Amish Folket!

5 röster
40363 visningar
uppladdat: 2006-12-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
AMISH FOLKET


Sammanfattning: Hur lever en Amish?
Alla Amish lever som människorna levde för ca 100-200 år sedan, utan elektricitet överhuvudtaget. Inga motorer, telefoner, tv, radio. Men i varje by så har de 1 telefon, men den används bara i undantagsfall. T.ex., dödfall, bröllop.

Det finns två olika slags amish, den kontroversiella sidan och den liberala sidan. Det är inte du själv som bestämmer hur kontroversiell du vill vara utan det är kyrkan i området du bor i som bestämmer.
De flesta amish är kontroversiella och varken om man är en kontroversiell eller liberal amish så får man använda olika nymodigheter men endast till nödvändiga saker.

Jag har även kommit fram till hur en amish lever under en dag och hur ett barns skolgång går till, En vanlig amish man går upp klockan fem och arbetar från solens uppgång till solens nedgång. Mannen arbetar med gården och de hårda sysslorna och tar bara rast vid lunch.
Kvinnan i hemmet ska laga all mat och bara hjälpa till vid åkern om det är nödvändigt.
Hon skall även sy kläder, tvätta kläder och ta hand om barnen. Ett barn ur en amish familj går i skolan, men bara till årskurs 8a sen så börjar han/hon jobba hemma.

När ett barn blir moget nog att förstå vad Amish innebär så har den chansen att åka runt i världen under en tid och själv bestämma om den vill förbli amish resten av sitt liv.

En amish kvinna tillverkar själv de kläder hon är utbildad att göra.
T.ex. byxor, tröjor, strumpor.
Det som inte kvinnan kan sy köper man.

Amish är förr sexualitet men emot preventivmedel.

Syfte: Syftet med det här arbetet var att jag ville lära mig mer specifikt om hur Amish folket lever.

Genomförande: Först började jag med att titta lite i Internet om Amish folket några dagar innan vi börja religions vecka. Sen eftersom jag inte kunde komma till skolan måndag och tisdag så leta jag ytligare lite till och tog fram lite fakta.
Sen på torsdagen när jag kom till skolan och vi hade tillgång till datorerna hela dagen leta jag också efter mycket fakta och hitta rätt så mycket.
Jag och du Åsa vi titta ju i några böcker i biblioteket men vi hitta inga alls och efter att vi sluta så gick jag till Varbergas bibliotek men jag hitta ingenting där heller. Så då kom jag hem och har nu arbetat med arbetet under veckan.
Har inte intervjuat någon eftersom jag inte känner någon från amish folket, har heller inte gjort någon enkät.

Utredning: Vad är Amish för något?
Amish är en kristen grupp, det finns ungefär 150 000 Amish människor och de bor främst i Pennsylvania, Ohio och Indiana i USA. Finns inga amish områden i Europa.

Amish-folket bor oftast utspridda i små byar på landsbygden, vissa amish kan bo i samma område som vanliga jordbrukare.
Sekten grundades från Antibaptist-rörelsen.
Antibaptist-rörelsen grundades under 1500 talet, ur Antibaptist-rörelsen har det uppkommit många sekter, så som Hutteriterna, Mennoniterna och Schweizerbröderna.
Amish-folket är en gren av Schweizerbröderna.
Deras grundare var Jacob Amman, runt 1600 talet blev han trött på deras tolkning av alltihopa, då fick han en egen åsikt av det hela och bildade en egen grupp kallad Amish.

Amish pratar en tysk dialekt med varandra som kallas för Pennsylvania Deutsch, med Icke-Amish pratar de engelska.

Varför ställer sig amish utanför det moderna samhället, T.ex. varför avstår de från bilar, telefon, kylskåp?
Inom amish finns det två grupper, de liberala och de konservativa. Men det är inte två olika grupper direkt, utan det är kyrkan i Amish distriktet som bestämmer hur konservativa eller liberala dom ska vara.
Hur öppna för nymodigheter de skall vara, telefon och bil, eller om sådana saker skall vara förbjudna. De flesta amish lever en mer konservativa tro som inte tillåter nymodigheter.
Dessa får endast ta sig fram med häst och vagn och de får inte dra elektricitet till sitt hus.
Dom får heller inte ha radio/tv eller telefoner. Om amish folket ändå har dessa saker som bil, telefon eller frys så får de bara använda de till specifika saker som de inte kan uppnå utan dessa saker, t.ex. om man har en bil får man bara använda den om man skall träffa släktingar eller göra någonting för långt borta för att använda häst och vagn.
Så är det även med en telefon, en amish får absolut inte använda den för något nöje eller något onödigt utan bara göra nödvändiga saker som att beställa hem varor till farmen eller ringa doktorn, kanske ringa en avlägsen släkting om dödsfall eller giftermål.
Man ställer sig ofta varför Amish finns över huvud taget?
Och de är för att de finns vissa människor som tycker att den tekniska teknologiska utvecklingen har gått för långt.
Därför lever de på ett sätt som man gjorde för ca: 100 år sen, om man klarade av att leva utan elektricitet förr i tiden varför inte då fortsätta leva med det tycker Amish. Amish folket strävar efter att vara självförsörjande.

