en välbärgad familj i London. Hon undervisades av sin far i matte och filosofi och fick en utbildning som då endast passade till pojkar. Och som ung så skaffade hon sig kunskaper i samhällshygien och därefter med hjälp av sin far så lyckades hon få ett jobb på ett sjukhus. En kort tid därefter så beslutade hon sig för att åka till Tyskland och gå en sjukvårdsutbildning. När hon sedan kom tillbaks till London så blev hon föreståndarinna på ett vård hem för kvinnor, och kunde nu visa sina idéer om hygien och vård.
Under 1700 och 1800 - talet så anställdes kvinnor endast som sjukvakterskor och saknade utbildning.
Tack vare Florence Nightingale influerades framkomsten av sjuksköterskor i Sverige och i övrig Europa. Så i slutet av 1800 – talet så var Florence en stor kreatör när sjukvårdsskolor inrättades i Sverige.
I och med en medicinska utvecklingen så kom tilltog behov av kunnig personal.
Så röda korset upprättade nya sjuksköterskeskolor. Skolorna var självbekostade och avgifterna för uniformer och krav på tidiga studier ledde till att det var borgarklassens kvinnor som fick tillfälle att utbilda sig. De fattiga kvinnorna blev undersköterskor eller biträden.
Sjuksköterskeutbildningen var från början bara 2 år men förlängdes till 3 ½ år.
Under sin utbildning så bodde man som studerande sjuksköterskehemmet och det var mycket vanligt att färdigutbildade sjuksköterskor bodde på sjukhusen. Ända fram till 1937 så tilläts man inte att gifta sig som sjuksköterska, det ledde till avskedan om man gjorde det. Men 1945 så kom lagen som förbjöd arbetsgivare att avskeda kvinnor som var gifta eller gravida. Men det krävdes ändå att man var ogift eller änka för att komma in på sjuksköterskeskolan.
Sjuksköterskebroscher började användas på 1800 talet och de första broscherna var fyrkantiga med rött kors på vit bakgrund av elfenben. 1891 så infördes de runda broscherna av emalj med rött kors på vit bakgrund, omsluten av en slät förgylld metallkant. I och med lagen 1937 så hade man antingen en brosch i emalj eller i silver för att visa om man var gift eller ej.
Det som väckte mitt intresse var att det inte var tillåtet att vara gift som sjuksköterska på den tiden. Sjuksköterskan yrkesroll har förändrats en hel del tills idag, man bor inte på sjukhusen som många gjorde förr sjuksköterskeyrket har blivit mera erkänt genom att man från och med 1958 så fick sjuksköterskor sin legitimation och 1970 så blev sjuksköterskeutbildningen en högskoleutbildning. Samtidigt så slutade sjuksköterskeeleverna att bo på sjukhusen bl. a. för att de fick studielån och tillgång till studentbostäder. Min praktik som jag gjorde på urologen styrdes ju av sjuksköterskorna i stort sett, läkarna var ju bara där på avdelningen i ca 1 timma varje dag då ronden var. För sedan var det ju sjuksköterskorna som skötte allt det andra som ut- och inskrivningarna, medicineringen, dokumentationen mm. Man kan hoppas att sjuksköterskeyrkets status höjs i framtiden. Samtidigt som många av förändringarna uppstått pga. att det inte bara är rika som kan få sjukvård idag som förr, utan alla kan få vård idag vilket skapar stort tryck på läkare som i sin tur gett plats för sjuksköterskor att utföra sysslor som förr bara utfördes av läkare. Men även om sjuksköterskors inflytande blivit större så blir dem fortfarande inte riktigt avlönande som de skulle och man kan ju alltid hoppas att lönerna höjs och att denna yrkesgrupp blir mer uppskattade i framtiden.
Tandvården

Att den lilla tandvårdsmottagningen på museet väckte mitt intresse är inte så oväntat. Min mamma har gift in sig i en tandläkarsläkt så tandvård diskuteras mycket inom familjen. Tandläkargenerationen sträcker sig inte så långt tillbaks som 1800-talet. Min styvpappas mamma jobbade på Eastmaninstitutet som byggdes 1932 och invigdes 1936. Namnet kommer från George Eastman som mest är känd för rullfilmen och Kodak kameran samt grundandet av Eastman Kodaks Company.

