Träning - vad ger det och hur tränar man på bästa sätt

28601 visningar
uppladdat: 2001-05-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Att träna på bästa sätt är viktigt både för att få ut så mycket som möjligt av träningen men framför allt för att inte skada sig under träningen. Varför ska man då träna?

Här följer 22 goda skäl
till varför du bör träna.

1.) Du mår bättre psykiskt därför att du dels får en trevnadskänsla efter ett träningspass och dels för att kroppen är bättre tränad och därmed tål mer och blir piggare.

2.) Du mår bättre fysiskt för att du tränar konditionen vilket gör dagliga ansträngningar mindre ansträngande.

3.) Du kan minska din vikt. Om du är överviktig ger detta dig en chans att tillsammans med ändrade kostvanor minska din vikt.

4.) Du tränar inte bara hjärta och lungor utan också alla muskler i kroppen.

5.) Dina nerver effektiviseras. De nerver som reglerar musklernas arbete blir också effektivare och rörelserna därigenom bättre samordnade.

6.) Du blir piggare. En vältränad människa blir inte lika trött lika fort som den otränade.

7.) Det allmänna välbefinnandet och koncentrationsförmågan blir också bättre respektive större.

8.) Du blir inte lika sjuk. En människa som har god kondition har dels större motståndskraft mot infektioner samt hämtar sig snabbare vid eventuell sjukdom.

9.) Du får ett bättre kolesterolvärde. Den som tränar ökar sin mängd av det goda kolesterolet.

10.) Din kropp förbränner fett bättre. Muskler som arbetar lär sig att, i större utsträckning, använda fett som energi.

11.) Du tål värme bättre. Genom träningen kommer kroppens system för reglering av värme att trimmas. Med andra ord: du lär dig svettas när det behövs.

12.) Du blir gladare. Dels eftersom produktionen av kroppens eget morfinliknande hormon, endorfinet, ökar av motion och dels eftersom jympa fungerar som en spänningslösare. Det fungerar faktiskt att jympa av sig ilska och besvikelser!¨

13.) Du blir mer avspänd.

14.) Du blir starkare. Styrketräning, på jympan eller i ett gym, innebär att du tvingar musklerna att arbeta på gränsen till sin förmåga och att muskelcellerna därmed bryts ned. Under vila byggs de sedan upp igen, lite starkare än förut (överkompensation).

15.) Du blir rörligare. Då du jympar stretchar och töjer du förhoppningsvis alla större muskelgrupper, detta kommer att göra dig mycket rörligare.

16.) Du kommer att få mindre ont i ryggen. Starka bukmuskler, vältränad rygg och starka ben hör till vinsterna när du jympar. Därmed ökar dina chanser väsentligt att slippa ryggont.

17.) Du lär känna din kropp. Du kommer att uppleva en rad muskler du inte trodde fanns. Och du blir medveten om vad samspelet mellan hjärta och lungor betyder för dina prestationer.

18.) Du får ett bättre självförtroende och blir nöjdare med dig själv. Med en kropp som känns vältränad känner du dig bättre rustad att möta livet.

19.) Du får bättre flås. Rent fysiologiskt får du bättre syreupptagningsförmåga, bättre kondition, alltså. Vardagslivet blir lättare. Och du orkar cykla och springa med mindre ansträngning.

20.) Din kropp håller bättre. Med träning blir alla muskelfästen, ledband och senor mer hållfasta. Dessutom är motion som belastar skelettet enda sättet att motverka benskörhet (benskörhet kan du annars också minska risken till genom minskat läskdrickande).

21.) Du får bättre energibalans. Energiförbrukningen ökar vid motion. Dels för att du förbränner kalorier både under tiden och efteråt, dels för att dina muskler utvecklas och kräver mer bränsle i vila.

22.) Du blir mindre trött vid ansträngning. Konditionsträning förbättrar bl.a. hjärt-lungkapaciteten. Hjärtat blir en effektivare pump, som kan slå färre slag med samma effekt. Därmed håller det längre.

