Depressioner

1 röster
9489 visningar
uppladdat: 2006-11-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Syftet
Förstå hur det är att leva med återkommande depressioner för både den enskilde och dess närstående i ett livsperspektiv.

Resultat

När det gäller att förstå hur det är att leva med återkommande depressioner så är det en svår fråga.
Man måste nästan själv ha varit med om det och ja visst har vi någon gång varit med om någon typ av depression. Själv va jag med om en depression när jag va liten.
Det va 1985 som jag råkade ut för den och det va i samband med att min far gick bort. Minnet är väl inte så starkt från den tiden.
Men jag kommer ihåg att man brydde sig inte så mycket om sin omgivning utan jag slöt mig inne och det som jag kommer ihåg starkast va mitt humör och att mat va en typ av självmedicinering för min del. När det gäller omgivningen så fick dom stå ut med en hel del.
Jag tyckte synd om mig själv och brydde mig inte om ifall jag sårade någon annan.
Ja detta va ett lite utdrag ur när jag va barn.

Dom flesta depressioner handlar om någon typ av förlust som ex. det som jag skrev ovan men kan också handla om en kärlek, ett hopp, en illusion eller att man har gett upp.
Många gånger är det svårt att tillåta sig själv att sörja eller att få sörja färdigt och det gör att man lätt fastnar i sorgeprocessen. Det kan handla om att man lägger skulden på sig själv över det inträffade som till exempel. ”Varför stannade vi inte hemma.” Men det kan även handla om att man känner sig själv värdelös och förlorat livslusten och glädjen men man vet inte varför.

När man är inne i sin depression har man svårt att kunna tänka sig att det kan komma något gott ur sin känsla. Men det kan det göra.
Att försöka ta sig ur depressionen istället för att döva den kan gör en både klokare och starkare. ”En depression kan betyda en chans till utveckling och djupare verklighetsförankring.”
Lätta kroniska depressioner, ofta kallade dystymi är ibland omedvetna och hänger ofta samman med att man offrat en del av sitt jag tidigt i livet i desperat hopp om trygghet och kärlek. Man fick kanske lära sig att inte vara vetgirig, charmig, vig, sorgsen, känslig eller kreativ för att inte väcka omgivningens avund eller ogillande.

I en del fall kan det vara så att man känner ett konstant nedstämt läge och ser det som en del av sin personlighet och valt partner och vänner därefter. Eventuellt själv medicinerar man med alkohol eller andra droger för att få livsenergi och vara glad, arg, nyfiken, och sexuell eller bara för att kunna sova.
När något spännande och roligt inträffar efter att man har påbörjat en psykoterapi kanske det klarnar. Man kan känna sig obekväm när man berättar om någon framgång, ett nytt intresse eller så känns det otrevligt att komma till terapin om man är på gott humör just den dagen.
Man tycker inte att man har rätt att vara glad och tror att terapeuten skall bli avundsjuk eller helt plötsligt vill avbryta terapin. När man börjar att tala om problemet kommer man till insikt att man kanske har omedvetet associerat välbefinnande med att något obehagligt skall ske.
Detta kan ha rötter ifrån det förflutna.

I vissa fall kan aptiten antingen avta eller så börjar man att tröst äta och det va det som hände för min del. Man grubblar över hur man kan få saker och ting ogjorda och detta gör ju inte saken bättre utan många gånger så förvärrar det nog gärna depressionen.

Här är besvären tydligare. Man känner sig nedstämd, inget är roligt och man lider av ångest inför framtiden eller för något som har inträffat. Man funderar en hel del och står och stampar på samma ställe. Man söker olika tillflykter som tillexempel sover man mycket för att slippa vara vaken och tänka eller så kan man gräva ner sig i en massa arbete eller så är man ute och roar sig för att slippa ta konflikter med dom där hemma och det är ju inte rättvist mot dom som står en nära.
Vissa depressioner passerar gränsen för det friska. Den som är drabbad har svårt för att ta till sig insiktsterapi. Hjärnans hormon balans förändras kritiskt och depressionen går över i ett livshotande sjukdomstillstånd med vanföreställningar, undernäring, uttorkning och allvarliga invalidiserande eller dödliga attacker genom att man blir självdestruktiv och då är det viktigt att få läkarvård. Vanligtvis är det genom läkemedelsbehandlig i kombination med KBT.

