Indisk mat

2 röster
28578 visningar
uppladdat: 2001-05-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Indien

Indierna anser, att matlagningen är en gudomlig konst, en av vår herres uppenbarelser till mänskligheten. Kanske är det därför som maten blir så god och så uppskattad även i andra länder, främst i Europa och Nordamerika. Varje provins i detta enorma land har ett eget språk och också en skild matlagningskonst.

2/3 av Indiens befolkning är sysselsatta med jordbruk.
Indien är dessutom en av världens 10 största fiskeproducenter.

Matens smak, hur man äter den, hur man dukar fram den & hur man tillagar den skiljer sig mycket mellan norr och söder och mellan de olika religionerna

Religionernas påverkan

En stor del av hinduerna (83% av Indiens befolkning) är vegetarianer och äter ej nötkött vilket betyder att den första frågan i en indisk restaurang är "veg or nonveg?". Muslimer (11%) äter ej gris/svinkött. Jains (0.5%) är också vegetarianer. De får inte heller äta ägg som kan vara befruktade samt rotfrukter, eftersom djur kan skadas när de tas upp ur jorden. Dom äter heller inte rödbetor och tomater p.g.a. att deras färg påminner om blod.

Dukning & uppförande

Det vanligaste i Indien är som bekant att äta med händerna, enligt indierna betyder ju maten allt och ett Indiskt talesätt lyder: "Att äta med gaffel och kniv är som att uppvakta sin älskade genom en tolk". Enligt tradition får man dock bara använda höger hand, den vänstra är oren, den torkar man sig där bak med. I norr äter man försiktigt och fint med fingertopparna, i södern mer rejält med nästan hela handen. Alla restauranger, även de allra billigaste har handfat, speciellt p.g.a. att händerna ofta är smutsiga.

Efter en måltid är det inte heller ovanligt att det ställs fram en liten metallskål med vatten och lime för att tvätta den kladdiga handen i. Efter maten ställs det vanligtvis också fram två andra skålar, en med anis och en med kandisocker som skall tuggas samtidigt för en fräsch och gott luktande andedräkt. Om du har tur får du uppleva en måltid då all maten serveras på ett stort bananblad. För dig som oroar dig för det där med händer, finns det alltid bestick tillhanda, mest för västerlänningar, men även vissa indier har börjat övergå till bestick.

Råvarorna

I den indiska maten används, för västerlänningar, ganska annorlunda råvaror.
Maten är mycket mer kryddstark, inte bara i den mening att den är stark att äta, utan att den smakar mycket. Bröd ingår i varje måltid till skillnad från i Sverige. En del mer "exotiska" grönsaker och frukter används också i matlagningen. Såserna finns alltid närvarande vid en måltid, ibland bredvid i en liten skål eller blandad med maten. Riset är Indiens motsvarighet till potatis.

Kryddorna

Det finns nog inget annat land i hela världen som använder kryddor på ett så utbrett och utvecklat sätt som Indien. Kryddorna är en stor del i den indiska maten, det är kryddorna som ger maten den speciella smak som bara indisk mat har. Att det ofta används ganska starka kryddor i indisk mat kan bero på det varma klimatet (de flesta länder som ligger runt ekvatorn har stark mat). Men det är inte bara chili och pepparfrukter utan även andra mindre starka kryddor som används. De flesta av de kryddor som ingår i den indiska maten går numera även att köpa i Svenska livsmedelsbutiker.

Själv tycker jag att även nötter hör till gruppen kryddor, i alla fall i den indiska matlagningen då de används som kryddor. Kryddornas smak kan förändras mycket beroende på hur de tillagas, exempelvis smakar de helt annorlunda om de rostas. Något som är viktig att tillägga är att skinnet bör tas bort från kycklingen för att kryddorna ska tränga igenom bättre.

anis - lakritssmakande frö som ofta används till fisk

curryblad - den indiska motsvarigheten till lagerblad

currypulver - vanlig kryddblandning med stor variation i smak och färg

fänkålsfrön - små ljusgröna frön med anisliknande smak som precis som anis
kan användas för god andedräkt, men då i rostad form

garam masala - viktigaste kryddblandningen i indisk mat, starkt aromatiskt pulver, tillsätts i slutet av matlagningen

gurkmeja - ljusgult pulver med bitter smak, tillsätts för färgens skull

ingefära - är en jordstam med frisk, stark smak. Skalas innan den rivs, skivas eller hackas

kanel - är kanelträdets bark, finns mald eller hel, de hela stängerna äts ej

kardemumma - finns som gröna/vita kapslar eller små svarta frön

koriander - används i Indien som persilja, garnering eller smaksättning

koriander - små ljusbruna frön, hela eller malda

muskot - mjuka nötter som rivs efter hand

saffran - röda pistiller tagna från en speciell krokusart. Den används både för smak & färg och är extremt dyr

kokum - torkad frukt från träd med samma namn med sur smak

tamarind - sursmakande bönor från tamarindträdets bönskidor

bockhornsklöver bittersöt, mycket smakrika små hårda frön som ej får tas för mycket av!