Här följer 13 punkter till hur du ska träna
– vissa av dessa råd är inte nödvändiga att följa, medan andra är livsnödvändiga att följa.

1.) Regelbunden träning är mycket viktig för att dels få så bra resultat som möjligt och dels ett så behagligt träningspass som möjligt.

2.) Passa på att förbättra den fysiska formen genom att skippa de bekvämliga färdmedel du oftast väljer. Gå, jogga, spring eller cykla istället för att åka bil, buss etc. Ta även trapporna istället för hissen – då sparar du dessutom oftast lite tid.

3.) Träningen kan även ske på fritiden i form av antingen det tidigarenämnda eller simning, skidåkning eller inomhusgymnastik. Fördelen med gympa på en begränsad yta är mångfalden av olika övningar och därmed varierad träning. Då du motionerar till jobbet/skolan har du dock ingen chans till duschning – det har du dock från jobbet/skolan eller under fritiden/inomusgympan.

4.) Då du börjar träna, särskilt om du är äldre än 40 år, så ska du ta det försiktigt i början och ej hasta iväg på en timmes springtur runt söders knutar. Börja med att, som innan nämnt, promenera till arbetet eller skolan. Om du börjar med en plötslig och hård träning kan du få obehaglig träningsvärk och muskelsträckningar.

5.) Öka ditt träningspass längd och svårighetsgrad, t.ex. genom att promenera/jogga en liten omväg. Öka svårighetsgraden gradvis – Annars hotar muskelsträckningar bakom hörnet. Börja gärna på inomhusgympa – det är faktiskt mer effektivt att gymnastisera i grupp en enskilt. Då du lärt dig grunderna kan du välja på att fortsätta eller börja göra likadant fast hemma. Fördelarna kan du läsa om under punkt 3.

6.) Gör upp ett fullständigt program som kan påbörjas i hemmet med lite stretching och uppvärmning samt uppmjukning och, om så behagas, styrketräning i form av situps eller armhävningar. Lägg sedan till en bra löprunda och du har ett eget träningsprogram. Glöm ej att dricka mycket!

7.) Om du vill dra ned på vikten bör du inte bara börja träna utan även kombinera detta med förändrade kostvanor (om din vikt överskrider din längd minus 1 meter minus 10% kan detta överhuvud taget vara att tänka på).

8.) Långsam löpning omväxlande med löpning i hård takt i 2-3 rusher är bättre än monotont lunkande.

9.) Längden av träningen beror på hur man tränar. Genom löpning bör sträckan omfatta minst 3 km, medans cykling kräver minst en mil. Valet av cykling eller löpning kan bestämmas efter längden till din skola/arbetsplats eller längden på den runda du valt.

10.) Du bör inte ha ätit strax innan du börjar träna, då finns det stor risk att du får håll.

11.) Träning bör inte heller ske vid trötthet, förkylning, feber eller sjukdom. Detta därför att man då kan förvärra sjukdommen , skada sig eller liknande. Det ska inte heller göra ont då man tränar.

13.) Du bör träna för din egen skull, kom ihåg att psykisk stress är ett av dom vanligaste fallen av idrottsskador, träna inte för att bli smal – en kombination av extremt hård träning och smalhetsdiet brukar ses som en bidragande orsak till Anorexia. Troligen är det en kombination av olika faktorer som leder till att en ätstörning utvecklas – ofta är alltså bantning inblandat och ibland även hård träning.

Jag tycker att träning upp till en viss grad är ett bra sätt att må bra både psykiskt och fysiskt. Att det i vissas fall dessutom även förbättrar det yttre utseendet är självfallet också ett stort plus. Jag ser det inte som något felaktigt att träna mer än "normalt", men skulle själv inte vilja göra det. Detta därför att jag inte vill lägga ner så mycket tid på att träna och sedan ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Träning - vad ger det och hur tränar man på bästa sätt

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-05-19]   Träning - vad ger det och hur tränar man på bästa sätt
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=731 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×