Lite info om spanien

9 röster
11865 visningar
uppladdat: 2006-11-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Officiellt namn: Kungariket Spanien
Yta: Ca 504 880 km2
Huvudstad: Madrid med 3 092 800 invånare
Antal invånare: 41 100 000
Statsskick: Monarki, kung Juan Carlos (som också är statschef i Spanien), Drottning Sofia.
BNP per invånare 2005: 27 074 US Dollar
Autonoma regioner: Andalusien, Aragonien, Asturien, Balearerna, Baskien, Extremadura, Galicien, Kanarieöarna, Kantabrien, Kastilien-La Mancha, Kastilien-Leon, Katalonien, La Rioja, Madrid, Murcia, Navarra och Valencia.
Stora städer: Huvudstaden Madrid i mitten av landet med 3 miljoner invånare, Barcelona i nord ost med 4.5 miljoner invånare, Valencia i södra syd ost med 2,2 miljoner invånare.
Nationalsången: Marcha Real. Är utan sångtext så den går inte att sjung, den är också Europas äldsta, 1761 var första gången som den nämndes i officiella sammanhang.
Språk: Spanska är det officiella språket, det är det som lärs ut i skolan och det som gäller i allmänhet. Men i de olika regionerna så talas det ibland andra språk:
Katalanska i Katalionen, Balearerna, Valencia och Aragoniens östra del.
Baskiska i Baskien och delar av Navarra.
Galiciska i Galicien.
Occitanska i Val d’Aran i Katalonien.Spanien är en av de äldsta och största staterna i Europa. Men Spanien är inte bara fastlandet som syns på kartan ovan, utan till Spanien tillhör också ögrupperna Balearerna i Medelhavet och Kanarieöarna i Atlanten samt städerna Ceuta och Melilla vid marockanska Medelhavskusten. Efter Schweiz är Spanien det bergigaste landet i Europa, med bergskedjorna Pyrenéerna, Kastilianska skiljebergen och i bergskedjan Sierra Nevada ligger Europas högsta bergstopp utanför Alperna; Mulhacén. Men Spaniens högsta punkt ligger på Teneriffa, som ligger i ögruppen Kanarieöarna, Teide som är på 3 781 m ö.h.
De viktigaste floderna i Spanien är Tajo, Ebro, Duero, Guadiana och Guadalquivir. Tajo är den längsta på 1,038 km. Av Spaniens 504 880 km2 så består 1.04 % av vatten. Spanien är en halvö, dvs. att landet är omringat av vatten på tre håll; Medelhavet, Atlanten och Gibraltar Sund. Landet gränsar till Frankrike, Portugal, Andorra, Gibraltar och även vida Gibraltar Sund till Marocko.

Ekonomi: Det kan vara stora skillnader i klass i Spanien. I dagens läge få lever ungefär 1,2 miljoner människor i fattigdom och man beräknar att ½ av den är under 25 år. För att detta ska bekämpas behövs ungefär 5,5 miljoner
Spaniens Historia

Grundläggande
• Bestod förr i tiden av kungariken, inte områden som det är i dag. Men det var bara ett område som de inte erövrade och de är País Vasco (Baskien). De ville ha ett eget land, ett eget språk och en egen kultur och ville inte rätta sig inför kungaparet.
• 2 stycken kungariken slogs ihop till ett och krigade för att få ett enat Spanien. Av Ferdinand II av Aragonien och Isabella I av Kastilien. Men som ett efterskalv av enandet så följde utdrivandet av judar och muslimska mormoner vilket ledde till ekonomisk och kulturell tillbakagång.
• De körde bort Columbus när han kom.
• De katolska prästerna i landet började köra bort araberna från de södra delarna av Spanien ned mot Marocko och Toledo, Andalusien och de tog också Marocko som sitt.
• 1936-1939 genomled Spanien ett inbördeskrig som ledde till att fascisterna med Franco i spetsen tog över makten av landet. Inbördeskriget ses i mångas ögon som ett förspel till det kommande världskriget som just skulle bryta ut.
• 1940-talet: Franco kom till Spanien och blev diktator. Körde ut kungaparet. Han ville ha ett enat Spanien. Han ville att det skulle finnas ett språk, en religion, en kultur och en flagga. Han införde censur i det annars ganska frisläppta landet och isolerade landet från omvärlden. Han förbjöd alla annan reklam på biograferna än hans egen, han ansåg att reklam från USA och andra engelskspråkiga länder var djävulens väg in i Spanien. Han utförde en stadskupp och samarbetade periodvist både med Hitler och USA och Roosevelt. Men när detta hände så fick till slut FN (förenade nationerna) nog och satte landet under sanktion. Det ville säga att Spanien inte kunde importera eller exportera utanför landet. Men på något sätt upphävde Franco och Spanien den, med stor hjälp utav USA, men Spanien fortsatte att vara en diktatur under Francos ledning.
• 1960-talet: Franco öppnade åter gränserna för turister. Men nu började det gå utför. Han blev helt enkelt galen. Men när han väl släppte isoleringen av Spanien så hade folket redan drabbats av allt. Det var stor analfabetism i landet dvs. folket kunde varken läsa eller skriva.
• Han dog år 1975 och det blev åter demokrati och monarki. Men under sina sista månader så hade Franco tagit kontakt med den forna kungen av Spanien som levde i lyx i Italien och bett honom att återvända hem. Men kungen vägrade och skickade sin brorson till Spanien istället och det är han som är kung än i dag: Juan Carlos av Bourbon.

ETA:
Är en förkortning av Euskadi ta Askatasuna, betyder ungefär ”Baskerlandet och friheten”. Grundades 1959. Är en väpnad baskisk separatistorganisation som har som mål att skapa en självständig och socialistisk baskisk stat av sju spanska och franska provinserna i Pyrenéerna. Är stämplat som en terroristorganisation av USA och EU. Mellan åren 1968 och 2003 beräknas cirka 800 människor ha dött som av en följd av ETA:s aktioner. Mest bombdåd och mord riktade mot myndighetspersoner, intellektuella, affärsmän och journalister.
Men fram till 1968 fördes deras kamp för friheten relativt fredligt, då genom att förstöra infrastrukturen och spanska symboler och hängde upp den förbjuda Baskiska flaggan på offentliga platser. Men 1968 sköts dock en spanska vägkontroll polis ihjäl av en ETA medlem och det var då som allt började och det blev bara värre.

När Franco dog 1975 så var Baskerna inte sena med att gå emot autonomistadgan från 1979 som gav delar av Baskien regional autonomi. Därför splittrades det baskiska samhället under 1980-talet när ETA trappade upp våldet. Men då gick den spanska regeringen till motangrepp och bildade en illegal antiterroriststyrka kallad GAL som kidnappade ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Lite info om spanien

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-05-18

    väldig väldigt bra!!

Källhänvisning

Inactive member [2006-11-17]   Lite info om spanien
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7137 [2024-07-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×