När det gäller att vara anhörig till någon som har ”gått” in i en depression så är det inte någon lätt situation. Det finns inte något speciellt schema att följa utan man måste själv ta ställning till vad som passar in i den aktuella situationen och vad som stämmer överens med sin karaktär.
Man måste acceptera sin maktlöshet och övergivenhet. Man får tyvärr acceptera att personen i sin närhet inte är tillgänglig på samma sätt som innan och det är mycket lite man kan göra åt det. Rådet att inte säga ”ryck upp dig” har blivit en självklarhet i många kretsar. Det är klokt att ta det rådet till sig med viss efter tanke om du säger ”ryck upp dig” vid fel tillfälle och det är oftast fel tillfälle gör man saken bara värre. Det kan finnas tillfällen när den som är deprimerad kan ta det till sig men det är inte lätt att veta när detta till fället är.

Behandling:

När det gäller behandling så görs den på många olika sätt. Man kan göra den med och utan läkemedel.
Det finns tre grundläggande sätt att bota depressioner utan läkemedel.

Psykoterapeutisk metod är en metod man brukar använda vid lättare sorters depressioner. Det är en metod som har blivit allt mer vanligare i Sverige och det är en KBT.

Sömndeprivantion är en annan typ av behandlig som även den används vid lättare depressioner. Den går ut på att men håller patienten vaken under en längre tid (36 timmar) i sträck och om behandlingen hjälper så märks det tidigt på patienten. Det är dessvärre inte bestående.

Ljusbehandling är en metod som har blivit allt större i landet på senare år.
Den brukar användas till personer som har en säsongsbunden depression och då till den mörka delen av året bara för att det är då den ger bäst resultat.
Behandlingen går ut på att patienten vistas i ett rum som är helt vitt och belyst med lågenergi, ”fullfärgslysrör.” Behandlingen håller på i två timmar per dag i några dagar.
När det gäller patienter med höst/vinter depression brukar ca 70 – 80 % botas.
Det har visat sig att behandlig på mornar är effektivare än kvälls behandling.
Det som händer är att ett hormon som heter melatonin som bildas i tallkottkörteln i hjärnan nybildas i mörker. Så efter ljusbehandlingen minskar halten av melatonin hos de flesta.

Depressionsbehandling med läkemedel
Vid de flesta fallen av depression (i alla fall de svåraste) så måste behandling med läkemedel användas. Det är läkemedel med antidepressiv effekt som används då och ett av dem läkemedlen heter ETC.
Syftet med läkemedelsbehandling är att korta ner sjukdomsperioden från månader till några veckor. Sjukdomen försvinner inte. Depressionen måste läka ut på naturligt sätt men symtomen lindras avsevärt med hjälp av de antidepressiva läkemedel.
Kontakt med läkare är viktigt när man använder läkemedelsbehandling så att patienten får stöd och råd samtidigt som läkaren ger patienten den rätta doseringen av läkemedlet.

Antidepressiva läkemedel siktar på att åstadkomma samma sak, att höja halten av monoaminerga signalsubstanser i det centrala nervsystemet. Trots att det finns många olika antidepressiva läkemedel har alla samma mål.
Idag finns det många olika sorters antidepressiva läkemedel och dem utvecklas bara mer och mer för varje år. Så om några år kanske det finns ett läkemedel som botar depressioner helt?

Diskussion

Ja detta va ett väldigt starkt arbete och det är bara för att man själv har varit med om att vara med om en stark depression när man va lite och även för att man har personer i sin närhet som har och har haft depressioner.
Jag tror själv ganska starkt på terapi men även till medicinsk behandling.
Där emot är jag skeptisk till att det kan vara nyttigt med ECT. personligen tror jag att skulle denna typ av behandlig ha kommits på nyligen så skulle den ha klassats som ”tortyr”...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Depressioner

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-11-18]   Depressioner
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7143 [2024-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×