August Strindberg

3 röster
37937 visningar
uppladdat: 2001-05-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning (läs inte det här om du gillar honom)
August Strindberg anses vara en av Sveriges största författare, om inte den största. Då skulle jag vilja fråga: VA?
Inte kan hans böcker vara omtyckta av så många människor? SÅ bra är han inte. Enligt mig suger han, ursäkta språket, men det måste fram.

Fast det är klart. Kan man inte somna så är det ju bara att börja läsa. Då somnar man direkt. Nu kanske ni som gillar honom frågar sig hur denna osnutne yngling vågar uttala sig så om en legend. Då har jag tre ord åt er: Läs hans böcker! Dom är så kassa att det inte är sant! Nog för att jag bara läst en av hans böcker, eller läst och läst, jag har kämpat mig igenom en halv berättelse. Dessutom anses den tillhöra den sämre regionen, om man nu kan anse att det finns en sån region. Men det hör inte hit! Taklagsöl heter den, och av det jag förstått så handlar den om en person som ligger på sjukhuset och yrar om allt möjligt. Bl.a. om hans fru, eller f.d. fru, jag har inte koncentrerat mig så stenhårt för att förstå. Dessutom blir det en del hopp mellan gångerna jag läser. Senast läste jag kanske tjugo sidor, för att sedan läsa en hel Stephen King bok på engelska (nu DÄR kan vi snacka om författare), innan jag fortsatte. Inte för att det var så stor skillnad.

Orsaken till detta KAN ju vara att jag inte gillar drama så där jättemycket. Jag tycker att det ska hända mycket, inte bara att en man hatar sin granne som han hatar och kallar gröna ögat för att han har en grön lampa i fönstret. Dessutom är det inte så uppiggande att det står FALKENSTEINMARSCH! NACHTIGALREKORD! Hela tiden. Nog för att det är det roligaste i hela boken………..

Nej, nej, nej. Strindberg är inte bra. Han skulle inte ens vinna en tävling för femteklassare om jag fick bestämma.

Trots det så har jag försökt göra ett så intressant arbete som möjligt om honom och inte låtit min syn på honom försämra den. Han hade ändå sina ljusa sidor ibland. Jag gillar det där att han provade på alkemism.

Men det här är ju bara Min lilla bild av det hela. Alla behöver ju inte tycka så. Och det vet jag att ingen annan gör. SÅ ni får ursäkta, Strindberg-groupies, jag tycker inte att eran piedestalupphöjda gud är världens bästa författare. Otur.//Martin Bergman, tycker alltid rätt.
Barndom
August Strindberg föddes den 22:a januari 1849 i Stockholm och var det fjärde barnet i en skara av åtta barn. Hans pappa, Carl Oskar, tillhörde en borgarfamilj med kulturella intressen samt jobbade som ångbåtskomissionär och var ansvarig för godstrafiken på Mälaren och Göta kanal. Mamman, Ulrika Eleonora(född Norling) hade kommit till hans pappas familj som en tjänarinna och var en enkel men religiös värdshusflicka som kom att påverka August mycket med sin pietistiska fromhet(för er som inte är svenskprofessorer och förstår vad den där mumbo – jumbon betyder så kan jag säga att det betyder att hon var djupt religiös och trodde stenhårt på sin lära). August betonade gärna sin fattiga hemkomstgenom modern och
kallade sig tjänsteflickans son.

August som 13-åring. Han var som barn känslig, misstänksam och lättretlig, speciellt efter det att hans mamma dog i tuberkulos 1862.

Augusts föräldrar, Ulrika Eleonora t.v. och Carl-Oskar t.h.

Utbildning
1867 påbörjar August Strindberg sina studier vid Uppsala universitet, men fattigdomen tvingar honom att hoppa av skolan innan han hunnit få sitt diplom och han tar jobb som privatlärare, bibliotekarie, skådespelare och journalist. I sin bitterhet över sitt misslyckande som skådespelare bestämmer sig Strindberg för att ta sitt liv genom att svälja ett opiumpiller. Som tur var dog han inte, utan försattes bara i en djup sömn, och när han vaknade upp igen svällde hans hjärna över av minnen från barndomen. På fyra dagar skriver han klart sin första pjäs. Det var nu han förstod att han kunde bli en författare.

Kungliga biblioteket. Här hade Strindberg ett av många jobb efter att ha blivit utkastad från universitetet.

En av hans första pjäser, den fredlöse, vann honom ett stipendium av Charles XV till fortsatta studier på Uppsalas universitet. Väl där börjar han gräla med sin estetprofessor och blir 1872 tvungen att flytta tillbaka till Stockholm. Den här gången kommer han till dom fattiga kvarteren och försöker försörja sig som journalist. Till slut drar han sig tillbaka till en ö där han endast ägnar sig åt att skriva. Tyvärr får pjäsen han skriver där, Mäster Olaf, avslag från Kungliga teatern och Strindberg finner sig själv igen i en djup depression, så djup att han funderar på att ge upp skrivandet totalt.

Författardebut
Det är då, 1877, han träffar sin första kärlek, Siri von Essen, som skiljde sig från sin dåvarande man för att kunna gifta sig med Strindberg och bli skådespelerska. Med henne får Strindberg tre barn; Karin (1880), Greta (1881) och Hans (1884).
Siri von Essen var August Strindbergs fru från 1877 till 1891

Två år efter giftermålet, 1879, gör Strindberg konkurs men hans genombrottsroman Röda rummet räddar honom, i vilken erfarenheterna från Mäster Olaf-tiden kommer till uttryck och boken blir känd för sin samhällskritik samt för beskrivningen av dåtidens författare och artister .

