Filmidé

1 röster
3529 visningar
uppladdat: 2006-11-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Mannen med två ansikten

Synopsis
Sam som är författare till yrket har en multipel personlighet, ungefär i en Dr Jekyll och Mr Hyde anda. Sam som är en okänd författare, är till vardags en mycket återhållsam man som mest håller sig för sig själv hemma i sin lägenhet.
Sam brukar skriva på sin dator ett par timmar varje dag. Han är alkoholist.
Sam skriver mestadels om saker som finns i hans närhet, men utan att tänka på det är hans noveller (hans inriktning är lite kortare berättelser) ofta inte bara fantasier.
Nästan varje dag när Sam skrivit någon eller ett par timmar kan hans berättelse bli till en bisarr verklighet. Om han en dag i sin berättelse skriver om en man som begår ett rån i en livsmedelsaffär och sedan kommer undan med 10 000 kronor och lite senare spelar bort alla pengar på ett casino i staden. Så vet han inte att det egentligen kommer att hända bara någon timme senare. Hur kommer detta sig? Jo när Sam skriver så är han så inne i berättelsen att han undermedvetet tillslut får ”rånarens” egenskaper och rånarens tankesätt.
Sam vet inte att han efter ett tag bokstavligt blir denna rånare. Kliver upp, går ut, och genomför rånet. Om han inte hunnit skriva slutet, slutar också ”karaktären” där han slutat skriva och går hem och sätter sig vid skrivbordet och vaknar sedan där. Vilket oftast händer.

Om Sam skriver att rånaren är elak och väldigt ohövlig är det också så han uppför sig när han blir denne rånare. Om han å andra sidan skulle skriva att rånaren åker fast så att han själv också är den som åker fast, ser han själv ändå inte sambandet och säger sedan till sig själv att han var för full. Om han, sällan som han gör, vaknar på ett annat ställe eller somnat hos någon han aldrig träffar, skyller han också på alkoholen. Det han inte vet är att han utanför sitt hem har många vänner och hos väldigt många är omtyckt. För Sam har en benägenhet att ofta ge sina karaktärer de saker han tycker att han själv saknar. T.ex. mod, glädje, charm, humor.

Filmens syfte har att väcka ”aha” känslor hos tittaren. Att tittaren verkligen får se när Sams berättande blir verklighet framför deras ögon. Att en tråkig man faktiskt kan ändra sig och bli det han innerst inne önskar, att tydligt få se att personligheten är vad man gör den till.

Budskapet är att människan förr eller senare måste få utlopp för deras inre känslor.
Om man gömmer undan sina känslor och inte får uppleva det, kan i värsta fall ens undermedvetna få en att göra de saker man gömt djupt i sig själv.
Budskapet är att man ska göra de saker man känner för, säga de saker man vill.
Helt enkelt att man ska vara ärlig mot sig själv och andra.

I en eventuell film, eller bok? Finns det egentligen ingen uttalad målgrupp.
Huvudsaken är att den som vill läsa boken eller se filmen förstår vad jag verkligen menar med min berättelse, och kan tänka i lite djupare banor än vad många i vår ytliga värld inte klarar av.

Två berättarformer hade jag kunnat ha till ett eventuellt manus. Långfilm (drama, mystik) eller en Bok (roman)
Både i en bok eller i en film hade jag först velat ha en häftig början (filmens första scen – cirka 1 minut, bok – cirka de 3 första sidorna) där man får läsa eller se att Sam (som att man ser det ur hans ögon) står i en bank med rånarluva och hagelgevär och banken är omringad av helikoptrar, poliser, ambulanser och han har bundna gisslan omkring sig. Han inte har någonstans att ta vägen… CUT! Sedan får man se eller läsa om denna tråkiga man med alkoholproblem som inte har några vänner, utan brukar sitta och skriva berättelser.
Stämningen ska konstant byggas upp, den ska vara lite oväntad, man ska inte ta för givet vad som kommer att hända i slutet. Den ska ha mycket ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Filmidé

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-11-30]   Filmidé
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7231 [2023-09-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×