Prao

2 röster
3872 visningar
uppladdat: 2006-11-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Mina två veckor på prao spenderade jag på ToMaten i Malmö. ToMaten har funnits sedan 2004 då chefen Mikael funderade på hur det vore att starta en liten cofféshop med inriktning på smalmat. Sagt och gjort, 2004 slog de upp portarna och det blev genast en succé. Konceptet att man kunde kombinera ihop sin egen sallad ur salladsbordet gjorde att alla chica kontorsråttor som vill hålla figuren flockades på ToMaten vid lunchtid. Man bestämmer själv hur mycket och vad man ska ha, och väger det sedan på vågen framme vid kassan. Om man vill kan man även lägga till varmrökt lax, räkor, kyckling eller krabsticks för några kronors högre hektopris.
Utöver salladsbordet finns det även baguetter, bakad potatis, snittar, dagens soppa, hemmagjord paj och sushi. Alla såser innehåller bara lätt crème fraiche eller kesella, absolut ingen majonäs eller fet crème fraiche.
Men kunderna hade säkert ingen aning om hur mycket jobb det dolde sig bakom allt, främst salladsbordet. Varje morgon började jag och de andra med att hacka de olika grönsakerna. Det tog ungefär två timmar innan allt var klart. Även röror skulle blandas, broccoliröra, bönröra, olivröra, avokadoröra… Bröd skulle skäras upp, dagens soppa skulle värmas, dressing skulle hällas upp i tuberna, frön skulle hällas upp i skålarna, ljus sättas ut på borden, kaffet skulle förberedas, den sista disken från igår skulle diskas, fylla på med dricka i kylen, kassan skulle hämtas… Det var massor, men ändå inte särskilt stressigt. Vi hann med allt gott och väl.

Arbetsmiljön tyckte jag var väldigt fin. Hygienisk och gott om plats. De hade modern utrustning och var väldigt fräscht. Allt arbete skedde bakom disken.
Se bild!

För att få jobb på ToMaten är det bra om man tex. på gymnasiet om man väljer hotell & restaurang eller livsmedel. De flesta hade gått hotell & restaurang, men det fanns en del som inte hade utbildningen utan hade hamnat där av en slump. Eftersom ToMaten knappt tillagar någonting är det inte behövligt att ha gått någon matutbildning. Det man gör är ju att göra mackor, hacka grönsaker, värma saker i mikron, gör såser och sköter diskmaskinen.

Jag tyckte ToMaten var en väldigt bra arbetsplats. Man fick göra allt utom att stå i kassan, man behandlades precis som en som jobbade där. Tre dagar fick jag ta över en annan tjejs arbete, jag fick stå i disken och ta hand om den. För det fick jag 700 kronor, det tyckte jag var väldigt snällt av chefen. Jag försökte säga till honom att jag inte skulle ha pen...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Prao

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-11-27]   Prao
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7199 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×