Musikrecension: Väsen - Essence

2955 visningar
uppladdat: 2006-12-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
"Essence" är befriande nog ett verk helt fyllt med instrumentalmusik, utan vare sig sång eller batteri (som senare skulle komma). Den är lika delar behärskade, traditionella visor, och oändlig experimentlusta inom Väsens egen konst. Men det är i de egna originalen som Olov Johansson, Roger Tallroth och Mikael Marin gör ett väsentligt bidrag till den svenska folkmusiken. Dessa kompositioner antyder ett barockt fragment, gjort till något mer härdat, skandinaviskt, och ger ett betydligt djupare intryck, eftersom det främst är här som nyckelharpans liggande borduntoner får ackompanjera de återkommande melodier, vilka bildar den struktur, som mer än något annat skapar sinnebilden av en hypnotiserande dans, vilken rytmiskt för lyssnaren bort från musikaliska konventioner.

Ofta ligger den metamusikaliska storheten i att musiken försätter lyssnaren i ett slags falsk säkerhet, som störs mer av det oväntade tempot än av dissonans. I Väsens kompositioner är det fråga om nervösa dialoger mellan två teman, som slåss om utrymmet i en ganska enkel, men effektiv uppbyggnad, där det räcker med mindre variationer för att hålla intresset kvar. För så här fungerar större delen Väsens skapelser: bara ett par teman som turas om, och som under tiden förändras mikroskopiskt med vad helst trion hittar att variera med: dynamik, ansats, artikulation, byte i ackompanjemang, och ibland genom att lägga till eller dra ifrån en ton eller två i redan etablerade teman, vilket skapar ett mer komplext känsloregister. Minimalismen - som är återkommande i "Essence" - blir ibland så utpräglad att man "slätar över" vissa toner genom att låta andra klinga längre än tidigare.

Även styckenas sammanfattande avslut är ofta avgörande för fullständigheten i dessa kompositioner, för här ändrar man abrupt stämningen - minst en gång - genom harmonier som tills dess varit helt främmande för verket i fråga, och därför kan Väsen med mycket enkla medel fördjupa insikten av det vi hört.

Väsen har en uppenbar förmåga att finna fler idéer till kompositioner, som annars kunnat bli slätstrukna. Detta märks i bl.a. "Trollpåsen", med sin kontrapunkt, som för tankarna till något betydligt äldre även i komposition, i den burleskt excentriska "Sugghugg", och i den dramatiska "Rådmansvalsen", som i programmusikaliska nycker faktiskt tycks skildra ett slags skådespel.

I de traditionella styckena är man för det mesta tämligen trogna originalen, som - även om de är fullt njutbara - omöjligt kan fånga samma intresse som trions egenhändigt tonsatta verk. Detta till trots, är "Essence" något där trion på det hela taget lyckas göra känslomässiga spänningar till något övergripande vackert, som i kontrast till den absoluta fridfullhet man ibland möts av, visar dessa herrars fullkomliga kontroll att spela ut olika känslor mot varandra utan att ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Musikrecension: Väsen - Essence

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-12-07]   Musikrecension: Väsen - Essence
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7274 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×