Magdans - den äldsta dansen

1 röster
13160 visningar
uppladdat: 2006-12-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning och bakgrund
Man kan se magdansen från flera olika synvinklar som sex, konst, träning och kultur. Är det dansarna eller är det åskådarna som förmedlar dessa bilder av magdansen. Orientalisk dans förknippas ofta med striptease och förföriska och utmanande rörelser som är till för att hetsa upp mannen. Var kommer denna bild ifrån? Jag brukar tänka såhär; att man tror på det man vill tro på.

Syfte
Syftet med denna text är för att jag brukar dansa magdans och för att jag inte vet så mycket om magdansens historia så detta var ett bra tillfälle att fördjupa sig mer i något man tycker om eller håller på med. Samtidigt så vill jag också veta varför det finns så mycket fördomar om just magdans. Är det för att folk inte vet så mycket om dansen eller är det de förföriska rörelserna som får en att tänka alltför mycket. Det här ämnet kanske inte är direkt det alla brukar tänka på eller att vara intresserade av just detta ämne. Mer eller mindre viktigt för andra men man lär sig något om andras kulturer och vilket kan vara bra, det är alltid roligt att lära sig något nytt.

Avgränsning
Eftersom det finns mycket att skriva om magdans så har jag valt att fördjupa mig inom vissa områden av magdansen. Jag tänkte börja med att skriva om magdansens historia/bakgrund, hur den kom till Sverige och hur den har påverkat i Sverige. Och att det finns mycket fördomar om magdansen, vilket kan vara bra att ta upp för att lära sig mer av den ”mörka” sidan av magdansen.

Teori
Min uppfattning på vad jag tror detta rör sig om.
Den bilden jag fått av magdans är att man har på sig fina magdanskläder, oftast då man har två delat plagg. Dansösen rör sig på ett långsamt/snabbt sätt beroende på dansstil. Det är något spännande och mystiskt och jag tror att det är svårt att lära sig magdans.
Jag tror att man upptäckte magdansen i Sverige under 60-70-80 talet av invandrarna som kom till Sverige när de hade många jobb men brist på arbetare och då hade invandrare med sin kultur och därmed fick man se mer magdans än någonsin. Förr åkte man utomlands för att kunna se på magdans, och sedan har väll svenskarna också fört vidare dansen till Sverige.
Den har påverkat genom att fler och fler börjar våga pröva magdans, det finns kurser att börja på och genom att se andras kulturer så påverkas man och blir nyfiken på det ”mystiska”
Jag har också hört massa fördomar om magdans och jag tror att det kan bero på för att magdansen har utvecklas och att de kläder man har på sig har blivit allt mindre än förr i tiden. Och dels för att man rör sig på ett speciellt sätt.

Frågeställning
- Vad är magdans? Hur spreds den till Sverige och hur har den påverkat?

Metod
Jag har använt mig av böcker och Internet och från tidningsartiklar. Det finns många hemsidor om magdans men inte så mycket om dess historia mest om hur man utför och att man kan hyra en magdansös till bröllop och fester. Jag fick söka på många hemsidor innan jag fann mina svar. Det fanns väldigt få böcker om magdans och det som fanns var väldigt tunna. Jag tycker att man bör skriva fler böcker om magdans eller att man skriver allt som har med magdans att göra.

Faktainsamling
Magdans eller Orientalisk dans som den egentligen heter, sägs vara en av de äldsta danserna i världen och det tyder mest på att den ursprungligen kommer från Nordafrika. Orientaliska dansen är mest känd som ”magdans”. I väst kallas det magdans eftersom man mest ser höftrörelserna och den bara magen, just denna dans heter Kabarét dansen och är en ny dansform som uppstod i Kairo under 1900talet, då man rör sig mer och rör sig ormlikt, en mer modernare dans.
Det började kallas magdans när Napoleon och hans fälttåg gick in i Nordafrika och mellanöstern, soldaterna såg dansöserna och de kallade dansen för ”Danse du ventre”. Men de flesta dansöser föredrar att kalla det för Orientalisk dans vilket är en översättning från det egyptiska uttrycket ”raqs el sharqi”, som betyder dansen från öst eller orienten.
I orientalisk dans använder man oftast höfter, axlar och bröstkorg när man tolkar musiken. Den orientaliska dansen innehåller många olika dansstilar i grupp eller solo, och olika sorters kläder, heltäckande eller tvådelat.

Det finns olika teorier om var magdansen har sina rötter.
En del anser att dansen härstammar från Faraonerna i Egypten, dock finns det tecken som visar att det kanske inte alls stämmer. Det finns gamla målningar som avbildats i rörelser som inte liknar de rörelserna som vi ser i dagens orientaliska dans, vilket kan bero på att man har utvecklat dansen genom åren eller att det är en orientalisk/faraonisk dans.
Det sägs att dansen kommer från turkarna då de styrde Egypten under 400 år, medan vissa påstår att det är helt fel. Man tror att dansens ursprung kommer från Persien, Mesopotamien, Fenicien, Turkiet eller gamla Egypten.

Från slutet av 1800 talet spreds dansen till väst genom turister. Men många misstolkade magdansen som erotisk, som gjort att många i väst har en viss syn på den orientaliska dansen som än idag finns kvar i västvärlden.