Fetterna

En speciell metod i Indien är att värma upp ghee eller olja till hög värme och sedan tillsätta kryddor som bryns, knäpper eller sväller upp. Blandningen hälls sedan över maten.

ghee - Skirat smör, används som smör, har en vit-genomskinlig färg även kallat "klarat smör"

senapsolja - gul olja gjord på senapsfrön med stark smak som nästan helt
försvinner vid upphettning

Riserna

Att ris är en så stor del av den indiska matlagningen kan dels bero på det låga priset, dels på det stora användningsområdet, det kan användas till praktiskt taget alla maträtter. Riset kan kokas på många olika sätt, till exempel på det mer ovanliga sättet med mycket vatten tills det är halvklart och därefter låta det rinna av i ett durkslag och sedan sakta torkas i ugn. Riset kan ätas rent eller i varianter där de är blandade med grönsaker, kyckling, kött etc. Riset kan även kryddas med diverse olika kryddor, så kallat "Masaledar basmati".

patna - långkornit, även kallat amerikanskt ris

basmati - långkornit ris som lagras och därav får en nötaktig smak. Bör
enligt kokbok sköljas ca 5-7 gånger innan blötläggning och kokning.

Kött & Fisk

Vanligen används kyckling i den indiska maten, så har i alla fall jag uppfattat det, men ofta äts också lamm, nöt, fläsk och getkött. Det som avgör vilket kött man äter (om man äter) är både religion och pris.
Vid kusten äts mycket fisk, oftast stekt fisk lika väl kryddad som kötträtterna.

Grönsaker, Frukter & Bönliknande

Linser, ärtor, bönor och grönsaker är viktiga råvaror i Indien, eftersom många i Indien är vegetarianer. Det är också billigt med grönsaksrätter. Detta utgör det största proteinintaget för alla vegetarianerna i Indien. Här är tre exempel på grönsaker som inte är så välkända i Sverige.

aubergine - även kallad äggplanta är en blank mörklila avlång, aningens päronformad grönsak med lätt besk bismak

okra - även kallad damfinger, femsidig frökapsel

besk pumpa - grön, avlång, knottrig grönsak med besk smak

banan - finns inte bara som dom långa, böjda gula som finns i Sverige, utan även som gröna och röda

Mattillbehör

Bröden
Används ofta som "bestick" till såsigare röror som ej kan ätas direkt med handen. Bröden är även bra att äta om du träffat på något starkt. De flesta bröden är ojästa. Bröden är ibland kryddade, men det gäller mest de hårda bröden som flottyrkokas. Det finns en del olika tillagningsmetoder för de indiska bröden, de vanligaste är att grädda eller fritera dem.

poori - uppblåsta, knapermjuka bröd som kan användas till det mesta och är lätta att laga

chapati - även kallat Roti är ett tunt, osyrat bröd ibland smaksatt med kryddor, annars har det en mycket neutral smak

naan - stora ovala kakor, ibland smaksatta med kryddor eller vitlök

paratha - chapati-liknande, lite tjockare bröd innehållande ghee, stekt i olja och ibland fyllt med exempelvis kryddad potatis

Chutneys

Ett känt mattillbehör är "chutney", det är en blandning av en hel del olika ingredienser, till exempel frukt, grönsaker, ättika, yoghurt , socker, salt och olika kryddor.

Tilltugg & Efterrätterna

kan vara allt ifrån extremt söta till mycket starka.

kryddade potatisstickor - som små stekta pommes frites fast starkt kryddade

kulfi - glass med nötter & kardemumma

Gajar ka halva - morotsröra med socker, nötter och ghee
Gulab jaman - saffransröda mjölkbullar i sockerlag

Mat vid resa

Frukosten kan fås både indisk eller en brittisk med toast, ägg, marmelad, smör , kaffe/te, cornflakes och mjölk att välja bland. Lunch & middag kan fås på dels hotellen (som ofta kan ha gjort maten svagare p.g.a. att de tror att turisterna inte tål den starka kryddningen). På hotellen kan det ibland även gå att få ganska europeisk mat. Men det som rekommenderas är att gå ut och äta, antingen på en fin restaurang eller på ett mindre ställe dit det mest kommer indiska familjer och äter. Att gå på de finare restaurangerna kan vara bra för familjer med mindre barn. Där finns det nämligen ofta en meny uppdelad på indisk, europeisk/amerikansk & kinesisk mat.

På de mindre ställena finns det bara indisk mat tillgänglig och om du har tur kan du få uppleva en riktig indisk måltid, serverad på bananblad samt få chansen att studera hur indierna själva äter. När du äter mat på en indisk restaurang skall du beställa en kopp kaffe/te och njuta så länge det går. Glöm aldrig att alltid kontrollera att förpackningen på kylda drycker ej är bruten (det finns en del företagsamma försäljare som fyller tomma förpackningar med kranvatten!). Du skall också kolla så att allt du äter är varmt då du får det (baskilusker dör ju vid kokning), även kaffe & te. Detta betyder alltså att glasser tyvärr kan innebära en hälsorisk, men det sägs att de plastförpackade glassarna är ok att sätta i sig.

Övrigt
pan - blandning i påse bestående av betelnötter, kalksmet & diverse kryddor. Köps i gatustånden & läggs som en prilla mellan kinden & underkäken i ca 30 min

tandoori - lerugn där kyckling grillas

Koloniserandets påverkan

Mogulerna, portugiserna och britterna är troligen dom som mest har påverkat den indiska matkulturen före 1900. Sedan har förstås både Pizza och hamburgare kommit dit, och USA har bevisat sin makt även i Indien. I Indien talas runt 300 olika språk, vilket bör ha påverkat spridningen av olika recept och ingredienser.

Mogulerna

Mogulerna kom dit via Persien på 1500-talet (som de flesta andra) och förde med ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Indisk mat

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-05-19]   Indisk mat
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=723 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×