Berns salonger. Det är här det omtalade Röda Rummet skulle ha legat.

Vuxenliv
1883 flyttar August och hans familj från pensionat till pensionat på Frankrikes, Schweiz, Tysklands och Danmarks landsbygd. August skriver novellsamlingen Giftas 1 som handlar om äktenskap och, vad jag förstår av det jag läst av förorden, att det inte är så att mannen är tyrann och den som styr i äktenskapet. Jag tror att August anser att både man och kvinna har lika stor del i äktenskapet och att mannen fått med sig en respekt för kvinnan från sin uppfostran som var av en kvinna, medan kvinnan saknar respekt för mannen eftersom hon uppfostrat småpojkar och anser sig stå ovanför mannen. Boken rör upp mycket känslor och Strindberg åtalas för hädelse men frikänns. Dock tar rättegången på hans mentala krafter och han anser sig själv vara förföljd, även av Siri.

Giftas-boken.

I början var Strindberg en kämpe för kvinnans jämställdhet med mannen. Senare kom han i samma anda som Friedrich Nietzsche att se förhållandet mellan man och kvinna som en kamp mellan könen. Han skriver verk som skildrar maktkampen mellan två älskade på ett hänsynslöst sätt. Verken Fadren (1887), Fordringsägare (1888), Giftas (del 2 1884), En dåres försvarstal (skriven på franska 1887) och Kvinnans underlägsenhet under mannen (publicerad i Paris 1895) blev han känd i hela Europa som den ledande kvinnohataren.

1889 flyttar Strindberg tillbaka till Sverige och dess skärgård. Åren som följer blir dock mycket olyckliga och 1891 skiljer sig Strindberg från Siri von Essen. Han var nu mycket ensam och olycklig, och trots att han blivit känd och moderna Sveriges röst, var han nu inget annat än en alkoholist som hade svårt att hitta jobb. Därför far han 1892 ut i världen igen. Denna gång till Berlin, Tyskland, där han umgås med en grupp artister som norrmannen Edvard Munch och polacken Stanislaw Przbyszewski. Han ägnar sig nu mycket med naturforskning, målning och foto, och 1893 gifter han sig med Frida Uhl, en journalist från Österrike. Till hösten flyttar han till Fridas morföräldrar i Österrike och 1894 föds deras barn, Kerstin, men efter ett år fyllt av gräl och resor skiljer dom sig i samband med att August flyttar till Paris.

Frida Uhl var Agust Strindbergs fru från 1893 till 1895.

Trots alla framgångar är Strindberg fattig och mentalt instabil. Tyngd av skuld för att ha lämnat sina barn och attackerad av sina kritiker drabbas han av förföljelsemani. Han börjar försöka förvandla oädla ämnen till guld, s.k. alkemistiska experiment. Kanske p.g.a. dessa försök tvingas Strindberg ta in på sjukhus för en handsjukdom. Vid den här tiden får en man vid namn Emanuel Swedenborg Strindberg att inse att världen är en helvetesvandring redan på jorden, och den psykiska kris (som kallas Infernokrisen) han nu genomgår får hans författarskap at ta en ny vändning vilket resulterar i romanen Inferno (1897) och dramat Till Damaskus (1898).

Strindbergs författarliv brukar delas in i två perioder som skiljs åt av infernokrisen. Innan krisen (1869 - 92) var Strindberg påverkad av anarkismen, Rousseau, Schopenhauer och Nietzsche. Sen följer Infernokrisen (1892-97) och åren efter krisen (1897 - 1911), då han stod under inflytande av Swedenborg, Goethe, Shakespeare och Beethoven.

1898 hade Strindberg flyttat tillbaka till Sverige, först till Lund och sedan, 1899, till Stockholm, där han senare skulle dö. 1901 gifter han sig med norskan Harriet Bosse och Paret bosätter sig i det nybyggda s.k. Röda Huset på Östermalm där Strindberg skriver ett antal Shakespeareinspirerade dramer och 1902 föds deras barn, Anne-Marie. Dock skiljer sig Strindberg, igen, 1908 efter många slitningar och förlorar vården om barnet, igen.

Harriet Bosse var August Strindbergs fru från 1901 till 1908.

1907 startar Strindberg en teater, intima teatern, på Norra Bantorget tillsammans med August Falck och han förälskar sig i en skådespelerska på teatern, Fanny Falckner. 1908 flyttar han, igen, till Drottninggatan 85 och han döper det nya huset till Blå tornet där det nu finns ett Museum tillägnat August Strindberg.

Intima teatern som Strindberg startade tillsammans med August Falck.

Blå Tornet. Fasaden t.v., Strindbergs sovrum t.h.

På livets höst
Det är i det blå Tornet Strindberg skriver sitt sista drama, Den stora landsvägen (1909), innan han dör den 14 maj 1912 av magcancer. Fem dagar senare begravs Strindberg på den nya(nuvarande norra) kyrkogården. Hans sista ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: August Strindberg

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-05-19]   August Strindberg
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=721 [2024-05-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×