Det finns många fördomar om magdansen och jag ska visa ett par exempel som jag tagit ifrån hemsidor/artiklar
”Det finns mycket fördomar kring Orientalisk dans som ofta sammanfattas med magdans.
Men faktum är att det är de starka kvinnornas dans inte de förtryckta kvinnorna
Den orientaliska dansen uppstod inte för att visas upp för män. Kvinnor skapade dansen för kvinnor”.
”Det finns fortfarande en del fördomar om orientalisk dans.
Marina berättar att det oftast är svenska killar som missförstår det hela.
– Jag vill att folk ska upptäcka att det inte bara handlar om att skaka på tuttarna och rumpan – att det är en konstdans. Utländska killar brukar visa mer respekt. De vet vad det handlar om”.

”Fördomar
I Harem dansade kvinnorna för varandra. Inför förlossningen dansade man för den som skulle föda. Man sade att dansen satte igång förlösningen. Även fertiliteten sades få stimulans tack vare dansen. Så Harem dansen var inte till för att tillfredsställa herren i huset”.
EDWARD SAID – ORIENTALISM
Edward Said, forskare med egyptiskt ursprung, har i vår tid riktat stark kritik mot deras idylliserande och skönmålande bilder, han påstår att ”Orienten” är en västerländsk uppfinning, som, helt kortfattat, skapades för att tillgodose västerlänningars behov av en västerländsk motbild.

Man har alltid fördomar av det man inte vet om.

Magdansen har inte påverkat Sverige så mycket som den har påverkat de ursprungliga länderna. I dessa länder träffas kvinnorna ofta och dansar och sjunger, vilket är ett slags avbrott från deras övriga sysslor. På fester så dansar både män, kvinnor och barn.
Men magdansen har ändå tagit sin plats i Sverige och den har blivit allt mer populärare, det finns många professionella magdansöser som håller kurser till dem som vill och vågar, kurserna är inte direkt billiga och det är max 10 lektioner per termin.
Varje år i Stockholm arrangeras Stockholm Belly Dance Festival under maj/juni månaden.
1969 så introducerade man för första gången orientaliska dansen i kursform i Göteborg av Bahi Barakat.

Idag kan man känna igen dansen genom solouppträdande av en kvinna som har på sig vacker magdansdräkt som dansar med mjuka och långsamma rörelser och använder sina höfter extra mycket för att följa musikens rytmer.

Sammanfattning & Analys
Magdans är en urgammal dans som har existerat i hur många år som helst. Och att man inte riktigt vet vart magdans härstammar ifrån men att det kan ha härstammats från Egypten eller inte, magdansen är stor i Egypten och man har dansat det i miljoner år, och att det är vanligt med att dansa magdans och är en tradition. Och att det heter orientalisk dans men att det var västvärlden som börja kalla det magdans. Och att det var människor från andra länder som förde hit dansen till Sverige och när Napoleon och hans soldater upptäckte dansöserna. Sedan dess har dansen utvecklats och tagit större plats än förr, fler tar kurser på magdans och varje år arrangeras Stockholm Belly Dance Festival. Det är också vanligt att hyra magdansöser till restauranger och bröllop. Det var roligt att göra detta arbete eftersom man fick välja något man är intresserad av och sedan lära sig något nytt.

Diskussion
Det var svårt att hitta seriösa fakta om magdans eftersom de mesta fakta hittade man i Internet och vilket inte alltid betyder att det stämmer. Böcker fanns det få av och det var också synd, nog om det. Trots detta så känner jag mig nöjd med mitt resultat och känner att jag har fått med de viktiga. Jag har kommit fram till att magdansen ses på 3 olika sätt i Orienten. Det första är att det från början var till för kvinnor, det andra var att dansa tillsammans vid fester och lediga tillfällen, och det sista är då att man gör en privat show för män och får betalt för det. Jag tror att det som anses vara fult är att då när man dansar framför män och dels för att man får betalt för det. Men alla tar inte betalt för att dansa och man ser ofta magdans på orientaliska restauranger på festivaler och bröllopsfester, men när man uppträder ensam framför män så anses det vara som ”striptease” speciellt om det sker i ett muslimskt land. Men om det är kvinnor som dansar i grupp verkar det inte vara något fel eftersom man är fler och är ett gruppuppträdande. Dansen var från början bara till för att dansa framför kvinnor, men naturligtvis har dansen utvecklas och att den sprids ut i världen och nu dansar vem som helst och vart som helst och nya stilar och kläder har också tagit sin plats och därmed har fördomarna växt fram tror jag. Alla ser dansen på olika sätt, jag tror att svenskarna ser det mer som ett exotiskt, spännande dans och att alla dansar det i Nordafrika och mellanöstern.
Jag tror att magdansen har blivit både hånad och älskad av människor i alla tider. Anledningen till att magdans ansågs vara fult var för att förr i tiden var det de prostituerade som dansade inför männen och fick betalt.
Om man jämför med Samba och Magdans så är magdans mer kritiserad än samba, men i samba har man bara string och bikini? Jag tror att magdans har mer förföriska rörelser och att de härstammar från muslimska länder, som det står i faktasamlingen att det är inte till för att dansa framför män och eftersom i förr i tiden var det bara prostituerade som dansade framför männen. I Iran är det ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Magdans - den äldsta dansen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-12-10]   Magdans - den äldsta dansen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7306 [2023-04-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×