Förr ansågs tandvården vara en folklig läkarvetenskap som ofta bedrevs av ”kloka gubbar och gummor”, men även av smeder och barberare.
Man sjöng böner och ramsor för att bota värk. Tandvård för spädbarn utfördes genom att stryka gommen med en vargtand eller föra in en upphettad spik in i barnets mun.
Tandvården genom tiderna har haft tre utvecklingsfaser.
• Den smärt bekämpande
• Den reparerande
• Den förebyggande

Det var först på 1800- talet som tandvården började organiseras. Det var dyrt så endast de som hade pengar kunde besöka tandläkaren. På denna tid fick de som väntade och de som behandlades vistas i samma rum, som bedövningsmedel så användes alkohol, eter började man använda så sent som 1846 och därefter så började man nyttja kloroform. Som ljus hade man bara en fotogenlampa, så om när det blev mörkt fick man gå hem. Med tramp maskinen så spände man tandprotesen bl. a.
I montern på museet så kunde man se en trampdriven borr, och de användes till början av 1900- talet då de första eldrivna borrarna kom. Samtidigt som tandläkaren trampade på sin borr så skötte patienten salivsugen med en gummiblåsa på sig själv.

Ända till 1947 så fick alla tandläkarstuderande bekosta tandvårdsinstrumenten och fyllningsmaterialen själva och förvarade allt i ett tandläkarskrin. (bilden nedanför till vänster.)

Tandvården har ändrats mycket sedan början då man bara sjöng ramsor… Tandläkare arbetade ofta ensam så under 1900-talet så utformades tandklinikerna så instrumentskåp och lådor lätt kunde användas av en person. Någon gång i början av 1900- talet så får man en annan syn på människan och respekterar varje enskild person, för man började med separata väntrum.
Inte bara vården utan informationen om tandhälsan har blivit bättre. Man informerar barn tidigt att man ska sköta tänderna, för annars får man ju ”tandtroll”, i årskursen 1-5 så kommer flourtanten i de flesta städer runt om i Sverige. I varje fall så var det så när jag gick i skolan.



Alternativ medicin

På senare år har jag börjat använda naturläkemedel. Så jag såg detta som ett tillfälle att lära mig mer om dess historia.

I alla tider så har människan använt växter till medicin. Till mitten av 1900-talet användes växter som läkemedel i Sverige. I Sverige så tillverkade apotekarna medicinerna själva från växter och örter. Apotekare hade en grundlig kännedom om växternas egenskaper och vilka substanser de innehöll.
I en liten monter på museet fanns bl. a. en Mandragoraplanta som användes främst för att driva bort andar. Det var vanligt att man använde växter som var liknande människokroppar så som alrunroten på bilden upp till höger. Alrunan är kanske den mest magiska örten som använts till amuletter och olika anrättningar.
Så långt tillbaka i tiden som 5000 år sedan så använde kineserna flitigt rabarber och ginseng i medicinskt syfte. Går vi bara tillbaks ca 2500 år så levde Hippokrates även kallad läkekonstens fader åskådningar finns i en skriftsamling där mer än 300 örter är nämns som kan användas som läkemedel.
En känd svensk läkare som sysslade med växt- läkemedel var DR. Samst. Han gjorde en blandning som kom att kallas ”Svenskdroppar” som sades kunna bota de flesta sjukdomar och krämpor. Det finns många skrönor om hur folk blivit botade genom att dricka och även lägga ett förband på den ömmande platsen.
Tänk om det vore så lätt att bota sjukdomar…
Förr var det mycket riskfyllt att hålla på med alternativ medicin för det ansågs inte kristligt. I bibeln står på flera ställen att man inte ska befatta sig med svartkonst eller häxeri eller tillbedja döda avgudar av trä metall etc.
Olivolja är ju något som utvinns från oliver och som är bra för mycket som exempelvis huden, håren. Och Aloe- växten används till många som hudvård, och när jag brände på ugnen så tog min arbetskamrat ett blad från en aloe – krukväxt och la på brännmärket. Och det kändes bra ganska snart därefter.

När jag såg dockan av alrunroten i montern så kom mina tankar direkt till voodoo kulturen. Som utövas i Afrika och i vissa delar i södra USA och Sydamerika, Haiti. Voodoo- dockor har en liten täckning i den riktiga voodoo- religionen. Själv så trodde jag det var vanligt, men mycket av voodoo-religionens ”fördomar” har sitt ursprung från Hollywood som mycket annat. För det har inflytande på oss vad vi ser.
Dagens syn på naturläkemedel är mer öppen och har mer överseende än vad man hade för ca 200-300 år sedan.









Egna tankar och reflektioner

En anledning att utvecklingen tog fart under 1800- talet är nog pga. industrialisering. Områden som tog fart var framförallt elektroniken och kemiföretag. Så jag skulle tro att vården i stort hade bättre möjligheter efter det.
Tandläkarna kunde kosta på till finare mottagningar. Och i och med att kemin tog fart antar jag att skolor öppnades inom området så man kunde utbilda sig och bli mer kunnig i sitt yrke. Har försökt att hitta årtal på tandvårdens olika utvecklingsfaser men har int...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Social omsorgshistoria

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-11-13]   Social omsorgshistoria
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7103 [2024-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×