Hur ser en vanlig dag ut för en amish?
En vanlig dag för en amish familj är att mannen i familjen går upp klockan fem på morgonen för att mata boskapen, mjölka korna och lägga mjölken i mjölk hinkar som senare går till den dagliga bilen som för mjölken till det lokala mejeriet.
Efter det ska han återförenas med sin familj vid frukostbordet. Beroende på säsong gör han sedan olika saker ute på åkrarna. En normal man jobbar från soluppgången till solnedgången med åkrarna. Med enstaka rast för lunch och för att mjölka korna igen på kvällen.

Kvinnan i familjen bör också gå upp runt fem på morgonen, hon hjälper mannen med mjölkningen innan hon gör frukosten.
Efter det skall hon tvätta kläder. När hon har tvättat kläderna skall hon hämta saker från skörden som hon skall kunna göra måltider av. Om det finns barn i familjen skall hon dessutom se till att de kommer iväg till skolan och göra deras matlådor för lunchen.
Efter dessa sysslor skall hon bara laga mat, ta hand om familjen, sy och tvätta kläder till dem och så vidare.

Barnen i familjen går bara på den speciella skolan i området, sedan hjälper de ibland till med skörden. Men mest leker de som normala barn.

Hur ser skolgången ut för barn som utövar amish?
Barn från amish släkten behöver bara gå i skolan i åtta år, sen tycker man att barnen har lärt sig tillräckligt med läsa, skriva och räkna.
En speciell utbildning ges även i hemmet om hur man ska sköta gården. Vidare utbildning ses inte nödvändig för att det kan förhindra den amiska traditionen.
Om ett amish barn skulle behöva en speciell skola, för hörselskadade/blinda eller annat så skulle man kontakta staten. För att senare kunna gå i en kommunalskola som är specialiserade på detta område.

Tonåringar:
I tonåren uppmuntras barnen att resa och se hur andra har det, sedan kan de välja om de vill bli vanliga medborgare eller Amish. Har man väl gått med så kan man inte ångra sig. Skulle man göra det blir man förvisad och oaccepterad eftersom man anses som en bedragare. Man får heller inte gifta sig utanför sällskapet och därmed blir det mycket prat eftersom sex inom äktenskapet uppmuntras och preventivmedel är strängt förbjuden.

Frisyrerna:
Killarna: Håret ska vara klipp av vid öronen och i pannan ska det vara lugg, kammad bena är förbjudet bland män.
Ogifta män fram tills 40 årsdagen ska de raka sig dagligen, efter det ska de ha helskägg för att respekteras.
Flickorna börjar även de vid fyra års ålder klä sig som vuxna.
De får liknande hattar och liknande klänningar, den stora skillnaden är att flickornas och kvinnornas klänning slutar en liten bit under knäet och gamla kvinnors klänning går ned till skon.

Även kvinnorna har hårda regler när det gäller frisyren. Småflickor ska ha flätor som fästes i pannan, vid 8-10 års ålder ska de ha håret i en knut i nacken och när de är vuxna ska de ha mittbena med knut i nacken.
Kvinnorna får inte klippa håret, ordna frisyrer, raka sig, sminka sig eller liknande utan det är strängt förbjudet. Färgen på kläderna är oftast grå till vardags och svarta vid kyrkliga tillfällen.

Hur ser amish folket på preventivmedel och sexualitet?
Amish folket är positiv inställda till sexualiteten, det är något fint och bra som man kan ha efter äktenskapet. Men tyvärr så får ma...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Amish Folket!

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-01-22

    mycket intresssant arbete :P

Källhänvisning

Inactive member [2006-12-08]   Amish Folket!
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7290 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×