Pjotr Tjajkovskij - Rysk tonsättare

5 röster
13815 visningar
uppladdat: 2007-06-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Pjotr Tjajkovskij - Rysk tonsättare

Pjotr (aka Peter)Tjajkovskij var en rysk tonsättare, han har skrivit kända baletter som Svansjön och nötknäpparen. Peter visade tidigt intresse för musik vilket inte uppmuntrades av hans föräldrar. Han började ägna sig åt musik på riktigt först vid 21 års ålder. Försökte maskera sin homosexuallitet med ett giftermål. Tog sedan självmord 53 år gammal med hjälp av okokt vatten.

Bakgrund
Peter föddes 7 maj 1840 i Votkinsk utanför Moskva, Ryssland. Han visade stort intresse för musik, vilket inte uppskattades av hans föräldrar eftersom de tyckte det var ohälsosamt för ett redan hetsigt och spänt barn. 1850 flyttade hans familj till St:Petersburg och han började läsa för att förbereda sig för den juridiska skolan.
4 år senare avled modern i kolera, det tog Peter väldigt hårt. Han lindrade sin sorg genom att komponera en pianovals och även planera sin första opera. Tjänsten som kansli, vilket han motvilligt fått, vid justitiedepartementet gav ingen stimulans.
Det var först 1861, vid 21års ålder som Peter började studera musik på allvar. Därefter erbjöds han en tjänst som lärare i harmonilära, vilket föreslagits av hans lärare Anton Rubinstein.
Peter antyds ibland vara tyskinfluerad fastän han alltid verkat och läst i ryssland. Detta beror på att hans utbildning bestod av teori som byggde på västeuropeisk grund, och när han jobbade som lärare så präglade det hans sätt att undervisa i den nationalistiska nyryska skolan. Han arbetande 12 år vid konservatoriet, därefter ägnade han sig helt åt musiken.
Peters psykiska hälsa var väldigt instabil och han hade några tillfället försökt ta självmord. Orsaken till detta är förmodligen hans misslyckade äktenskap med en elev för att bl a dölja sin homosexuella läggning. Detta var dock inte hans enda giftermål. Han gifte sig även med en kvinna vid namn Antonina Miljukova i slutet av 70-talet. Han kände sympati för henne eftersom hon hotade med självmord om han avvisade henne. Ironiskt nog visade sig att hon var nymfoman. Efter några månader försökte han ta sitt liv, vilket misslyckades och på läkarens råd lämnade han henne. Han avled i kolera den 6 november 1893, förmodligen självmord. Han ska ha druckit ett glas okokt vatten samtidigt som en koleraepidemi fortgick i staden. Den största orsaken till självmord var att hans mecenat tre år tidigare hade avbrutit underhåll och ihärdiga brevväxling. Peter kom aldrig riktigt över hennes svek.

Verk

Peter Tjajkovskij har skrivit symfonier, operor, pianokonserter och baletter. Hans mest kända operor är ”Eugen Onegin”, en versroman, och ”Spader Dam” som handlar om den spelberoende Herman. På senare år har även "Mazeppa" och "Förtrollerskan” spelats allt mer. . Hans tre baletter har blivit väldigt kända. Svansjön som handlar om prinsen som förälskar sig i en svan. Svanen är egentligen en förtrollad prinsessa vid namn Odette. Baletten slutar med att Odette dör när förtrollningen bryts men den har blivit omgjord många gånger, och med lyckligare slut. Nötknäpparen, en julhistoria som handlar om den lilla flickan Klara som får en nötknäckare i julklapp. Hon somnar med nötknäckar...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Pjotr Tjajkovskij - Rysk tonsättare

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-06-06]   Pjotr Tjajkovskij - Rysk tonsättare
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7132 [2023-02-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×